Съседи в евакуирания блок къртили носещи стени, разширявали се...

Правят цялостна проверка на състоянието на блока
11 окт 2016 09:07,
123

 Снимка: Булфото

Днес ще бъде извършена цялостна проверка и оценка на състоянието на блока, който вчера беше евакуиран след сигнал за напукани стени и прозорци. Всичко това се случи в столичния квартал "Сердика" в 15-етажен блок.

Има възникнали конструктивни изменения - напукана е носеща стена между етажите, но към момента няма опасност за съседните сгради, съобщиха от МВР.

Още по темата

Мира Иванова и съпругът й, чийто апартамент е един от най-пострадалите, първи подават сигнал за напукването на блока.

"В събота през нощта се чу силен трясък. Видяхме, че плочките са се надигнали. От трясъка се спука и прозорецът", разказа Иванова пред BTV.

"Не мога да кажа дали е заради бутната носеща стена. Не знам дали от такъв ремонт е проблемът", изтъкна тя.

По думите й са подали сигнал в "Гражданска защита" още в неделя, но са им казали да се обадят в работно време.

Драгомира Иванова, също живуща в блока разказва, че през нощта се чул силен гръм, прие което плочките се спукали. Същото станало и с дограмата.

"Имаше съмнения за пукната плоча между 4 и 5 етаж заради ремонтите, които се правят в блока. Апартаментите в блока са 70 квадрата, а хората, които ги закупуват, искат да ги направят малко по-големи, което е невъзможно", коментират други съседи.

Архитект Влади Калинов, който ръководи Дирекция "Контрол по строителството", беше категоричен, че такъв сигнал в Столичната община в неделя не е постъпвал, а след обаждането в понеделник са реагирали веднага.

"Огледът, който направихме вчера, показва, че няма промяна на блока. Сградата не е опасна за хората, има пукнатини, които са на различни места и трябва да бъдат обследвани, за да е ясно какви мерки трябва да бъдат предприети", подчерта той.

Арх. Калинов изтъкна, че хората от блока са били евакуирани, защото експертите не са знаели какво е състоянието на сградата. Това е нормален начин на действие, той е сигурен и проверен, уточни той.

Сградата не се е променила по никакъв начин през последните 1-2 години, но задължително би следвало да се направи конструктивно обследване и технически паспорт на сградата, подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: блокевакуацияСердика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
20
 
! Отговори
11 преди 7 години
В заглавието - къртили носещи стени, в съдържанието - няма промяна по никакъв начин.Куха работа.
65
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да пратиш Архитект да обследва конструкция е все едно да пратиш балерина да охлажда реактор...
64
0
 
19
 
! Отговори
До 82 преди 7 години
Какви 20 год. гаранция за ново строителство бе, човек?Ние купихме жилище в нова сграда, хем минава за луксозна, но гаранционният срок, отбелязан в документите, е 5 години! Нали и това минава през общината?Няма да ви досаждам тук с митарствата,през които преминахме, за да го накараме да поправи някои от дефектите, които проличаха през първите 5 г., а за останалите дефекти още се съдим, макар че имаме оценки и от вещи лица, и от специалисти от същата тази община,която е одобрила готовата сграда!
63
0
 
22
 
! Отговори
й преди 7 години
РАЗШИРЯВАЛИ СЕ БИЛИ...ТО НЕ Е БАЛОН ДА ГО НАДУЕШ-АПАРТАМЕНТ Е,ДА МУ СЕ НЕ ВИДИ! ПРОСТОТИЯ-ТОВА Е ИЗВОДЪТ!!!!!
62
0
 
21
 
! Отговори
щщд преди 7 години
Това което е ясно от материала е,че Гражданска защита има почивни дни. Съветвам ги да уведомят Онзи горе земетресения,наводнения,бури и пожари да се случват само от понеделник до петък.
61
0
 
9
 
! Отговори
Пак до 80 преди 7 години
Вместо това, синковецът "укрепи" пробитата част, извика пак специалисти от общината, за да видят колко добре се е справил, правейки от апартамента си мезонет и те му узакониха магарията.После той, за да се извини на останалите съсобственици, направи някои луксозни подобрения на общите части. Обаче на тавана над стълбищната площадка на неговия етаж вече се появи пукнатина. Не знам какво ще стане при някое земетресение, не дай Боже!
60
0
 
