Без емоции за паметника, който си отива: Времето за реставрация отмина!

Фандъкова: Ще възстановим Войнишкия мемориал пред НДК
4 юли 2017 15:28, Анисия Иванова
117
Без емоции за паметника, който си отива: Времето за реставрация отмина!
Снимка: Булфото

Моментът за реставрация, за укрепване на паметника "1300 години България“ отдавна е отминал. Това не са емоции, това не е оценка за художествена стойност или за идеите на автора, каза кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция в Столичния общински съвет по повод демонтирането на монумента от пространството около НДК.

"Демонтажът се извършва под ръководството на експерти от музея за история на София. Срокът е около месец и половина. Прави се на етапи, изключително внимателно, без бързане, да не се повредят допълнително конструкциите", посочи кметът.

Още по темата

Тя допълни, че дефектите в конструкцията са се появили няколко години след неговото изграждане и за това свидетелстват доклади на тогавашния директор на НДК.

"Решението е за демонтаж на фигурите и за отстраняване на опасната конструкция. В случай, че някой пожелае да възстановява паметника, той първо трябва да бъде отстранен и след това възстановен“, каза още кметът.

Лъвската фигура от разрушения Войнишкия мемориал на Първи и Шести софийски пехотни полкове ще бъде върнат на оригиналното му място - в парка пред НДК. Това ще стане, след като приключи демонтирането на паметника "1300 г. България", който е издигнат на мястото на мемориала, заяви тя.

Фандъкова няма информация да е имало предложение от инициативен комитет за възстановяване на сегашния паметник и допълни, че решаването на въпроса е продължило 10 години и е било подложено на редица дискусии.

Кметът припомни, че по нейна инициатива е създадена програма за възстановяване и опазване на паметниците и уточни, че първата голяма инициатива е възстановяването на Алеята на бележитите българи в Борисовата градина.

"След това възстановихме и реставрирахме Руски паметник, Докторския паметник, паметника на Цар Освободител, орлите на Орлов мост, целия Лъвов мост“, посочи Фандъкова.

"Започнахме възстановяване и на разрушени паметници. Първият възстановен беше войнишкият паметник в район "Надежда", каза още тя.

По думите на Фандъкова пространството под паметника ще бъде достатъчно добре укрепено, докато бъде проведен конкурс за възстановяване на плочите от софийските войнишки полкове.

„Ще бъде обявен конкурс за възстановяване на този знаков за София паметник. Твърдо стоим зад идеята за възстановяване на мемориала на 1-ви и 6-ти пехотни полкове на мястото, където са били“, заяви Йорданка Фандъкова.

По повод протестите в защита на настоящия монумент тя обясни, че хората, които са толкова активни днес, са имали възможности през всички тези десетилетия, да инициират, да бъдат активни и да получат подкрепа за идеите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
3
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Анонимен--46;Александър 2 е руснак а жена му е германка и е ЛЕЛЯ на Княз Батенберг/сестра на баща му/.Батенберг е и любимец на англиската кралица Виктория.
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Александър 2, може и да е да заслужава памтниЧЕ в българия, НО НЕ И В ТОЗИ РЪСТ и СРЕЩУ ПАРЛАМЕНТЪТ на държавата.Посочете ми ЕДНА друга държава в света, дето има ЧУЖД император срещу парламента си.ЕДНА?!?!?!? Пък и централният булевард наречен на него!!!! Руска ***.
33
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИСКАМ ДА ЗНАМ КАК ЩЕ БЪДАТ ПРЕМАХНАТИ НОМЕНКЛАТУРНИТЕ КРАДЦИ КОИТО ОЩЕ СА НА ВЛАСТ ? (ТОЧНО ТЕ РЕВАТ НАЙ-МНОГО ДА СЕ ЗАЛИЧАВА ИСТОРИЯТА) ! СЪЩИТЕ КРАДЦИ ПЛЯСНАХА В СОФИЯ ПАМЕТНИК НА РЕЙГЪН, ЧИЙТО ЗАСЛУГИ КЪМ БЪЛГАРИЯ СЕ ИЗМЕРВАТ С ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО...КОГА ЩЕ БЪДАТ БУТНАТИ НДК И ЦУМ ????
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз съм да пратим *** в НИМ, а на него място да сложим божодимитров...от ним, да стои там прав докато пукне ***.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз съм за 3 - да го пратим в НИМ, а на негово място да изградим паметници на всичките ни царе - например кан Крум, завлазял Сердика и наложил законите си няма паметник, нито Калоьян или Иван Асен.
30
6
 
