Палежът на паметника: Почукване и после огън, който е можел да убие хора

Обектът е със засилена охрана, вандалите влезли откъм детския кът
Обновена: 10 юли 2017 10:46 | 10 юли 2017 08:52,
203

Със седмица ще бъде забавен демонтажът на паметника пред НДК - "1300 години България", след като неизвестни извършители подпалиха крана, който трябваше да премахне монумента за 30 дни.

Стойността на повредения кран е над 1 млн. евро. Именно с него са били вдигнати и преместени запалените цистерни в Хитрино, разказа пред Bulgaria ON AIR инж. Иван Стайков от общинската фирма "Софинвест", която е наела машината.

Още по темата
Премахването на запаления кран ще започне във вторник.

Подпалването му обаче не е първият акт на вандализъм, обясняват от "Софинвест". Откакто започнал демонтажът на паметника, всяка сутрин информационните табели около обекта са счупени. А заради подпалването на крана от неделя зоната около монумента се охранява от двама човека.

В злополучната нощ, за да отвлекат вниманието на охраната, подпалвачите почукали на оградата:

"Предполагаме, че са влезли през оградата откъм детския кът на горичката, където има камера, но тя е отдалечена. Това почукване на оградата е явно отвличане на вниманието", разказа още инж. Стайков.

При палежа на крана са били застрашени човешки животи. Това посочи председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков пред БНТ.

Герджиков припомни още, че точно реди началото на демонтажа е извършена експертиза, която доказва, че стоманенобетонената конструкция е опасна дори след реставрация.

Той също увери, че демонтажът ще продължи, а след него на мястото ще бъде поставен оригиналният лъв, който е бил част от композицията на войнишкия паметник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На това му се вика платена провокация. Ако полицатите се вземат в ръце, могат бързо да ги хванат и после ми е интересно какво ще им бъде присъдата.Комунизма в българия трудно си отива. С много насилие и палежи.
54
0
 
4
 
! Отговори
до 55 преди 6 години
Не се отвивай много за да не настнеш ....
53
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подпалването си е патент на комунистите. Те са по палежите. Навремето така подпалиха партийния дом за да заметат следите какво са правили. Да спомена ли и за атентата на църквата на света неделя, когато избиват един куп невинни хора. Това са безмозъчни същества.
52
4
 
10
 
! Отговори
ГЕРБЕРСКИ БОРБИ преди 6 години
ВИС, СИК, СДС, ГЕРБ... Все един ГЕНЕЗИС имат: ПРЕСТЪПНИЦИ
51
8
 
6
 
! Отговори
до 55 преди 6 години
Русофилите нямат интерес да правят провокация срещу себе си. 100% е дело на групучка спонсорирана от " америка за България" , като разни там блогари, протрстанти и т. Н
50
5
 
14
 
! Отговори
niki преди 6 години
Поредното доказателство, че БСП са си терористи от едно време. Много се радвам, че петочленика ще бъде веднъж за винаги демонтиран!
49
1
 
8
 
! Отговори
ПИТАЙТЕ БОЙКО преди 6 години
КОЙ взриви ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА. И ЗАЩО.... После търсете комунисти под колите си.....
48
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са русофилите, днес палят кран, утре ще запалят България за славата на русия.
47
11
 
9
 
! Отговори
НАЛИ ЩЯХА ДА БУТАТ преди 6 години
им панелките, щото комунистите ги построили. А форумните писачи, едва ли живеят в Симеоново. ДА, ама НЕ. Щяха половин България да живеят в кирпичени къщи. без ток , както сега е в някои села, щото Енергото не строи, а само взема парички....
46
4
 
18
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Не харесвам този паметник, монумент или каквото там се води и смятам, че трябва да бъде премахнат. Но също така уважавам правото на мнение и разбирам хората, които са за запазването му - всеки има право на позиция! Обаче да "протестираш" по този примитивен начин, опожараявайки техника за милиони и застрашавайки живота на хората, работещи там е меко казано безрасъдно! Дано виновните бъдат хванати и съдени! А защитниците на паметника трябва ясно да се разграничат от тези хора!
45
9
 
8
 
! Отговори
до 46 преди 6 години
Започвам да вярвач, че тази провокация е дело на протестарите в София. Те срещу заплащане ще продадат и майките си.
44
9
 
7
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До Анонимен"Комунистите били построили всичко.""Освен концлагери какво друго са настроили."Построеното за тия 45г в пъти надминава съграденото през 28-те години демокрация!И няма НИКАКВИ изгледи през следващите 17 г. да бъде доближено като постижение.Това обаче не значи,че трябва да връщаме комунизма!Той забуксува и затъна безнадеждно в края на 80-те.Но можеше просто да се възползваме от постигнатото.Вместо това се тръгна към тотален грабеж и рушене,а новите неща се оказаха доста нетрайни
43
9
 
11
 
! Отговори
ЦЕЦО КРАДЕЦО преди 6 години
ще си купи ли още някой апартамент след като толкова яростно брани Ф16. Може би да сложим послдния МиГ29 на постамент пред НДК, че да напомня на бъдещите поколения каква сила е била НАРОДНАТА РЕПУБЛИКА и в какво са я превърнали американските агенти. ОНЯ, дето все хленчи за Началника и не се пуска от полата на МЕРКЕЛ е последната ЖАЛКА КРЕАТУРА на държавниците , водили БЪЛГАРИЯ към възход. От 28 място до 68 след ТАНЗАНИЯ. Благодарим ВИ НА ВСИЧКИ ПОДЛЕЦИ от последните 30 години
42
3
 
4
 
! Отговори
Американ преди 6 години
*** е кoмyняrитe. Мpъcнa дума.
41
4
 
3
 
! Отговори
Американ преди 6 години
*** долу е к о м у н я г и т е. Очвеидно е *** дума :-)
40
8
 
7
 
! Отговори
до 43 преди 6 години
Май си от протестърите и подготвяте провокация в стил на ЦРУ. Ще запалите някоя църква и ще обвините комунистите. А може би сте запалили крана за да обвините защитниците на паметника както и става в момента.
39
1
 
1
 
! Отговори
Американ преди 6 години
*** после ще се насочат към възстановения паментник на убитите по време на Балканските войни войници.
38
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХмВ периода 1944г. - 1989 г в България не е построен нито един паметник. Построени са хиляди пропагандни съоражения, целящи да внушат на народа, че българския слон е малкия брат на съветския слон. Трябва да се рушнат всички !
37
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Типично за комуниститеочаквам и да подпалят някоя църква за да са 1:1
36
8
 
12
 
! Отговори
Циник до 34 преди 6 години
Какво СДС те гони бе, каскет те кезесарски?!!!Тва *** сте нагли, и нагли, и нахални до безобразие!Ча лмалийката Людмила се чудеше как, и къде да си спретне хеопсова пирамида. Всичките и съпрузи я ползваха за "билет на запад"Да го махат този скрап!А ако може, и цялото грозно НДК с него!