9
 
! Отговори
До 80 преди 7 години
Значи най-после доживяхме да се случи това - останалите съсобственици да могат да се позоват на закона и изселят питекантропи, склонни към самоуправство? Браво! За първи път чувам в България да е осъществено такова нещо.Преди няколко години и ние се жалвахме в общината, че новодомец-паралия,без да пита никого,проби плочата, за да свърже апартамента си със своето таванско помещение. Дойдоха, направиха протокол и го задължиха да възстанови старото положение. Е, как да направи плочата отново цяла?
59
0
 
10
 
! Отговори
Kostadink@ преди 7 години
Истината е,че собствениците на апартаменти си правят каквото си искат без да потърсят компетентно мнение от инженер-конструктор, пък сега търсят кой е виновен - ами те самите.Всеобщо е мнението,че апартамента си е мой и ще правя каквото пожелая и никой нищо не може да ми каже, а като стане белята търсим Общината или Кмета и все някой друг да е виновен.
58
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Панелните блокове (а проблемният е ПК) имат гаранционен срок 50 години, а не срок на съществуване. За сведение гар.срок на ново строителство е 20 години. Срокът на панелките не е ясен, защото още не са изтекли дори и сто години от строежа на първите. Бетонът се стяга напълно за 100 години. После има 50 години относителна стабилност.
57
8
 
4
 
! Отговори
razgradski pop преди 7 години
панелните блокове имат срок на годност 50 години...след този срок това което трябва да се направи е не саниране, а събаряне и построяване на нов блок (не панелен разбира се)...
56
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки селяндyр си остъклява тераската в панелката. Всеки новоизлюпен софиянец си "усвоява" тераската като кухня. Държавата е виновна дотам, че не глобява солено всички тия изпълнения на подобни престъпно прости хора. Но и това ще стане в най-скоро време. Ще дам един *** пример- подобни австралопитеци се нанесоха в 80-годишна сграда в центъра на София. Решиха да бутат стени. Бяха изселени от етажната собственост и глобени с 10000лв. за своеволията си. Браво на хората, че са подали сигнал.
55
0
 
4
 
! Отговори
До проектанта преди 7 години
До проектанта с 15 г. стаж - ти панелен блок виждал ли си?!
54
0
 
11
 
! Отговори
Америка преди 7 години
В Америка вече щеше да има осъдени. Тук се моткат кой, колко и от кого да вземат парите.
53
2
 
18
 
! Отговори
Инженер преди 7 години
До тогава, докато художници (архитекти) правят анализи и изказвания, до тогава нещата в тази държава няма да се оправят. Както и един човек по-долу вече е казал, тези неща се правят от инженер-конструктор.
52
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма нищо хора ! Всичко е наред ! Само дето се пукат стени и прозорци и някакъв *** кърти опорната стена.
51
2
 
11
 
! Отговори
30455 преди 7 години
Тепърва ще започват да падат тия панелки.
50
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поддържането на сградите е задължение на собствениците. От какъв зор общината ще им прави обследване и предписание за укрепване.В случая според мен става въпрос за преместване или поддаване на фундамента, което на практика няма нищо общо с ремонтите в сградата и най-вероятно освен появата на пукнатитине през които са "изтекли" възникналите напрежения в конструкцията друго нищо няма да последва.
49
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 63Ти въобще знаеш ли какво е едроплощен кофраж?Няма сграда в която всички стени да са носещи, а в новите сгради пък въобще няма носещи стени. Това ти го казвам в качеството си на проектант с 15 годишен стаж!
48
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тяр аботата отдавна е изпусната... всичко започна с уж невинните остъклени тераси. Трябваше още навремето да ги забранят и премахнат принудително.А сега вече бутат и носещи стени. И после защо всичко се срутвало...
47
0
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Дори и по-вече.Такива недобросъвестни хора,които мислят само за себе си,да ги заставят да купят жилища на другите пострадали съкооператори.