"Топлофикация-София" успокои: Няма опасност, парно ще има

Няма риск столицата да остане без топло, увери и Фандъкова
16 авг 2019 09:26, Елка Василева
18

Компанията "Булгаргаз" и завела иск за 35 милиона лева към "Топлофикация-София". Мярката е предприета, тъй като има риск "Булгаргаз" да не може да се разплати с доставчика си на гориво - руската компания "Газпром експорт", обясниха от "Булгаргаз".

От "Топлофикация-София" пък успокоиха от ефира на "България сутрин", че няма опасност за топлоснабдяването на абонатите им през предстоящия отоплителен сезон.

"Хората трябва да бъдат спокойни. Винаги се получава един дисбаланс при плащанията и той е породен от това, че "Топлофикация-София" заплаща потребения природен газ предварително и след това има изравнителна сметка. Обикновено хората в последния месец, в очакване на изравнителните сметки, спират да плащат и съответно при нас се получава дисбаланс на паричния поток. Очакваме сега при излизането на изравнителните сметки нашите клиенти да почнат да плащат, освен това очакваме да получим суми от произведената ел. енергия, така че правим всичко възможно да успеем до посочения срок от "Булгаргаз" да се издължим", увери говорителят на "Топлофикация-София" Елизабет Павлова пред Bulgaria ON AIR.

Тя обясни още, че почти всички изравнителни сметки на клиентите им са готови. От днес те ще са достъпни на уеб страницата на дружеството и в центровете за обслужване на клиенти.

Павлова обясни, че има няколко начина абонатите да се разплатят с дружеството, но трябва да го направят до 15 септември, защото след това задълженията им вече ще трупат лихви. А за тези, които имат да получават, имат няколко избора.

"Трябва да отидат на каса или биха могли да се възползват от възможността да върнат сумите към своите сметки. Ако пък преценят, че не искат да се занимават, могат с тези суми да бъдат покривани и следващите им сметки", добави говорителят на "Топлофикация-София".

Елизабет Павлова обясни още, че има и още време за неосигурилите достъп на счетоводителите да го направят, защото иначе ще трябва да плащат потребление на максимална мощност.

Категорично няма риск София да остане без парно, заяви кметът Йорданка Фандъкова пред БНТ. "Разговарях с двамата директори на двете търговски дружества, след като си размениха реплики по медиите.

"Топлофикация" не е спирала да плаща, разбира се с много по-бавно темпо, отколкото "Булгаргаз" очаква. На 1 август от "Топлофикация" са преведени 7 милиона лева. Двамата директори се уточниха за начина на плащане до края на месеца", каза още Фандъкова.

Кметът обясни, че винаги в този период възниква такъв проблем, защото има разлика в начина на плащане.

"Булгаргаз" изискват предварително плащане по прогнозни количества, а "Топлофикация" получава своите плащания след изравнителните сметки. Така че това е част от взаимоотношения между двете търговски дружества. И категорично – нито аз, нито министърът на енергетиката сме допуснали досега и няма да допуснем това да се отрази на отоплителния сезон", заяви кметът Фандъкова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
Столичанин преди 4 години
Като не искате топлофикация що не си купите къща на село. Крайно време да разберете че собственост за десетки хиляди евра иска разходи. И като живеете в режим на съсобственост в някой блок трябва да се съобразявате и с тях ако те се отопляват на парно. Като не ви харесва купете си самостоятелна къща съобразно Вашите доходи
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е дружество със законово гарантиран грабеж! Никога няма да допуснат да фалира.
14
1
 
4
 
! Отговори
Munchen_DE преди 4 години
Няма риск, спокойно. Ще ни дерат и тази зима, няма да ни се размине!Цените са в пъти над себестойността, печалбата огромна, а пък имали дълг, да бе да!Даваш 250 лева в студен месец и отново мръзнеш...
13
1
 
2
 
! Отговори
tzvetabg2018 преди 4 години
Хубаво,ама с пияници и крадци не се ръководи държавно дружество!Ще Ви изяде главата тези далавери в дружеството - крадци,но не само то държавата но и от европарите!Докога,г-жо Фандъкова ще си затваряте очите за това!
12
0
 
3
 
! Отговори
Поли преди 4 години
Оц Земляне не работи топла вода от ТЕЦ София ?? Защо не е по евтина топла вода ???? Какви ремонти се правят в Оц Земляне никакви при такав Директор ??..Пияни се оставят да работят други се съкращават ?..
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По добре да фалира само това е начина да се откажеш от тях!!! Неплащайте за да се случи!
10
0
 
1
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
АМИ МАЯ КОСТИНБРОДСКА, НЕ ВИ ЛИ ОПРАВИ С ТОПЛОТО, БЕ....ХАХАХААААА .....??!!!ТЕ СЕГА ВЕЧЕ, ШЕ ВИДИТЕ БЕЛ БИВОЛ ПОСРЕД ЗИМА!!!!
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При тези цени да имаш такива дългове! Това се дължи на лошо управление, ниска събираемост и крадене на едро! Или се вкарвайте в пътя или ние, редовните клиенти, ще ви фалираме накрая!
8
0
 
6
 
! Отговори
софиянец преди 4 години
Язък! Така се надявах да фалират!А у дома си имам и печка на кюмюp...
7
0
 
8
 
! Отговори
А... преди 4 години
...аз съм спокоен. От десет години нашият блок не ползва парно, а аз от пет години не ползвам вода. Трябва да ви кажа че се родих.
6
10
 
4
 
! Отговори
Казуар преди 4 години
Крайно време е на големите длъжници да се започне продажба на апартаментите им. Така бързо ще намерят пари да изплатят дължимите сметки. Иначе се увеличава цената на парното и се увеличават сметките на редовните клиенти. Прави се социална политика за чужда сметка.
5
0
 
13
 
! Отговори
bzzzzz преди 4 години
Това за летните месеци ли говорят???
4
0
 
13
 
! Отговори
Ще има преди 4 години
Но на каква цена?
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То пък само това оставаше! След стотиците левове взети неправомерно от всеки от нас, остава и на студено да ни оставят.
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НИЕ НЕИСКАМЕ ПАРНО !
1
0
 
26
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
"Няма страшно, парно ще има" от устата на Топлофикация София звучи направо заплашително.