Съседи в евакуирания блок къртили носещи стени, разширявали се...

Правят цялостна проверка на състоянието на блока
11 окт 2016 09:07,
123

 Снимка: Булфото

Днес ще бъде извършена цялостна проверка и оценка на състоянието на блока, който вчера беше евакуиран след сигнал за напукани стени и прозорци. Всичко това се случи в столичния квартал "Сердика" в 15-етажен блок.

Има възникнали конструктивни изменения - напукана е носеща стена между етажите, но към момента няма опасност за съседните сгради, съобщиха от МВР.

Още по темата

Мира Иванова и съпругът й, чийто апартамент е един от най-пострадалите, първи подават сигнал за напукването на блока.

"В събота през нощта се чу силен трясък. Видяхме, че плочките са се надигнали. От трясъка се спука и прозорецът", разказа Иванова пред BTV.

"Не мога да кажа дали е заради бутната носеща стена. Не знам дали от такъв ремонт е проблемът", изтъкна тя.

По думите й са подали сигнал в "Гражданска защита" още в неделя, но са им казали да се обадят в работно време.

Драгомира Иванова, също живуща в блока разказва, че през нощта се чул силен гръм, прие което плочките се спукали. Същото станало и с дограмата.

"Имаше съмнения за пукната плоча между 4 и 5 етаж заради ремонтите, които се правят в блока. Апартаментите в блока са 70 квадрата, а хората, които ги закупуват, искат да ги направят малко по-големи, което е невъзможно", коментират други съседи.

Архитект Влади Калинов, който ръководи Дирекция "Контрол по строителството", беше категоричен, че такъв сигнал в Столичната община в неделя не е постъпвал, а след обаждането в понеделник са реагирали веднага.

"Огледът, който направихме вчера, показва, че няма промяна на блока. Сградата не е опасна за хората, има пукнатини, които са на различни места и трябва да бъдат обследвани, за да е ясно какви мерки трябва да бъдат предприети", подчерта той.

Арх. Калинов изтъкна, че хората от блока са били евакуирани, защото експертите не са знаели какво е състоянието на сградата. Това е нормален начин на действие, той е сигурен и проверен, уточни той.

Сградата не се е променила по никакъв начин през последните 1-2 години, но задължително би следвало да се направи конструктивно обследване и технически паспорт на сградата, подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: блокевакуацияСердика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
0
 
! Отговори
Мария преди 7 години
Този коментар е за случая с линейката....извинете!
85
0
 
2
 
! Отговори
Мария преди 7 години
Утре това може да си ти!Твоето дете...мъж...майка...баща...приятел...Мили ми доктори, не забравяйте това! Ако ви липсва човечност, сменете професията! Ако ви е много стреса и малко парите, сменете професията...За да си лекар трябва повече..не е за всеки!!!
84
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много са гледали Fine living и галериите на "тялото.бг"При соца си имаше и стандаргни мебели за панелки.Сега продават някакви огромни дивани и хората си събарят стените , за да ги намъкнат в малките си стаички
83
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Свищов паднаха панелни сгради. Блъф е тяхната гъвкавост при малките по площ допирна точки. За заверките да не говоря
82
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Свищов паднаха панелни сгради. Блъф е тяхната гъвкавост при малките по площ допирна точки. За заверките да не говоря
81
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 101Панелката е така изчислена, че да реагира на земетръс грубо казано като метален кафез. По същество те са по-леки. Ако заварките са изпълнени като хората, не би следвало да има проблем. Проблемът настава на две места - ако заварките са корозирали и/или ако някой гений е решил да кърти панела, щото не го кефи. Първото може да бъде разбрано и премахнато като заплаха с обследване на заварките, отстраняване на дефекти при налични и чак след това кадърна изолация. За второто обаче...
80
0
 
14
 
! Отговори
Опалянката преди 7 години
И ако къртилите живеят в чужбина ще е веселба !Купуват малки жилища пък искат палати
79
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Панелка и ЕПК и Пк реагират различно на сеизмични колебания. Панелката ги поема пластично, затова се счита че с най-висока сеизмична издържливост. ЕПК разчита на монолитната си здравина. ПК и тухлените със железобетонни колони имат почти еднотипна реакция на земетръс.
78
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До жониПич, дано да е така, както казваш, защото сме в земетръсна зона и като си помисля колко народ живее в панелки, страх ме хваща. Дано наистина да са здрави.
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наредба 2 към ЗУТ е от 2003 г. Там са минималните гар.срокове. Те са различни за конструкция и инсталации. Конструкцията е градежът. Напиши в търсачката горното и чети. Това далеч не пречи строителя да дава и по-високи срокове. В наредбата са минимумите.
76
2
 
