Без емоции за паметника, който си отива: Времето за реставрация отмина!

Фандъкова: Ще възстановим Войнишкия мемориал пред НДК
4 юли 2017 15:28, Анисия Иванова
117
Без емоции за паметника, който си отива: Времето за реставрация отмина!
Снимка: Булфото

Моментът за реставрация, за укрепване на паметника "1300 години България“ отдавна е отминал. Това не са емоции, това не е оценка за художествена стойност или за идеите на автора, каза кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция в Столичния общински съвет по повод демонтирането на монумента от пространството около НДК.

"Демонтажът се извършва под ръководството на експерти от музея за история на София. Срокът е около месец и половина. Прави се на етапи, изключително внимателно, без бързане, да не се повредят допълнително конструкциите", посочи кметът.

Още по темата

Тя допълни, че дефектите в конструкцията са се появили няколко години след неговото изграждане и за това свидетелстват доклади на тогавашния директор на НДК.

"Решението е за демонтаж на фигурите и за отстраняване на опасната конструкция. В случай, че някой пожелае да възстановява паметника, той първо трябва да бъде отстранен и след това възстановен“, каза още кметът.

Лъвската фигура от разрушения Войнишкия мемориал на Първи и Шести софийски пехотни полкове ще бъде върнат на оригиналното му място - в парка пред НДК. Това ще стане, след като приключи демонтирането на паметника "1300 г. България", който е издигнат на мястото на мемориала, заяви тя.

Фандъкова няма информация да е имало предложение от инициативен комитет за възстановяване на сегашния паметник и допълни, че решаването на въпроса е продължило 10 години и е било подложено на редица дискусии.

Кметът припомни, че по нейна инициатива е създадена програма за възстановяване и опазване на паметниците и уточни, че първата голяма инициатива е възстановяването на Алеята на бележитите българи в Борисовата градина.

"След това възстановихме и реставрирахме Руски паметник, Докторския паметник, паметника на Цар Освободител, орлите на Орлов мост, целия Лъвов мост“, посочи Фандъкова.

"Започнахме възстановяване и на разрушени паметници. Първият възстановен беше войнишкият паметник в район "Надежда", каза още тя.

По думите на Фандъкова пространството под паметника ще бъде достатъчно добре укрепено, докато бъде проведен конкурс за възстановяване на плочите от софийските войнишки полкове.

„Ще бъде обявен конкурс за възстановяване на този знаков за София паметник. Твърдо стоим зад идеята за възстановяване на мемориала на 1-ви и 6-ти пехотни полкове на мястото, където са били“, заяви Йорданка Фандъкова.

По повод протестите в защита на настоящия монумент тя обясни, че хората, които са толкова активни днес, са имали възможности през всички тези десетилетия, да инициират, да бъдат активни и да получат подкрепа за идеите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
4
 
11
 
! Отговори
До 88 преди 6 години
Димчо, Американците да го духат. Обаче още повече да го духат руснаците. Не американците ни окупираха и не те избиха българската интелигенция. Не американците ни наложиха насилствен комунизъм.
54
4
 
7
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Анонимен--72;Има версия за умразата на Александър 3 към Батенберг; Нашия ХУБАВЕЦ е прекарал жена му, датчанката Дагмар.Пък и нашия е бил коцкър.Ти запознат ли си с опита за преврат срещу Батенберг 1883г.Водачи са Ген. Соболев и Каулбарс има и други руски офицери. Нашите усетили и сложили 3 взвода в храстите.Когато идват нашите са ги погнали и са ги мушкали по гъзягите.Тогава Батенберг прогонва Соболев. който се държал с нашия като ординарец,
53
9
 
2
 
! Отговори
Димо преди 6 години
До ЗапознатКакво да ви кажа освен, че сте ***. И честит 4 юли сигурно ще го отпразнувате в американското посолство. И ще ви наградят с накой и друг цент.
52
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименСССР бомбардира немските войски в България а не България.
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЗапознатАнглия пази целостта на Турция за себе си и е била против освобождение на България защото нямаеш да има руско-турска война. В 1941 г. България обявява война на Англия.
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През 1942-ра Руснаците без да сме в състояние на война с тях бомбардират Русе, Стара Загора, Казанлък, Горна Оряховица. Нападенията срещу България не са само по въздух -съветска подводница атакува и потапя кораба Струма, при което загиват над 700 пътника.Русофилите, обаче помнят само американските бомби
49
2
 
