Палежът на паметника: Почукване и после огън, който е можел да убие хора

Обектът е със засилена охрана, вандалите влезли откъм детския кът
Обновена: 10 юли 2017 10:46 | 10 юли 2017 08:52,
203

Със седмица ще бъде забавен демонтажът на паметника пред НДК - "1300 години България", след като неизвестни извършители подпалиха крана, който трябваше да премахне монумента за 30 дни.

Стойността на повредения кран е над 1 млн. евро. Именно с него са били вдигнати и преместени запалените цистерни в Хитрино, разказа пред Bulgaria ON AIR инж. Иван Стайков от общинската фирма "Софинвест", която е наела машината.

Още по темата
Премахването на запаления кран ще започне във вторник.

Подпалването му обаче не е първият акт на вандализъм, обясняват от "Софинвест". Откакто започнал демонтажът на паметника, всяка сутрин информационните табели около обекта са счупени. А заради подпалването на крана от неделя зоната около монумента се охранява от двама човека.

В злополучната нощ, за да отвлекат вниманието на охраната, подпалвачите почукали на оградата:

"Предполагаме, че са влезли през оградата откъм детския кът на горичката, където има камера, но тя е отдалечена. Това почукване на оградата е явно отвличане на вниманието", разказа още инж. Стайков.

При палежа на крана са били застрашени човешки животи. Това посочи председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков пред БНТ.

Герджиков припомни още, че точно реди началото на демонтажа е извършена експертиза, която доказва, че стоманенобетонената конструкция е опасна дори след реставрация.

Той също увери, че демонтажът ще продължи, а след него на мястото ще бъде поставен оригиналният лъв, който е бил част от композицията на войнишкия паметник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те евроатлантическите сороски отпадъци са силни само в София. Елате в Враца да бутате паметника на Ботев, та няма и да разберете какво ви се е случило ще отпътувате към небитието за секунди ...
34
13
 
7
 
! Отговори
Хм преди 6 години
А някак встрани остава фактът,че се демонтира паметник,който се казва "1300години България"....Ама не е чудно,след като се демонтира цялата държава със същото име и се превръща в една безлична структура,предназначена да обслужва нечии интереси.
33
1
 
8
 
! Отговори
ТОВА С ПАМЕТНИЦИТЕ преди 6 години
го почнаха СЕДЕСАРИТЕ. Всички помним "комуниста-поет" СПАС ГЕРНЕТО, писал оди за БКП-то как искаше да бута Альоша. СЕДЕСАРЯТ ГЪРНЕВСКИ вместо да е в затвора за далаверите в ПЛОВДИВ сега е депутат от ГЕРБ. ГРАЖДАНИН за ЕВРОПА демек.
32
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На всяко действие в природата има съответното противодействие. Едни рушат паметници, други им рушат техниката с която разрушават паметниците
31
2
 
7
 
! Отговори
Десислава Дърев преди 6 години
На форумните *** им се привиждат разни революции!Нещастни откачалки!
30
9
 
5
 
! Отговори
Съвет преди 6 години
До Анонимен 27 Нали Радев беше обединител. А нека обедини комунисти с демакрати , ци..ни с българи , такива дето рушат паметници с такива дето палят кранове.Обединител, а ?
29
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приятна новина със сутрешното кафе.
28
7
 
6
 
! Отговори
ЩО ДА НЕ СИ КУПЯ преди 6 години
и аз един такъв кран. Само ме уреди с такава ДАЛАВЕРА от държавни поръчки...То така става в СОФИЯ от 30 години е все далавера. Аз не знам един да е станал богат само с честен труд. Е може би едни програмисти, които не са приватизирали държавни имоти. СДС откакто взеха властта няма пускане на кокала
27
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
комунистите били построили всичко :))) Нали България я има от 1300 г . Кога за 45г са построили всичко ?!?!Освен концлагери какво друго са настроили ?Някой льольо по долу написал - НДК ? Че това ндк е точно толкова грозно колкото и крилатата тъпотия до него . Прилича на едно голямо кръгло кравешко ... .
26
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напред братя, "смърт на соросо-фашизма , Свобода на народа"
25
4
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До ДАЛАВЕРИТЕ 6 Ми що не си купиш и ти един такъв кран и да си лапнеш едни хубави парички. Ама си глупав и не ти стиска.
24
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обожавам такива патриотични новини от скапана сороска софия.
23
8
 
12
 
! Отговори
ФАШИСТИТЕ преди 6 години
едно време рязаха глави, убиваха деца, палеха къщи. Сега техните наследници само палят. ЗАСЕГА
22
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те - *** храма "Света Неделя" взривиха и избиха цвета на нацията, та с някакъв си кран ли ще ке церемонят. Те действат първосигнално по сталински - Ест кран, ест проблем, нет кран, нет проблем !
21
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами едните рушат паметници, другите им разрушили крана, нищо странно не виждам! Да не говорим че противниците на събарянето първо се опитаха с нормални, мирни протести да спрат това кощунство, и какво - някой чу ли ги?
20
5
 
10
 
! Отговори
ДАЛАВЕРАТА Е ПЪЛНА преди 6 години
ПОЛОВИН МИЛИОН за бутане, още толкова от застраховката на крана, даваш насоки да плюят по комунистите / разбирай опозицията/ и се докарваш пред ЕВРОПА с оправдание защо няма да можеш да направиш навреме ремонта на НДК.
19
5
 
11
 
! Отговори
МОЖЕМ, МОЖЕМ преди 6 години
Това , дето се руши 30 години е ПОСТРОЕНО все от КОМУНИСТИ. Даже тоя грозен паметник и той. А НДК да не би да е подарък от АМЕРИКА ГРАБИ БЪЛГАРИЯ....
18
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите освен да палят, рушат и убиват нещо друго могат ли?
17
8
 
18
 
! Отговори
месара преди 6 години
комуниста винаги е готов за подривна дейност , това им е завещано още от другаря димитров !
16
3
 
13
 
! Отговори
ПРОТЕСТЪР ЩЕ ДА Е преди 6 години
Те са забелязани да ходят с маски. Преди паметниците ги боядисваха, сега палят и скоро ще почнат и да взривяват. Най-добре да препитат видните "интелектуалци" от Протестна мрежа къде са били онази вечер