Сагата "сградна инсталация" – 30 лева за студени тръби в панелка!

Омбудсманът стигна до ВКС срещу събирането на такси за студените тръби
115

Снимка: Dnes.bg

30 лева за студени тръби в панелна гарсониера, 15 лева всеки месец без да има въобще тръби на "Топлофикация" в ателие в нов блок. Такава е действителността в европейската столица София. А и няма софиянец, който да има каквото и да било вземане даване с "Топлофикация", която плати луксозното джакузи и скъпите почивки на екзотични дестинации на бившия си шеф Вальо Топлото, който да е доволен от отношенията си с монополиста.

"Пак гигантска сметка, откъде идва тия пари, аман от тия мошеници, до гуша ми дойде", това се върти в главата на всеки потребител на ТЕЦ-София като отвори плика с фактурата си, всеки месец.

Още по темата

Въпреки това протестът днес пред Съдебната палата, насрочен точно заради проблемите на потребителите на столичното топло, се оказа доста рехав.

Нямаше и двадесет души, които да застанат пред сградата и така да покажат, че искат да има справедливост и който се е отказал от услугите на Топлофикация, не трябва да плаща такса сградна инсталация.

Една от тези, които дойдоха беше Надежда Недялкова. Тя е категорична, че трябва да се спази закона за Защита на потребителите и регламентите на ЕК и който се е развел с Топлофикация, да не плаща повече никакви такси на монополита.

"Нямам парно и топла вода, плащам сградна инсталация от 11 лева всеки месец за студени тръби", оплака се тя пред Dnes.bg.

Още през 2014 г. беше приета европейска директива, според която "потребител има право да откаже да плати в случай на непоръчана доставка на стоки, вода, газ, електрическа енергия, централно отопление или цифрово съдържание или предоставяне на услуга".

Оказа се обаче че тя не е трансформирана в нашия Закон за енергетиката, така че накрая омбудсманът Мая Манолова се обърна към Върховния касационен съд.

По време на заседанието на ВКС днес тя ще пледира в полза на гражданите, че таксата "сградна инсталация" е незаконна. По думите й, ако делото бъде загубено, институцията на омбудсмана е готова с промени в Закона за енергетиката, които да направят плащането й по-справедливо.

ВКС ще се произнесе, тъй като два закона - за енергетиката и за защита на потребителите, си противоречат задължително ли е да плащаме дори и да си махнем радиаторите.

Искането на омбудсмана Мая Манолова е да се уеднакви практиката на съдилищата за такса "сградна инсталация", която се събира и от хората, които са си изключили парното. ВКС ще трябва да каже при доставяне на топлинна енергия за битови нужди в сграда етажна собственост кои разпоредби се използват - тези от Закона за енергетиката или тези от Закона за защита на потребителите.

Според първия закон това е колективна услуга, която се използва от всички собственици на обекти в такава сграда и не е необходимо подписване на индивидуален договор с доставчика на енергия. В Закона на защита на потребителите обаче пише, че непоискана услуга не се плаща.

"В случая би следвало практиката да бъде уеднаквена в полза на потребителите, тъй като въпреки противоречието между Закона за енергетиката и Закона за защита на потребителите по отношение на това дължи ли се плащане за непоискана услуга, Параграф 1 от допълнителните разпоредби в Закона за защита на потребителите постановява, че в случай на противоречия между два закона се прилага този, който в по-голяма степен защитава потребителите", обясни Мая Манолова.

Тя допълни, че текстът от член 62* в Закона за защита на потребителите е с приоритет пред всички закони, които се отнасят за потребителите.

"Според мен правилната съдебна практика е свързана с отхвърляне на дължимостта за плащане на "сградна инсталация" в случаи, в които гражданите не са поискали такава услуга от топлофикация", каза омбудсманът.

