11 незаконни сметища около София са премахнати от началото на 2019 г.

Те са били предимно със строителни и битови отпадъци
22 авг 2019 17:37,
1

11 нерегламентирани сметища са премахнати около София от началото на годината, обяви Ина Цветанова от РИОСВ - София. Те са били предимно със строителни и битови отпадъци, но въпреки това са опасни, тъй като могат да предизвикат пожари.

Още по темата

Проверките за незаконни сметища у нас започнаха, след като автомагистрала „Струма“ затвори заради депо за отпадъци.

Сметищата са премахнати, след като кметовете на общините, в които са констатирани, са получили предписания за тяхното отстраняване.

"На кметовете са дадени предписания и сметищата са премахнати. Незаконните сметища не са опасни, тъй като става въпрос за строителни и битови отпадъци. Все пак всеки нерегламентирано изхвърлен отпадък крие рискове, както за околната среда, така и за възникване на пожари", каза Цветанова.

Глобата за неизпълнение на предписанията от страна на кметовете е между 3 и 10 хиляди лева, обясни още тя. За физически лица те са 1400 до 3 хиляди лева.

"Ежегодно упражняваме контрол относно задължението на кметовете за правилното управление на строителните и битовите отпадъци на територията на дадена община. В повечето случаи отпадъците се премахват", коментира Цветанова пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
,.,.., преди 4 години
Строителни и битови отпадъци има до всеки контейнер за сметосъбиране в София.Този проблем как ще го решат от РИОСВ - София.