Въздухът в София от мръсен, по-мръсен с ТЕЦ-овете

Два пъти над допустимото е праховото замърсяване
30
Въздухът в София от мръсен, по-мръсен с ТЕЦ-овете
Снимка: Булфото, архив

Измерванията на фини прахови частици във въздуха снощи в столичния квартал "Дружба" са показали стойности два пъти над допустимото е било прахово замърсяване на въздуха снощи в квартал.

По това време целият град е бил покрит с опасен за здравето смог, надскачащ допустимите нива, показва справка на сайта на Столичната община.

Пикът на запрашаване в тази част на София е бил в 22 часа, когато финните частици са надминали 150 µg/m3, а пределно допустимата концентрация за фини прахови частици е 50 µg/m3.

В "Надежда" замърсяването с прах също е било сериозно – 140 µg/m3. В "Красно село" и "Павлово" прахът е стигнал до 120 µg/m3.А в "Младост" се е задържал на около 100 µg/m3.

Основни източници на прах са транспортът и битово отопление на дърва и въглища, както и промишлеността.

През отоплителния сезон основен източник на замърсяване с прахови частици е изгарянето на твърди и течни горива в бита.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
14
 
! Отговори
Цонко преди 7 години
Селяните са виновни!
4
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТЕЦ-овете в София са на газ ве селенджъри...:-) :-)
3
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами толкова години защо никой не се захвана да ги модернизира ТЕЦ-овете; да им сложи филтри...? Както в цивилизованите държави. Там може в средата на квартала да е ТЕЦ-а, няма да хвръкне една прашинка! А тия нашите ТЕЦ-ове са строени още по комунистическо време. Без филтри, без защити, без нищо! Така, както се строяха заводи през онова време - брутално.Защо никой кмет досега не ги натисна да се модернизират?
2
11
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо по татово време въздуха през зимата беше кристален? Защото всички бяха на парно а тези които нямаха се грееха на ток защото тока беше 1.5 ст. без пренос превоз и пренасяне. А сега почти всички свалиха радиаторите и в апартаментите си поставиха камини и бълват пушеци като от 10 ТЕЦ-а. Е къде ни върнахте селянжъри тиквенси в кой век сме в 21-ви или в 1-ви?
1
7
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еми в Софето станаха 2-3 милиона.Почти всочки нон стоп бръмчат с кола.От автомобилите най много 15-20% да са с изправни двигатели,катализатори и тн.Останалото са развалини горящи нафта,масло,олио и кво ли още не кърпени лепени и доливани с *** за да вървят.Как няма да е мръсен въздухът.Като ремонт на двигателят се прави когато колата спре или се запали?Освен тва улиците не са мити от 30 години.Чат пат ги позамитат малко и ако валне дъжд и тва им е.Преди как нямаше смог с тецовете?