*Чл. 62. от Закона за защита на потребителите (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2014 г., в сила от 25.07.2014 г.) (1) Забранява се доставката на стоки, както и на вода, газ, електрическа енергия, централно отопление, цифрово съдържание или предоставянето на услуги на потребител срещу заплащане без искане от негова страна.
(2) При доставка на стоки, както и на вода, газ, електрическа енергия, централно отопление, цифрово съдържание или предоставяне на услуги, които не са поръчани от потребителя, той не е длъжен да възстанови стоката и не дължи заплащане на стоката или услугата на този, който я е изпратил или предоставил.
(3) Липсата на отговор от страна на потребителя относно доставката на стоки и услуги по ал. 1 не се смята за съгласие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
5
 
! Отговори
ЛЕНИН: преди 7 години
"КОМУНИЗЪМ---ПЛЮС.....ЕЛЕКТРИФИКАЦИЯ , НА ЦЕЛАТА СТРАНА"...ха,ха,хааааа....ЗА ДА ИМА КОЙ ДА ПЛАЩА СМЕТКИТЕ -------НА "ОТГОВОРНИТЕ ДРУГАРИ".... а те само да пър.дят В ОБЩОТО ГЪРНЕ ....И ДА СИПЯТ МЪДРИ МИСЛИ....!АЙДЕ У ЛЕВООООООО.........!!!!!!!!!!ИМА ТЕХНОЛОГИИ ,БАКЕ -------НЕМА ВЕЧЕ БАЛАМИ И ..."СОЦ.-РОБИ НА ТРУДА"---за да живеете на техен гръб!!!ТАЯ---ВЕЧЕ СВЪРШИ!!!!
18
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако приемем, че парата е отпаден продукт от производството на електроенергия от ТЕЦ, защо нашата Топлофикация е на перманентна загуба??
17
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Берлинми кат' не желаеш, що си си купил апартамент с чужди тръби вътреЩо не се изнесеш в знак на протест
16
16
 
8
 
! Отговори
айвън преди 7 години
Аман вече от глупости на неинтелигентни хора!! Централното топлоснабдяаване е в ренесанс в цяла Европа, даже и в Гърция (за умника дето иска отопление на пелети). Сградна инсталация се плаща в целия свят, където има общо ползване на парно. Начислението на сградна инсталация не противоречи на нито една европейска директива. Сградната инсталация топли и е притежание на етажната собственост.Централното отопление е наистина най-евтиния начин.Пиеш си ракията със съседа, който краде парно от теб!
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Веирно е .В Германия , масово са си покрили покривите със соларни елементи за ток!В Бавария , всяко втора къща е с такъв покрив.
14
9
 
22
 
! Отговори
точно така преди 7 години
Който си е спрял радиаторите, да не плаща сградна инсталация, който живее на първия етаж да не плаща за асансьор, който не е последен етаж и не му капе от течащия покрив да не плаща за ремонт на покрива, който не ходи в мазето да не ремонтира спуканата канализация дето се излива долу, който не цапа да не плаща за чистачка, а който има фенерче да не плаща електричество за входа..... и т.н.Къде е омбудсМая, да развее знамето и да поведе мизерниците
13
5
 
15
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Вместо топлофикация да ми плаща наем за тръбите, които минават през апартамента ми, аз трябва да плащам. Апартамента е моя собственост и НЕ ЖЕЛАЯ тръби на друг собственик да минават през моята частна собственост, която уж по закон е неприкосновена. Това е записано в Конституцията. Там е записано, че никой закон няма право да изменя законите на Конституцията на РБ. Да обаче напрактика е съвсем друго. До кога питам аз монополистите ще ни мачкат, стрижат и доят? ДО КОГА!!!
12
4
 
22
 
! Отговори
АМАН ОТ ТИЯ ... преди 7 години
РОДИХ СЕ ВТОРИ ПЪТ , ОТКАКТО НАПУСНАХ ПАНЕЛКАТА И СЕ РАЗВЕДОХ С ТОПЛОФИКАЦИЯ!СЕГА СЪМ В СОБСТВЕНА КЪЩА С ПАРНО И ТОПЛА ВОДА С БОЙЛЕР СВЪРЗАН С ПАРНОТО!!500-лв.----за цял отоплителен сезон!!!!!ОСВЕН ТОВА---ИЗГАРЯМ ВСИЧКИ *** , КОИТО ГОРЯТ И ТАКА ОПАЗВАМ ОКОЛНАТА СРЕДА!ЩЕ МИНА И НА СОЛАРНО ЕЛЕКТРИЧЕСТВО !ЩЕ ПОКОЖА И ..СРЕДЕН ПРЪСТ НА НЕК!!!ДА МИ Е ЗДРАВЕ И ЖИВОТ САМО ......ОНИЯ ФАШИСТИ ОТ ГЕРМАНИЯ , ВЕЧЕ СА ГО НАПРАВИЛИ!!!!!!!!ЩО ДА НЕ ГО НАПРАВЯ И АЗ????!!!!
11
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще плащате, ще плащате и за непроизведените руски реактори, ще плащате и за ТЕЦ който не ви топли, ще продължавате да плащате за 45-годишния комунистически експеримент на Русия у нас. Ако някой си мисли че екпериментът е свършил през 1989 г. много се заблуждава. Данък Русия се плаща поне 100 години след като Русия формално ви е освободила от колониалното си робство.
10
6
 
