Бременните със значки в метрото: "Бебе на борда", станете!

Така ще се улеснят бъдещите майки, а и ще се избегнат конфузни ситуации
17 фев 2017 14:50,
125

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

"Бебе на борда"! Значки с този надпис са подготвили от Столичната община за бременните жени, които пътуват в метрото.

Кампанията е на общината, "Метрополитен", АГ болница "Шейново" и магазин за бебешки стоки, който е и неин спонсор.

От общината казаха още, че инициативата се поема от спонсора, а кметството не участва финансово в нея.

3000 са подготвените до момента значки. С тях вече се раздават и книжки със съвети за бременните жени. Интересът към инициативата бил много голям, затова ще се изработват още значки и книжки, обясниха от "Московска" пред "Сега".

Значките и книжките могат да се вземат от днес от касите за продажба на билети в софийското метро. Идеята е заимствана от Лондон. Целта е бременните жени да се отличават, когато са още в първите месеци, и да не им се налага да молят за място за сядане.

А другата цел според съобщението на АГ болница "Шейново" пък е да се избегнат конфузни ситуации, при които се отстъпва място на по-закръглени дами, които не чакат дете.

Книжките пък съдържат съвети като тези бременните жени да носят вода със себе си, да не излизат в най-голямата жега, кога да ходят на прегледи и други подобни.

Преди реализирането на тази идея в Лондон през 2005 г. е правено проучване. Според него 85% от анкетираните казват, че бременната жена трябва да помоли за място, ако желае да седне.

78% от бъдещите майки обаче споделят, че биха се чувствали неудобно и никога не биха помолили за място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпросът е само на мъже с такива значки ще се отстъпва ли място или не.Защото ако не - това е дискриминация по пол
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като идея може би има смисъл, но като изпълнение е ужасно. Може ли такъв текст да сложат?!!!
17
11
 
18
 
! Отговори
бейби он борд преди 7 години
Чета коментарите и съм стаписана направо. Има хора, които нямат ценностна система...щот били платили, нямали да стават, изгубили сте човешки обрза. А на тези, които питат в първия триместър майката има най-много проблеми и неразположения....драйфаш по 3-4 пъти на ден, вие ти се свят, пада ти кръвното сутрин и на всичкото отгоре не ти стават в метрото *** като тез , които питат какво толкова...аз имах и кървене, което застрашаваше плода...така че бъдете хора и ставай на бъдещите майки
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бебе на кой борд? Борд на самолет, борд на кораб, за друго не се сещам.
15
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди години, когато жена ми беше бременна, място й отстъпваха само млади хора, а тези от 30-35 нагоре се правеха, че не я виждат. После аз не ги виждах и не ги виждам, след като те станаха на по 60-70-80-... години.
14
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аре стига бе! В цивилизованите страни могат да те осъдят за такова нещо, особено в Америка има хора осъдени, че помагат на жени. Това неявна агресия, сексизъм и мачизъм - жената се третира като непълноценно същество което не може да се справи сама с ежедневни дейности.
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този глупaв текст на значката кой го измисли? Може би фандъкова...
12
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В дивите комунистически времена когато нямало ценности евроатлантизъм, феминизъм и хомосексуализъм мъжете били длъжни да остъпват място на всяка жена, не само на бременни. Мъж да седи на обществено място а жените да стоят прави се считало за невъзпитано и връх на пpocтотията.
11
16
 
24
 
! Отговори
МУСАка преди 7 години
Те тия станаха направо като някаква отхвърлена социална прослойка...Права искат, за да вадят ци.цата насред МОЛ-а, права искат, за да им отстъпя място, скоро ще трябва да се чувствам и виновен ако се намирам на 5 метра радиус от тях...
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като бях бременна винаги са ми правили място и в метрото, и в трамвая. Аз винаги отказвах, просто бременностите ми бяха леки и не виждах смисъл да заемам нечие място. Освен това си има специално обзначени места за бременни и майки с деца. Но е хубао човек да си възпитава децата и да ги учи да отстъпват място особено на възрастни хора.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фандъчката плати ли 1.6 ?
8
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еййй, бейби он боурд, еййй! Ceляндури, това някой гастарбейтер мияч на улици на запад ли во го показа, там на колите го слагат, еййййй, бейби он боурд, йеееее, йееее!
7
22
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И в първите месецим защо по-точно бременната трябва да седи??? Тя е просто бремнаа, не смърно болна! Но разбира се, чувството да си специялен и уникелан, понеже видив ли носиш дете, не бива да се пропуска я!
6
23
 
23
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Не си и помисляйте да ставам , след като съм си платил карта за метрото имам право да ползвам седалка, ако някой ме накара да стана , било дори и бременна ще я съдя за дискриминация.
5
8
 
33
 
! Отговори
mili преди 7 години
Гледах сутринта репортажа по ТВ.Стана и отстъпи място човек на 67 години.Никой от по-младите не го направи.Не значки, а възпитанието трябва да се промени в младите хора.
4
7
 
20
 
! Отговори
ФХ преди 7 години
На бременните, точно когато им става най-лошо - първите 3-4 месеца, не им личи. Може би затова да има някакъв резон.
3
23
 
23
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Жена ми и е казвала как се обръщат на другата страна в метрото и автобуса, за да не видят, че ги е видяла и да не се налага да стават.Веднъж даже й се скарал един господин как може да излиза извън вкъщи и да ползва градски като е бременна.Значки за жените и по една бухалка за мъжете им. В случай, че някой "гражданин" не може и да чете.
2
15
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви значки бе? Това е въпрос на възпитание да отстъпиш място на бременна жена. Кой не го прави? Това са някакви кукувци само.
1
7
 
31
 
! Отговори
Дъртак преди 7 години
По тошово време нямаше нужда от такива значки, хората си знаеха и ставаха.