Електрическите скутери тръгнаха в София, но по джоба ли са ни?

Цената за 10 минути е по-голяма, отколкото ако си наемеш Spark
Обновена: 22 авг 2019 12:36 | 22 авг 2019 12:30, Нели Христова
149
Електрическите скутери тръгнаха в София, но по джоба ли са ни?

От днес в София тръгва услугата за споделени електрически скутери Lime. Но дали тя ще е по джоба на българина?

На пръв поглед, цената изглежда нормална – 1,50 за отключване на скутера и по 30 стотинки за всяка минута от ползването му. Когато пресметнеш крайната сума обаче излиза, че да наемеш малката машинка е по-скъпо, отколкото да си вземеш такси или да си наемеш Spark. Електрическата кола под наем е 0,29 стотинки на минута, като първите 12 минути струват 3,48 лева.

Още по темата

За около километър и половина, които изминаваш за около 10 минути, цената на скутера излиза на 4,50 лева.

По света цената на Lime е подобна. В Букурещ е малко по-евтино, като цената за отключване е 3 леи, което означава 1,24 лв., а за всяка минута се плаща 25 стотинки.

В Атина пък е малко по-скъпо. Там отключваш скутера срещу 1 евро и се возиш за 16 евроцента на минута.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За сега Lime е единствената фирма, която предлага подобна услуга на българският пазар, а София е първата източноевропейска столица, която може да се похвали със споделени електрически скутери. Очаква се обаче да се появи конкуренция, която, може би, ще свали цените на услугата. Или пък ще ги повиши?

Пред електрическите скутери стои и друг въпрос – ще успеят ли да се справят със зимата и снега, които могат да изтощят батериите им за няколко минути.

Остава открит въпроса и дали столицата ни е готова да поеме този нов поток от придвижващи се, достатъчни ли са велоалеите и ще има ли конфликт с пешеходците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
3
 
! Отговори
Виктор преди 4 години
Не сте прави не са единствената фирма. Направете малко проучвания преди коментара :) minute2go е другата фирма. На всичкото отгоре дават доста по добри цени 10лв на ден
131
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До преднияМалко трудно, някой турист за 3 дена, да си купи скутер за 1000 лева, и да го мулне със себе си ...
130
0
 
8
 
! Отговори
seira преди 4 години
ИМАМ ПОЗНАТ, КОЙТО СИ КУПИ ОТ ИЛИЕНЦИ КИТАЙСКИ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ МОТОПЕД И ГО ЗАРЕЖДА С ТОК У ДОМА.КАЧВА ГО С ГОЛЯМИЯ АСАНСЬОР В БЛОКА.ЗА 100 км. ПРОБЕГ В СОФИЯ ПЛАЩА 50 СТОТИНКИ ТОК!НЕКА БУДАЛИТЕ, ДА СИ НАЕМАТ СКУТЕРИ!
129
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"! Но не може да искаш аз да си трая, вместо да им кажа на останалите, че цените са ти високи Цените не са високи, защото това не е всекидневен транспорт, а е предназначено за забавление и основно за туристи. А пропгандата ти създава лошо име на компаниите, които извършват предлагането на подобни услуги, което може, да доведе до финансови загуби.Публично, ако се опиташ да го направиш, мое да понесеш легални последствия. Имаш право, да си говориш, но компаниите имат право и да те съди
128
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айдяяя да плюене о да се прави е на разбирачи, под лозунга Свободата на словото ми дава право да се правя на и терес Айкдяяя народеее айкдяяяяя
127
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Букурещ е малко по-евтино, но София е първата източноевропейска столица... Противоречиви данни в две изречения.
126
0
 
14
 
! Отговори
Гост преди 4 години
18 лева на час!? Че аз готвя за 4 човека вечеря за 7-8 лева.
125
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
18 лева или 9 евро на час. Че то при нас в Германия е 10 евро на час. Де ще намерят толкова богати българи. Някой работят цял ден за тези пари.
124
0
 
7
 
! Отговори
нова мода тротинетки преди 4 години
Като заминах нямаше хора със скутери и тротинетки в София (2014). Хубаво и бързо е но е въпрос на време някой джигит да помете някой с такова или човек с тротинетка да блъсне малко дете недай Боже като знам каква ни е културата и вечното бързане....
123
0
 
14
 
! Отговори
Скромен човек преди 4 години
Мотивират гражданите на столицата да си купят собствени тротинетки.
122
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тия пари на старият ми дизел ще мина 25 км с климатик.
121
2
 
6
 
! Отговори
възмутен преди 4 години
Последните въпроси трябваше да се решат преди да се изхарчат парите за закупуването им. Все едно да си купя хеликоптер без да има къде да кацам или откъде да излитам..
120
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бих пробвал дали върши работа. Ако върши, бих си купил мое.
119
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До смяхелектрически фолксваген или хюндай е 30000 Е +, спарка е 29ст/минута.Една електротрутинетка е 300 Е, наемът е 30ст/минута.
118
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 121Грешиш.За Цариградско шосе, бул. България и околовръстното, където ограничението е 70-80 са бавни.Но за вътрешните улици, където ограничението е 40, електротрутинетките са си таман.Сигурно една 80-годишна баба би паднала лесно, но ако караш редовно по един и същ маршрут и научиш сложните участъци - вероятността да стане беля е точно толкова, колкото ако си пеша.
117
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До VARIANTСелски, в София електротротинетките доста се карат. И по пътя, и по велоалеите.не съм чул за сериозни инциденти.
116
1
 
2
 
! Отговори
смях преди 4 години
Спарка е 29 стотинки
115
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЧе аз и с колелото съм извънгабаритен и в колата, и в рейса. 198 110кг, даже с колелото за 1 месец хвърлих малко, сега може и да съм 107-8. Пак ще го чупя. Но с колелото все пак има движение, сваля се малко. На скутера кво ше свалиш, кат някой инвалид? Не че ще ставам *** 100кг точно, но и самото движение е полезно. Само лицеви и набирания не става, иска си движение. Освен тва батериите да ти напомня къде отиват след година? В почвата и водата, честито!
114
3
 
6
 
! Отговори
Картофчо преди 4 години
До Анонимен (117)Нещо май съвсем си изкукал! Кога съм ти определял цените? Ти си ги определил и според мен са твърде високи! Ако има хора които ти ги плащат - добре! Но не може да искаш аз да си трая, вместо да им кажа на останалите, че цените са ти високи! И по този начин да участвам в твойта манипулация граничеща на моменти с обикновена лъжа!
113
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето, какви са ми доводите - българите масово бъркат понятията и приемат, че щом нещо е в разговорната реч, значи е вярно. Думата тротинетка и скутер са взаимно заменяеми. Думата мотопед и израза моторизиран скутер са взаимно заменяеми.Ти нямаш право да определяш цените и да наричаш плащащи клиенти ненормални.А това, което предполагам е:Ти си беденЗавистливОбичаш да се натрапваш на хората