20
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
В 3-стаен в Берлин плащам 80 евро ток/вода/парно с жена и 2 деца. В София, преди 4 години в 2-стаен с 1 дете и жена (малката още не се бе родила) плащах 230 лв САМО ЗА ПАРНО. Нека всеки да си направи сметката за какво доене става на въпрос и за какво стригане от монополиста топлофикация. Апартамента в София е празен и никой не живее. Махнати са радиаторите, пломбирани тръбите и нямам договор с монополистта, който продължава да ми иска пари за нещо, което не ползвам.
9
16
 
2
 
! Отговори
Западноевропеец преди 7 години
При превземането на градове от нацистите през втората сверовна война, руските войски са излавяли всички жени, които са спали с германски войници, прекарвали са ги чисто голи пред очите на местното население и са ги застрелвали. Те са вършели зверства над местното население като са обирали обикновените хора и са избивали жените. Германия и цяла Западна Европа са били в руини заради тях. Моята прабаба (бог да я прости) също е ставала жертва на зверствата на рашките. Интелигенцията ги е мразила.
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахахах пълен смях и аз не съм навит да плащам данъци. Елементарно е но хората са бедни и прости. Влиза едно количество топлина в блока и топлофикация си иска парите за него. А тръбите са ОБЩА ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ!!! И за да не се плаща висока такса сградна инсталация трябва да се смени системата на хоризонтална което се оказва задължение на етажната собственост.
7
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Централното парно е архаизъм.Каква е тая малоумщина, централнто ти пускат и спират топлото? Ако си зиморничав, може да искаш да си го пуснеш в хладна лятна вечер. Ако пък нямаш проблем, можеш и цяла зима да не го пускаш, това си е твой проблем.
6
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Индивидуален договор според квадратурата на жилището ,без обща сградна инсталация ,никой не може да краде и сме доволни във Варна
5
3
 
29
 
! Отговори
до 2 преди 7 години
Дали е нормално в цял свят парното да е най-евтиния вариант за отопление, само в България най-скъпия ? Защо хора които се отказват от парно им излиза на ток с 10-15% по-евтино ?Има нещо ненормално в цялата история.
4
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време е този мастодонт в инвалидна количка - централното парно да загине. Програмите за енергийна ефективност трябва да се разширят и кооперациите да могат да кандидатстват за пелетни котли. А от там нататък всеки който не си плаща парното към кооперацията, да му се спира с решение на дом съвета още на другия месец.
3
2
 
21
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Преди години живях в панелка. Истина е че тръбите които минаваха през стаите топлеха, не е кой знае какво, но топлеха. Ама за това нещо пък да плащам 100 лв всеки месец ми идва в повече. Факт е че топлофикация е основната хранилка на столична община, защо всички събрания свързани с топлофикация са при затворена врата ? Щото си делят печалбата от топлофикация която е на загуба. Защо в Перник го направиха 1 лв. на кв/м без значение колко топло ползваш, а в София не може ?
2
19
 
6
 
! Отговори
оххх преди 7 години
знам че повечето хора ще ме оплюят, но съм длъжен да кажа че "безплатен обяд няма" и ако тежестта се снеме от едните ще се прехвърли върху тези които плащат (другите). А ако в крайна сметка спреме изцяло парното електрическата инсталация няма да издържи всичкото отопление да е на ток... само че няма кой дач го проумее това за жалост.
1
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите не искат да спазват европейските закони. Българите искат руските такива.