Палежът на паметника: Почукване и после огън, който е можел да убие хора

Обектът е със засилена охрана, вандалите влезли откъм детския кът
Обновена: 10 юли 2017 10:46 | 10 юли 2017 08:52,
203

Със седмица ще бъде забавен демонтажът на паметника пред НДК - "1300 години България", след като неизвестни извършители подпалиха крана, който трябваше да премахне монумента за 30 дни.

Стойността на повредения кран е над 1 млн. евро. Именно с него са били вдигнати и преместени запалените цистерни в Хитрино, разказа пред Bulgaria ON AIR инж. Иван Стайков от общинската фирма "Софинвест", която е наела машината.

Още по темата
Премахването на запаления кран ще започне във вторник.

Подпалването му обаче не е първият акт на вандализъм, обясняват от "Софинвест". Откакто започнал демонтажът на паметника, всяка сутрин информационните табели около обекта са счупени. А заради подпалването на крана от неделя зоната около монумента се охранява от двама човека.

В злополучната нощ, за да отвлекат вниманието на охраната, подпалвачите почукали на оградата:

"Предполагаме, че са влезли през оградата откъм детския кът на горичката, където има камера, но тя е отдалечена. Това почукване на оградата е явно отвличане на вниманието", разказа още инж. Стайков.

При палежа на крана са били застрашени човешки животи. Това посочи председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков пред БНТ.

Герджиков припомни още, че точно реди началото на демонтажа е извършена експертиза, която доказва, че стоманенобетонената конструкция е опасна дори след реставрация.

Той също увери, че демонтажът ще продължи, а след него на мястото ще бъде поставен оригиналният лъв, който е бил част от композицията на войнишкия паметник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
2
 
7
 
! Отговори
ТЕЦ "Трайчо Кос преди 6 години
Имате в София хиляди паметници в прослава на "Дядо Иван" и СССР, паметни плочи на активни борци против Третото българско царство. Веднагически се найдоха шепа ***, които да нощуват пред паметника на цар Самуил и да му търсят кусури.Крайно време е да се вдигне паметник на Хан Крум, ако софиянци се самоуважават, поне колкото парадират, но не в Ботунец или в Казичане. По към центъра, ако е останало свободно място...
134
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не виждам никаккъв смисъл да пазим паметници от съветската окупация на България, 1944-1989. Трябва да възпитаваме децата си като свободни хора, а не като роболепни скотове
133
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя чекор няма никаква стойност освен скрапа, по скоро да се маха от там!
132
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
грешка, вандалите не са влезли откъм детския кът, а откъм СОС и са долшли с кран, който зарязали
131
2
 
20
 
! Отговори
Сачмо преди 6 години
До С.ЕДЕРАСТИТЕКонкретно този паметник не е оставен да се саморазрушава. Той още от началото е сбъркан. Още през 80-те години са издадени ТРИ предписания, че е дефектен и опасен. Така, че в конкретния случай няма нищо политическо. Просто паметника е сбъркан и това е ясно още от момента, когато уж са го завършили. Иначе историята със събарането мавзолея беше чисто политическо мероприятие и се превърна в пълна излагация. Но паметника е съвсем различен случай.
130
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шепа маргинали протестират срещу демонтажа на грозната установка наречена "паметник 1300 години БГ"
129
10
 
9
 
! Отговори
Добри преди 6 години
Лошото е демонтажа на 1300 години българска държава от една шепа мутро-*** и физкултурници. Но живота продължава.
128
6
 
14
 
! Отговори
Колхозник преди 6 години
Другаре, дайте да се фанем и да го пренесем тоа паметник горе, на Бузлуджа. Да извършим подвиг в чест на съветските другаре!
127
11
 
8
 
! Отговори
С.ЕДЕРАСТИТЕ преди 6 години
обикновено така действат. Оставят едно нещо да се разпадне без подръжка, после казват, че е опасно за обществото. Така унищожиха икономиката. Угробиха нарочно заводите, за да кажат, че държавата е лош стопанин и после да ги купят без пари или да ги нарежат за скраб. По пътищата е същата работа. Без ремонти 30 години, даже магистрала ТРАКИЯ е кръпка до кръпка. Друса като за ОФРОУД. После да се усвоят едни пари за ремонт дето трае до следващата пролет...
126
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГЕРБ...Поредния селинджър. Въпросната конструкция започва да се разпада непосредствено СЛЕД КАТО Е ПОСТРОЕНА..от кого? Знаеш много добре. Не е от ББ. Така че не се прави на осведомен тука, пускай да гледате турския сериял с дебелата ти жена и по-тихичко.
125
12
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ... преди 6 години
класика в жанра- ГЕРБ направи конструкцията опасна, през всичките тези години я оставиха да ръждясва и сега хоп- не става за реставрация. То ясно, че ГЕРБ са про.ст.ци, ама защо мислят и хората за прости? Очератава се и друга беля, на ББ са му изпяли сметките на американските служби и сега вече няма мърдане- прави каквото му се нареди, не се учудвайте ако един прекрасен ден официалния език в България се окаже македонския.
124
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 146Ахаааа, значи само името на бетонената грозотия било важното в случая, а не реалността, стояща зад него. Много...ентелегентно. Ти ще да си ВИШИС
123
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Талибански кючек ще играят софийските общинари - какво по-голямо могат да съборят, от паметник, наречен "1300 години България"? Това е велик талибански общински успех.
122
1
 
5
 
! Отговори
666 преди 6 години
До Герчо с тамбуратате наще "демократи" всичките са кадри на ДС
121
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, всичкото червен селинджър, нямате ли поне една баба от София, да ви разкаже малко за паметника, каква е историята му, кой го е строил, с какви пари и с каква цел? Виждам, че образованието не е силната ви страна, затова ме съмнява да седнете и да прочетете сами...питайте някой, който реално знае това, онова... иначе яко се излагате със селяндурските ви демонстрацийки. :(
120
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 139- ХАИДЕ ДЕ !
119
1
 
7
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 6 години
До Анонимен 106. Пространството около НДК нашите ДИМУКРАТИ го превърнаха в грозно гробище.Всичко такова да се омете и да останат само символите на нашата слава.Участието ни в Първата световна беше завоевателно.
118
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може би започва въстание за освобождението на БГ от софийския фашизъм.
117
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е терористичен акт планиран и осъществен от гейпротестрите с помоща на сороски антибългарски организации. Целта е ясна . Обвиняване на противниците на разрушаване на паметника. Толкова е очебиино, че няма на къде повече.
116
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До WtF Да, ама оти само тва?