София евростолица на спорта с над 200 събития през 2020-а

Общината прави спортни залив партньорство с федерации
9
София евростолица на спорта с над 200 събития през 2020-а
Снимка: София - европейска столица на спорта

Над 200 спортни събития ще се проведат през следващата година в столицата в рамките на инициативата "Европейска столица на спорта". Броят им ще продължава да нараства, съобщиха кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на Столичния общински съвет и председател на Фондация Европейска столица на спорта Елен Герджиков.

През четирите години, в които работи Фондация "Европейска столица на спорта", са проведени близо 600 събития, съобщи столичният кмет. По думите й ако се добавят и събитията от спортния календар на София, техният брой става 750 за четири години.

Като признание за това, през миналата година София е обявена за постоянен носител на титлата "Европейска столица на спорта". Това беше голяма признание за нашия град, защото София е жив и активен град, в който хората обичат да спортуват. Нашата задача е да осигуряваме условия за спорт, както и да подкрепяме и организираме събития, свързани с активния начин на живот на софиянци и да изграждаме спортна инфраструктура, посочи Фандъкова, цитирана от БТА.

В тазгодишната програма "Ваканция" на Столичната община за безплатни спортни дейности за деца през лятото само за една седмица са се включили 1400 деца. Кметът посочи, че в момента се изграждат шест физкултурни салона, предстои да започне строителството на още два. С тяхното завършване общият брой на построените физкултурни салони през последните десет години ще стане 20.

В детските градини, които общината е построила, има 78 нови физкултурни салона и 15 плувни басейна. В момента се работи по изграждането на плувен басейн в 30-то училище в район "Възраждане", прави се ремонт и на физкултурния салон там, посочи кметът.

Продължава изграждането на стрийт фитнеси, като заедно с изграждащите се сега пет, в София ще има над 60 фитнеса на открито. Правят се и около 30 игрища и съоръжения на открито със свободен достъп. В Северен парк предстои да се изгради голяма площадка за скейтборд, обяви Фандъкова.

Тя съобщи, че завършва проектирането на шест многофункционални спортни зали в училищни дворове и се подготвят терени за пет спортни зали в партньорство с федерации и именити български спортисти. 

Идеята, по думите на кмета, е общината да подготви тези терени и да ги предостави на спортните федерации, които да изградят за своя сметка спортни зали.

Кметът изрази надежда през септември да бъде приета новата наредба, която да позволи Столичната община да предоставя различни спортни обекти, включително стадиони, на спортни клубове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един от градовете с най мръсен въздух в Европа....ще бъде европейска столица на спорта....пак говорим за пари ми се струва...
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София столица на спорта ! ЧЕРВЕНО ЗНАМЕ И СТОЛИЧНИЯТ КОЛОДРУМ СА СЪСИПАНИ И СЕ РУШАТ ! София столица на алкохола и наркотиците ,но не и на спорта!
1
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От Ст община ми отказаха да направя зала в 150 то В Дружба и ми бавиха документите повече от 6 месеца,за да отворят в съседство друга зала на 20 метра от училището.