Сеч в Борисовата градина? Нелепо, защити се ректор

Екипът на проекта бил готов за разяснения по всяко време
Обновена: 10 сеп 2016 19:42 | 10 сеп 2016 19:42, Веселина Йорданова
11
Сеч в Борисовата градина? Нелепо, защити се ректор

Целта на проекта за Инвентаризация и ландшафтна оценка на лесопарковата част на Княз Борисовата градина е да изследва и опише състоянието на лесопарковите територии в Столичната община и да посочи необходимите мерки за съхраняване и възстановяване на горските масиви. Това се посочва в изявление на ректора на Лесотехническия университет проф. д-р Иван Илиев във връзка с некоректно тълкуване на работата по проекта.

Още по темата
Досега са извършени четири предходни инвентаризации на растителността на Княз Борисовата градина - през 1909 г., 1935 г., 1980 г. и 1999 година. Съгласно законодателството паркоустройствените проекти се актуализират през 10 години, за да се осигурят оптималното състояние и защитата на растителността - дървесна и храстова.

Без стриктното прилагане на установените и предвидени дейности и грижи от инвентаризацията и ландшафтната оценка на територията на лесопарковата част ще последва деградация на растителността и редуциране на рекреационните и възможности, изключително необходими в столицата, се посочва в изявлението.

Преди да влезе в сила разработваният проект, на етапи се правят обществени обсъждания, чиято цел е запознаване на заинтересованите страни и на гражданите със смисъла и целите му. След тях проектът се одобрява от професионална и административна комисия и едва тогава влиза в сила за изпълнение през следващ 10-годишен период.

Екипът на проекта е готов по всяко време да даде информация и разяснения по своята работа. Предвижда се и среща на терена на лесопарка за нагледно пояснение на начина, по който се прави оценка, на която да присъстват всички желаещи, добавя Иван Илиев.

Всички твърдения за изсичане на растителност и безотговорни намеси в дървесно-храстовите масиви на територията на парка са нелепи и злонамерени, се посочва в изявлението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм студент по Горско стопанство и ни водиха в Борисовата градина когато се извършваше санитарната сеч. Думите на асистента ни по Лесовъдство бяха "тук се извършва "някаква" сеч".
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А за новите строежи в ловния парк срещу Токуда какво ще кажете? Отново ли е "инвентаризация"???
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До StefchoДа, така е! Нали преди време изсякоха за отрицателно време стотина и повече дървета, и народът ги поспря за малко. Сега ще опитат с университетска "оценка"! Ама как само звучи! Но ние сме лоши - пречим на прогреса на хотелиерите, какви хотели ще станат, какви мастодонти, като уродливото грамадило, затиснало и унищожило слънчевия хубав ПЛОЩАД Македония. А пък от "Конюшните", до бутнатото кино Сердика, какъв хотелски комплекс ще цъфне, а! Но как ще прескочат "Оперетата"? Ми, бут, бут?
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не ви вярва вече. Целта ви е ясна. Тотално застрояване.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много важен за мен въпрос - къде се изпариха всичките храсти от ремонтираната част на парка до езерото "Ариана"? Защо трябваше да бъдат премахнати ВСИЧКИТЕ? Има ли някаква връзка с "деградация на растителността и редуциране на рекреационните и възможности", или просто така ви хрумна на момента?
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да бе, ако не сте вие да сечете, гори няма да останат по земята! Тия ги разправяйте на няной друг!
2
2
 
27
 
! Отговори
Иван Пешев преди 7 години
На гражданите ще им писне да ги лъжете и като видят крановете че се разполагат да строя поредното бетонно чудо, ще вземе мерки. Не е трудно да се свали кран.
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички твърдения за изсичане на растителност и безотговорни намеси в дървесно-храстовите масиви на територията на парка са нелепи и злонамерени, се посочва в изявлението.==Да, защото половината население на София не е виждала как изнасяте трупите или пък режете фиданки. Моля ви се, разберете се само кой е виновен!