Смърт в Ловен парк! 10 от пуснатите фазани – мъртви

Експерт: Кой го реши? Живели са в плен, сега са дезориентирани!
15 дек 2018 08:45, Анисия Иванова
59
Смърт в Ловен парк! 10 от пуснатите фазани – мъртви
Снимка: Уикипедия

Поне 10 от пуснатите фазани в столичния Ловен парк вече са мъртви. За това сигнализира Любомира Кривошиева от сдружение "Диви животни".

В четвъртък кметът Йорданка Фандъкова, експертът от Националното-ловно рибарско сдружение Стилиян Герасков и група деца пуснаха 120 птици. Общината има опит в пускането на свобода на птици, заяви кметът на символичната церемония в Ловния парк.

Очакванията бяха, че столичани ще се радват не само на тези фазани, но и на поколението им. Вместо това обаче живеещите в района започнаха да подават сигнали за умрели птици. Хората, които намират труповете им в района, са сигнализирали на Любомира Кривошиева от сдружение Диви Животни. Ето и нейният разказ пред "Дарик":

"Нямам идея кой може да продиктува такова безумно решение, защото това са живи същества и не може просто да отидеш и да ги хвърлиш в един парк, където в момента няма условия за тях. Те нямат дори къде да се скрият. Паркът е доста урбанизиран, хората непрекъснато си разхождат домашните любимци, пълно е с кучета. Няма храсталаци, в които да се скрият животните. Те са абсолютно дезориентирани. Това са животни, гледани в плен до този момент и просто в един момент ги хващат и ги занасят някъде и ги пускат. Поне за момента има над 10 умрели животни, има бягащи птици по поляните около парка, дезориентирани, блъскат се по прозорци на сгради наоколо", каза Кривошиева.
 
От Столичната община обясниха, че са се доверили на експертите. Инженер Стилиян Герасков от Националното-ловно рибарско сдружение е експертът, който вчера участва в пускането на птиците, инициирано от сдружението.
 
"И в най-смелите си сънища не съм вярвал, че 120 фазана ще оцелеят до следващата година. Ние правим всичко възможно да оцелеят максимума от тях, а пък догодина, ако по-голямата част от тях дадат поколение, ще е супер. Те ще са се адаптирали там. Това, че са умрели няколко фазана и са били намерени, това е по-скоро нормално за момента. Аз в погледа на децата видях голяма радост, когато пускаха фазаните", обясни Герасков.

Нито от Общината, нито от Националното-ловно рибарско сдружение смятат да предприемат мерки за спасяване на останалите живи фазани. От сдружение "Диви животни" пък уточняват, че залавянето им е трудно, тъй като те летят, а и в тези условия са изключително дезориентирани. А, оказва се, няма и орган, който да може да сакнционира когото и да било за умрелите птици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пуснете и малко пуйчета, гъсета, токачки, еленчета, прасенца, теленца, кенгуру не сме яли, ама може и кенгурчета.
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Номер 10 е прав. Особено като падне сняг се вижда много хубаво, че навсякъде е пpипикaнo.
10
1
 
17
 
! Отговори
Товдккдк преди 5 години
Щом не са взети убитите птици, не са роми.
9
0
 
5
 
! Отговори
65 преди 5 години
Правилни са ти чувствата ,колега.Ама какво от това
8
1
 
11
 
! Отговори
хмм преди 5 години
дали пък това не са коледните ястия на евро-римляниге?
7
3
 
28
 
! Отговори
Очевидец преди 5 години
Видях как стопанин остави без повод бял питбул и гонеше птиците, а той дори не му извика да спре. Трябват пълна забрана и солени глоби към хората , който са оставили кучето си без повод. Изобщо трябва, да се ограничи гледането на толкова много кучета и българина е най големият кучкар в Европа. За хората излизали извън България ви е направило впечатление , че там не можеш да видиш куче, а камо ли бездомни кучета и котки, но тук псевдо организации, които прибират пари, не дават това да се случи.
6
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам чувството че на държавна хранилка са назначени само и единствено бунаци и от големи,по-големи, като най-ценните си ги пазят зс милицията.
5
1
 
30
 
! Отговори
65 преди 5 години
Абсолютна безотговорност ,жестокост.Я теб ,драги ми експерте да те пуснем на място с диваци,дали така смело ще се изкажеш.Даже и наглее,знаел е ,че ще има умрели ,ама нали ,децата зарадвал.Ти и кокошките на село не трябва да доближаваш
4
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи, нека си ***...важното било, че имало радост за деца.
3
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ги пуснат край някоя зърнена база да оцелеят горките, а те са свикнали в плен да ги хранят хората и като излязат навън на уж свобода и като няма кой да им дава храна и умират от глад.Сетих се в тази връзка за оня старец в Изкуплението Шоушенк, който 50 години е бил в затвора и е уважаван от всички вътре- библиотекар на затвора и след 50 години решават да го пуснат на свобода и след това се самоубива в квартирата си, защото не може да понесе това че никой навън от затвора не те има за нищо.
2
2
 
28
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 5 години
Какво да очакваш от една даскалица като Фандъчкова?
1
1
 
44
 
! Отговори
Мл. преди 5 години
Когато видях в кой сезон сте решили да ги пускате веднага разбрах,че няма да оцелеят дълго в тоя студ. Допускам,че много други хора са го разбрали- само вие незнайно как не сте.