2
 
! Отговори
МУНЧО преди 6 години
400 000 ЛЕВА СТУВА ГРАДА СЪС 400КВАДРАТНИ МЕТРА РАЗГЪНАТА ПЛОЩ ПРЯСНО ЗАСТРОЕНА-ТЕЗИ ПАРИТЕ ГИ НЯМАТ ЗА НИЩО САМО ДА БУТНАТА ЕДИН ПАМЕТНИК
29
2
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Димо--25;1861г Александър 2 подписва указа за премахване на крепостничеството а 1876г подписва ЕМСКИЯ УКАЗ-- всички в руската империя дая говорят руски.Ако не бяха САЩ сега руснаците щяха да говорят НЕМСКИ.
28
3
 
4
 
! Отговори
Оруел преди 6 години
Време е един друг паметник да демонтираме, паметника на унижението на българския народ- Българския парламент.
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не би да има паметник на Р.Рейгън на красни площад? щото само за тях той е "агресор"......е и за Тутраканската селищна система де. :))))Но за нас той е победителят над гнус.ното сесесере.
26
2
 
9
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Димо--25;За твое сведение турците не са ни карали да говорим турски. Когато Макгахан и Юджийн Скайлър минават в българските земи има над 1500 уч--ща. в Русия тогава има 1200.
25
11
 
2
 
! Отговори
Димо преди 6 години
До Анонимен32Моята идея е паметника на агресора рейгън да се махне веднага.
24
11
 
2
 
! Отговори
Димо преди 6 години
До Анонимен30Поредният *** на Шорош. Браво Заработвайте си центовете от америка за България.
23
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДимоДима, дима, аспакойся. *** са само твои братя, щото клатиха *** навремето.Останалите сме БЪЛГАРИ!
22
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добро начало! Браво! Задължително и монумента на окупационната червена армия да се премахне.
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като каза турците и фесове, та се сетих.Бе ние имаме към половин хилядолетие истори под османско владичество, нали. Да вземем да вдигнем по един паметник поне на всеки султан през това време, та "да помним историята" а?*** и прокажените руски гов.на ***!
20
3
 
5
 
! Отговори
extremist преди 6 години
ПРИСЪЕДИНЯВАМ СЕ КЪМ ПИТАНЕТО НА АНОНИМЕН 20: ЩО НЕ БУТНАХТЕ НДК И ЦУМ И ....
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както казва един коментиращ: "на мосолини събориха бая неща НЕ Е ПРИМЕР ватенке не виждам защо да не съборим произведение на ниско културни варвари". Явно това е имал предвид Борисов като говори за магистрали на знанието.
18
7
 
8
 
! Отговори
extremist преди 6 години
ИСКАМ ДА ЗНАМ КАК ЩЕ БЪДАТ ПРЕМАХНАТИ НОМЕНКЛАТУРНИТЕ КРАДЦИ КОИТО ОЩЕ СА НА ВЛАСТ ? (ТОЧНО ТЕ РЕВАТ НАЙ-МНОГО ДА СЕ ЗАЛИЧАВА ИСТОРИЯТА) ! СЪЩИТЕ КРАДЦИ ПЛЯСНАХА В СОФИЯ ПАМЕТНИК НА РЕЙГЪН, ЧИЙТО ЗАСЛУГИ КЪМ БЪЛГАРИЯ СЕ ИЗМЕРВАТ С ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО
17
9
 
3
 
! Отговори
Димо преди 6 години
До Анонимен24Ако не бяха нашите братя руснаците ти на турски щеше да говориш и пишеш. Засрами се бе ***. И фес щеше да носиш и сега.
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паметниците като *** да бъдат запазени и ПОДХОДЯЩО НАДПИСАНИ, като се изтрие лъжата за "освободителите" и се сложи ОКУПАТОРИ и ЧОВЕКОНЕНАВИСТЕН НАЛОЖЕН НАСИЛА РЕЖИМ на ВАРВАРИ.