27
 
! Отговори
жони преди 7 години
От дедака, който е бил трудовак едно време, знам че тогава не са били толкова големи специалисти и за да е сигурна работата, панелките са ги строили без да пестят "матрял" - да има! Може да са криви и грозни, ама доста зор трябва, че да ги бутнеш, за разлика от новото строителство, където всеки гледа да те набута от към материали и труд.
75
1
 
7
 
! Отговори
калинкс преди 7 години
Влади Калинов е голям тарикат. До кога ще го държат на тази длъжност. Безотговорен е!
74
0
 
3
 
! Отговори
До 94 от 88 преди 7 години
Ти ме озадачи.Нали викахме и хора от общината, и вещите лица също разбраха, че трябва да се съобразят с гаранционния срок, който е 5 г. според нашите документи. Добре си спомням, че за това стана въпрос и пред онова вещо лице, което се назначава от съда след завеждането на дело - това се случи през 2011 г.Да не би след това да е приета нова наредба за 10 г. гаранция?Поправките на дефектите, които строителят направи през първите 5 г.,бяха само за няколко хиляди лева,за другите отказа,та се съдим
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
стр.инж. Страх ме фаща като чета и слушам такива като теб!!!! Ти даже нормативната база не я знаеш... Съгласно наредна 2 към ЗУТ мин.гар.срок на конструкцията е 10г.
72
2
 
11
 
! Отговори
До 92 преди 7 години
Ти хубаво съветваш, но при нас един умник реши да си разширява мансардата, та да пусне там наематели. Разширил я за сметка на стрехата, като за целта разбил бетонният пояс, който носи покрива. Това, разбира се, не е узаконено. Питахме архитект, каза ни, че е много опасно, защото при земетресение можел да рухне покривът.Не знам какво ще правим и дали може да се възстанови този бетонен пояс?
71
2
 
5
 
! Отговори
стр.инж. преди 7 години
Гаранцията за ново строителство в България винаги е била 5 години.Същото е и тук в Германия.Поправките в този период са за сметка на банков депозит в размер 5% от стойността на обекта. А изхвърляния от рода на 20-50 години са приказки на маса. Гарантира този,който те осигурява с парично обезщетение.Другите са "башмайстори".
70
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
88, съгласно една от многото наредби към ЗУТ, гар.срок на конструкцията е поне 10 години... На новото строителство.
69
1
 
23
 
! Отговори
До Й - продължение преди 7 години
Другият селянин, и той искал голяма кухня, поради което избра най-хубавата, голяма стая, събори стената между нея и банята и си направи една наистина много голяма кухня.И се хвали,"Е, сега сложихме в кухнята и голЕма маса, та като дойдат гости, да се наредят около софрата.Сложихме и легло, да има къде да си полегнеш, докато гледаш телевизия.Защо са ми две бани У един апартамент, бре?" И карат така - живеят само в кухните, другите стаи са им наредени като за изложба, да ги показват и да се хвалят
68
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Граждани! като къртите стена в панелката, за да усвоите балкон, НИКОГА не премахвайте хоризонталния трегер над отвора!!!! Инак скоро ще се завърнете там, откъдето сте дошли. И то ако имате късмет.
67
1
 
13
 
! Отговори
Ха-ха! преди 7 години
До й"Не е балон, да го надуеш", правилно казваш, но *** си е ***.Нали гледам какво направиха едни селяни, случайно попаднали в София преди доста време и придобили малка съборетина.Излязоха хитри, намериха връзкар за съкооператор и на мястото на съборетината изникна чудесна жил.сграда, в която селяните имат 5-стайни апартаменти с 2 балкона, всеки от които е дълъг по 6 метра! И знаеш ли какво направиха? Единият си остъкли балкона,не му харесвало съчетанието "малка кухня и голяма трапезария"