Смърт в Ловен парк! 10 от пуснатите фазани – мъртви

Експерт: Кой го реши? Живели са в плен, сега са дезориентирани!
15 дек 2018 08:45, Анисия Иванова
59
Смърт в Ловен парк! 10 от пуснатите фазани – мъртви
Снимка: Уикипедия

Поне 10 от пуснатите фазани в столичния Ловен парк вече са мъртви. За това сигнализира Любомира Кривошиева от сдружение "Диви животни".

В четвъртък кметът Йорданка Фандъкова, експертът от Националното-ловно рибарско сдружение Стилиян Герасков и група деца пуснаха 120 птици. Общината има опит в пускането на свобода на птици, заяви кметът на символичната церемония в Ловния парк.

Очакванията бяха, че столичани ще се радват не само на тези фазани, но и на поколението им. Вместо това обаче живеещите в района започнаха да подават сигнали за умрели птици. Хората, които намират труповете им в района, са сигнализирали на Любомира Кривошиева от сдружение Диви Животни. Ето и нейният разказ пред "Дарик":

"Нямам идея кой може да продиктува такова безумно решение, защото това са живи същества и не може просто да отидеш и да ги хвърлиш в един парк, където в момента няма условия за тях. Те нямат дори къде да се скрият. Паркът е доста урбанизиран, хората непрекъснато си разхождат домашните любимци, пълно е с кучета. Няма храсталаци, в които да се скрият животните. Те са абсолютно дезориентирани. Това са животни, гледани в плен до този момент и просто в един момент ги хващат и ги занасят някъде и ги пускат. Поне за момента има над 10 умрели животни, има бягащи птици по поляните около парка, дезориентирани, блъскат се по прозорци на сгради наоколо", каза Кривошиева.
 
От Столичната община обясниха, че са се доверили на експертите. Инженер Стилиян Герасков от Националното-ловно рибарско сдружение е експертът, който вчера участва в пускането на птиците, инициирано от сдружението.
 
"И в най-смелите си сънища не съм вярвал, че 120 фазана ще оцелеят до следващата година. Ние правим всичко възможно да оцелеят максимума от тях, а пък догодина, ако по-голямата част от тях дадат поколение, ще е супер. Те ще са се адаптирали там. Това, че са умрели няколко фазана и са били намерени, това е по-скоро нормално за момента. Аз в погледа на децата видях голяма радост, когато пускаха фазаните", обясни Герасков.

Нито от Общината, нито от Националното-ловно рибарско сдружение смятат да предприемат мерки за спасяване на останалите живи фазани. От сдружение "Диви животни" пък уточняват, че залавянето им е трудно, тъй като те летят, а и в тези условия са изключително дезориентирани. А, оказва се, няма и орган, който да може да сакнционира когото и да било за умрелите птици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако питате мен, проблемът ни е, че Булгерия се напълни с "експерти", които накрая се оказват с по-ниски интелектуални способности от братята лилавеещи
31
1
 
7
 
! Отговори
Гост преди 5 години
До Няма значениеАбсолютно си прав. При разселване на фазан в дива среда, прави се февруари, защото тогава подават фазаните от фермите, оцеляват около 30%. Лисици и чакали пируват няколко дни.
30
2
 
19
 
! Отговори
адаптация преди 5 години
Главния експертин Инженер Стилиянов Герасков да го пуснат по гол газат пред Мин Земеделието петак вечер да пробва да се адаптира в враждебни зимни условия.
29
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой пак се е нагушил с пари за тези птици, а и щом ги пускат зимата значи 5 пари не дават дали ще оцелеят, важното в парите да са взети и ПРа да е направен. Гербави ***.
28
2
 
19
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Красива схема за крадене на парите на данъкоплатците. При това непроследима и недоказуема. Всеки, който се усъмни, е враг на народа...
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трудно се оцелява в Тиквокрацията!
26
14
 
6
 
! Отговори
Няма значение преди 5 години
Ако мислите че като ги пуснат в дива среда ще има по-малко фира жестоко се лъжете. Стига сте се занимавали с глупости. 50 да оцелеят добре ще е.
25
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наближава коледа. Като няма пуйка и фазана става.
24
1
 
25
 
! Отговори
dan преди 5 години
Трябвало да ги пуснат в Западен Парк, край Люлин, Красна Поляна, Суходол, Факултета, Филиповци и т.н. та *** да имат нещо на трапезата за Коледа и за Банго Васил!
23
0
 
16
 
! Отговори
българин преди 5 години
Нане казва на Вуте:- Зелен конь и умна даскалица - епа такова живитни нема и у София.
22
1
 
22
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
И фазаните не могат да оцелеят в светлата демокрация ;) !!!
21
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Еколожката" пак си е намерила кауза да изкара някой лев. Тая какво очаква? 100% да оцелеят ли? 20% да оцелеят е успех и ще се равъдят. Хора които не са се занимавали с разселване и адаптиране на фермено отгледан дивеч нямат право да скимтят. Тая ако иска да взима 5-6 чувала жито и да отива да храни. Ама бас ловя че хората от общината вече го правят.
20
0
 
14
 
! Отговори
От дек на дек? преди 5 години
Де да не бяха корумпирани съдиите, какъв хубав Народен съд щеше да се получи, а за сега - само тикви и ненаказани проститии!
19
17
 
5
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Ами ще останат 50 който са най приспособимите и ще се размножат ...това е природата бе ***,не е мол....малко е глупаво ,че сега се пускат обикновенно се прави пролетта за да могат да се приспособят по лесно през лятото когато има повече храна...
18
3
 
25
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Ей това ГЕРБ-ерите са уникално *** копелет@ ! Една ***@ даскалица превърна София в коака, а Началникът и стори същото с цялата държава. Както казва Осман Октай, на крачка сме от Народен съд !
17
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фазаните не са подходящи за този парк-прекалено е малък има много шум а фазаните са страхливи и обичат спокойствие.Тия са умрели от стрес.Най-добре да се пускат птици които издържат на градска среда.
16
0
 
41
 
! Отговори
Абориген преди 5 години
Идеалния хабитат за горките птици - ловния парк насред софето ! От двете страни големи булеварди - Симеоновско и дианабадския , където трафика ще ги направи на пастет по асфалта и в тоя парк се разхождат свободно без каишка ловни породи кучета от 4 квартала .Случайно оцелелелите имат шанс на нова година да бъдат на нечия софра с гарнитура
15
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горките животни, и то експерт доверява кметството че всичко ще е наред и след кратко време заради десетките омрели фазани, льжеподобния ( експо) и пак най нахално убеждава че е всичко нормално! Е как да се оправи тази дьржава след като се льже и краде в Бьлгария!
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фандъка ще я опозорят до край... втора Цецка , а бате ще пусне Мая напред в София и ще сдава бавно на БСП , че да не става рязко и с бой, че се умори малко
13
0
 
40
 
! Отговори
българин преди 5 години
Непрекъснато от общината сътворяват тъпотии и простотии ! Всичките , начело с Фандъкова , нямат грам мозък в главите !