Съседи в евакуирания блок къртили носещи стени, разширявали се...

Правят цялостна проверка на състоянието на блока
11 окт 2016 09:07,
123

 Снимка: Булфото

Днес ще бъде извършена цялостна проверка и оценка на състоянието на блока, който вчера беше евакуиран след сигнал за напукани стени и прозорци. Всичко това се случи в столичния квартал "Сердика" в 15-етажен блок.

Има възникнали конструктивни изменения - напукана е носеща стена между етажите, но към момента няма опасност за съседните сгради, съобщиха от МВР.

Още по темата

Мира Иванова и съпругът й, чийто апартамент е един от най-пострадалите, първи подават сигнал за напукването на блока.

"В събота през нощта се чу силен трясък. Видяхме, че плочките са се надигнали. От трясъка се спука и прозорецът", разказа Иванова пред BTV.

"Не мога да кажа дали е заради бутната носеща стена. Не знам дали от такъв ремонт е проблемът", изтъкна тя.

По думите й са подали сигнал в "Гражданска защита" още в неделя, но са им казали да се обадят в работно време.

Драгомира Иванова, също живуща в блока разказва, че през нощта се чул силен гръм, прие което плочките се спукали. Същото станало и с дограмата.

"Имаше съмнения за пукната плоча между 4 и 5 етаж заради ремонтите, които се правят в блока. Апартаментите в блока са 70 квадрата, а хората, които ги закупуват, искат да ги направят малко по-големи, което е невъзможно", коментират други съседи.

Архитект Влади Калинов, който ръководи Дирекция "Контрол по строителството", беше категоричен, че такъв сигнал в Столичната община в неделя не е постъпвал, а след обаждането в понеделник са реагирали веднага.

"Огледът, който направихме вчера, показва, че няма промяна на блока. Сградата не е опасна за хората, има пукнатини, които са на различни места и трябва да бъдат обследвани, за да е ясно какви мерки трябва да бъдат предприети", подчерта той.

Арх. Калинов изтъкна, че хората от блока са били евакуирани, защото експертите не са знаели какво е състоянието на сградата. Това е нормален начин на действие, той е сигурен и проверен, уточни той.

Сградата не се е променила по никакъв начин през последните 1-2 години, но задължително би следвало да се направи конструктивно обследване и технически паспорт на сградата, подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: блокевакуацияСердика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
51
 
! Отговори
мм преди 7 години
***!!! ***!! какво друго да кажа?! Някога имаше в Ямбол един блок дето живущите в него му бяха взели арматурата да я предадат за скрап, естествено блока се срути и те ревнаха че държавата трябва да им осигури жилища. Какво да кажа - ***!?
5
2
 
27
 
! Отговори
Баце преди 7 години
Нищо че мое падне поне да го санират преди това
4
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ало, езиковедите какъв е този глагол "бутна"? На български език не се ли пише "събори"? Вие в Патагония ли жевеете, та пишете на патагонски?Да ви ...
3
3
 
42
 
! Отговори
ferdy преди 7 години
Какъв затвор? То е достатъчно да обещетят останалите живущи и да им купят нови жилища, ако се случи така че да останат на улицата. Цял живот няма да им стигне за това. Затворът си е направо помилване.
2
3
 
62
 
! Отговори
айде сега преди 7 години
тия с ремонта по 10 години затвор!
1
0
 
80
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Режат си клона на който стоят .. после реват 'Ко стана?!' ....