10
 
! Отговори
Ура Другаре преди 6 години
Какво му се обяснявате на тоя червен.... Димо ? Американците бомбардирали, ама той е и против Списаревски, щото той пък е бил "фашистки" офицер...а пък те американците са били съюзници с Червената армия, а той си е русофилче...така че объркана работа. Затова дайте да построим нещо дето да замаже вскичко, да няма имена на конкретни хора, загинали за Родината, а да направим един Петохуйник кръстен 1300 години , с пластики приличащи на комунистически ***....
48
3
 
10
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Димо--76.Първите бомби са пуснати от Сърбите 1941г. Русия бомби Русе,Силистра,Добрич и София,През ПСВ Русия със 17 кораба срина Варна , Балчик и Каварна.! залп на 1 дреднаут е 6 тона. Немска подводница ги прогонва.Сталин най--много настоява да бъде наказана Б--я. Дрезден е смлян по искане на Русия. Чети бре неграмотен.
47
2
 
11
 
! Отговори
Нов преди 6 години
Ако паметникът беше направен качествено и не се разпадаше, на никой нямаше да му дойде на ум да го събаря. Обаче не. Да ме извинява автора, ама трябваше да го накарат за собствена сметка да го демонтира.
46
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първото нещо,което трябва да се премахне е паметникът на червената окупационна армия, поробила станата ни за повече от половин век! Няма народ, уважаващ преците и себе си, който бидържал такава гавра в центъра на столицата
45
1
 
7
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Анонимен--68; Англия дръпна Флот в Мраморно море за да каже на Русия "до тук".Ръсия започна войната заради проливите ,а не заради нас.Англия жпризна първа СЪЕДИНЕНИЕТО и предупреди Турция;НИКАКВИ ВОЕНИ ДЕЙСТВИЯ СРЕЩУ Б--я. Тя беше покровителката му.Когато Русия дръпна флот във Варна за да ни окупира,Солсбъри и каза;Ще се бием с вас заради българската НЕЗАВИСИМОСТ. Русия си тръгна и скъса Диплом. Отношения с нас зая 9--10 г, Турция ни изпрати помощ през в2оната със Сърбия./2 табора/
44
9
 
2
 
! Отговори
Димо преди 6 години
Някой да каже едно добро нещо което рейгън е направил за България за да има той паметник тук.Аз си спомням за бомбардировките на британските и американските военни над България. Как цяла София беше изравнена с земята и в това число и други градове.
43
2
 
5
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Сокол 9--62;Поздравления СОКОЛ. Желая ти дълъг живот и здраве, Да ти се сбъдне мечтата ,която е и моя.
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и германците трябваше да си оставят всичкото свастика, за да не са племе без минало и бъдеще, не ги е срам така да заличават историята
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЗапознатТурците са заклали българите а Англия праща кораби срещу Гурко и после бомби София през 1944 г.
40
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Соколе, по-важно е да станем свидетели на премахването на петолъчките от сърцата и умовете на българите (заблудени или генетично деформирани от смесени рушки бракове).Другото бързо ще си дойде на мястото, я виж поляците, как бързо се разправиха със сАвецката символика.
39
0
 
4
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Анонимен--58;Така е. Тя и майката на Батенберг е полска Графиня.
38
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Събарят го, защото след 1340 г. България влиза в ЕС и няма повече държава.
37
2
 
8
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Анонимен--53;Ами некадърника Гурко? Тръгна да освобождава Ст. Загора с Кавалерия. Турците го набиха и той се скри в Хаинбоаз. Заради него опожариха Ст. Загора и излкаха 15000 българи.Опъченците спряха Сюлейман. Те спасиха Б--я. Спасиха Русия и руската армия от6 ПОЗОР. Кога Русия ще им направи паяметник в центърая на Москва? Паметни и на ОПЪЛЧЕНЦИТЕ на мястото на Коника Александър2. Крайно време е.
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разтегливо и променливо нещо е "историята". То дори точни уж науки, като математиката търпят изменения във времето, та историята ли, дето се пише все от победители/поробители и техните послушни "историчари".