Разрешителните за строеж в София - 10-20 пъти над ръста на населението

Има ли балон на жилищно и офисно строителство в столицата?
11 окт 2019 13:24,
81
Разрешителните за строеж в София - 10-20 пъти над ръста на населението
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Има ли балон на жилищното и офис строителството в София? С колко се увеличава населението на Столична община и има ли потенциал да се запълнят строящите се жилища и офиси?, пише в свой анализ Investor.bg

Още по темата

52 евро за квадрат: Бул. "Витоша" - трети по ръст на наемите в Европа

На този въпрос се опитваме да отговорим с графика, която показва ръста в населението на Столичната община по години, както и разрешителните за строеж на жилищни единици и офис площи. С цел коректност на графиката е заложено, че във всяко ново жилище ще живеят по 2 души, а за всеки служител в нов офис ще се падат по 8 кв. м. площ.

Така се оказва, че новите жилищни единици са 11 пъти повече от прираста на населeнието за последната година по официални данни (2691 души прираст на населението в Столична община). Новите офис площи (административни сгради) са 20 пъти повече от прираста на населението.

Данните показват, че през 2012, 2013 и 2014 г. трите показателя са вървeли доста близко. Например през 2014 г. населeнието се увеличава с 6923 души, точно колкото жилищните единици (умножени по 2 за двама живущи) и офис площите са били за 10 433 служители.

Прави впечатление, че населението на Столична община нараства с внушителните 37 169 души през 2011 г., което е много повече от между 1792 и 9648 души преди и след това.

За последните 4 тримесечия, за които има данни (до второто тримесечие на 2019 г.) са издадени разрешителни за 15 808 жилища, което е тройно над 2007 и 2008 г., когато са получили разрешение за строеж по около 5000 жилищни единици. Ако приемем, че във всяко от новите жилища ще живят по 2 души, то само за разрешените в последната година е нужен прираст на населението от 30 000 души.

Много от новопостроените жилища ще излязат на пазара на наеми и/или продажби и вероятно ще натиснат цените. Някои имоти вероятно ще останат празни или ще бъдат давани под наем на по-ниски цени, което да доведе до по-ниска от очакваната от собствениците им доходност, се чете още в анализа.

Важно е да се отбележи обаче, че данните за прираста на населението в София се изкривяват от хората, които живеят без регистрация. Има и много жители на София, които живеят в чужбина или са се преместили другаде в страната. Друг фактор, който може да измени графиката, са старите жилища, които се събарят, за да се построят нови на тяхно място.

Обикновено обаче това са къщи, на чието място се строят по-малки многофамилни жилищни сгради, а по-рядко се събарят стари многофамилни сгради.

Целия анализ и графиките вижте в
investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този филм с много разрешителни сме го гледали вече преди няколко години. Пак ще стане същото и цените ще паднат рязко.
54
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 37Ти си чакай балона да си се "наду-у-ува и най-после Пук!", ама така и няма да дочакаш - засега само вдигам двойно наема за цър..овци, а продажба на жилище в центъра ще видиш през крив макарон.
53
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно земетресение в София от 5 по рихтер и балона се пука моментално.
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДанковАми отвращавай си се на воля, кой ти пречи! Напротив, на нас ни е още по-отвратително от такива като тебе - дай Боже повечко отвратяги като тебе!!
51
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
има Балон и ше се спука скоро дерзайте мръсни брокерчета
50
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Издават се толкова много разрешителни,защото тези които ги издават знаят че след изборите може да ги няма,и гледат да си осребрят позицията като за последно.Толкова е прозрачно и ясно.Естествено че няма никаква връзка с нуждите на града,броя на населението и т.н.Просто предизборна промоция.Със сигурност са пренебрегнати сума изисквания и законови положения,изисквани за да бъдат дадени подобни разрешителни.Важно е за последно да се вземе парата,че след изборите ситуацията ще е друга
49
1
 
9
 
! Отговори
ПРОЧЕТИ преди 4 години
НА ГОДИШНА ОСНОВА ИМА РЪСТ НА ПРОДАЖБИТЕ ОТ ОКОЛО 7% НА ТРИМЕСЕЧНА СПАД ОКОЛО 10%ОФИЦИАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ДНЕС!!!!
48
2
 
2
 
! Отговори
ЙЙЙ 3 преди 4 години
В крайна сметка накрая винаги МНОЗИНСТВОТО-хората побеждават МАФИЯ. Дори и да се измъкнеш невредим като техния главен ТИКВА. Накрая попадаш в капана на едни закони, от които не можеш да се измъкнеш в едно място където мнозинството вече не е няколко милиарда, а трилиони и всички са непримирими към ПРЕСТЪПНИЦИ, МУТРИ, НАГЛИ МАФИОТИ.Присъдата е бърза и наказанието ВЕЧНО!!!Лично аз ще се погрижа да посоча тези хора с пръст. Няма да има измъкване!!!
47
2
 
0
 
! Отговори
ЙЙЙ 2 преди 4 години
Измамата е следната. Избират някой блок в София с хубава локация в близост до парк, метро и т.н. Почват да бият и притесняват масово своите съседи. Звънят по звънците. Правят го по единично и гледат да не се събират хората.В такива блокове хората дори не плащат общи такси .Затова сега няма да приемат закона за домоуправител - ДЪРЖАВАТА. Така винаги мутрите-мафиотите от блока не плащат общи части. Същите тези хора са в политиката или имат близки в политиката.
46
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и тук има хора, които продължават да считат, че цена от 1000 евро квадрата било то за панел, било то за ново строителство е нещо нормално? Вижте как е по света, колко заплати купуват едно жилище, ако ви се види невероятно, вжите с колко наема го купуват едно жилище и разликата ще е в пъти с България, като в България и в двата случая ще ви трябват няколко пъти повече гдишни запл или наеми. Но за сметка на това те пък нямат толкова празни жилища.
45
1
 
8
 
! Отговори
ЙЙЙ преди 4 години
Никой не иска да купува от МАФИЯ. Това е положението. И да откраднеш милиарди пак проблеми. Купуват си имоти само техните хора. Просто си въртят парите, които са откраднали помежду си.Жалка работа. Асансьори, вили за гости, престъпления от всякакъв характер в общините (чиновник-престъпник), убиват пенсионери да им вземат златото.В момента има нова измама, която лично някакъв голям гробаджия-софийски политик и мафиот я е измислил и прилага като така краде не просто апартаменти, а цели блокове
44
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие си чакайте "пукането на балона", световната криза и рептилите с фалшивите новини на Путин.Досега само вдигате наема на имота ми - благодаря, а че нищо не продавам на такива като вас - браво, няма и да видите имот в центъра.Тролете си, не ми пречите - благодаря, ***...ци!
43
1
 
2
 
! Отговори
ПАРТИЙНИЯТ БОЧКО преди 4 години
напусна МВР що не искаше да си даде Партийния билет от БКП. Още го пази, ама не смеят да го питат. Че който го пита нещо неудобно на час го уволняват. Били се обадили 4 човета, не 1 ЧЕТИРИ да угодят на ВОЖДА и първи да уволнят Великова. Че ровичкала около ЦАЦАТА и ГЕШЕВ....Пък после демокрация, изгонил вълка като кмет, Фандъкова е само параван на МАФИЯТА в София. Какви комунисти, какви 5 лева. Кой ли вярва на тия кьор фишеци
42
1
 
7
 
! Отговори
fff преди 4 години
Споко, догодина вече идва така чаканата криза и всичко ще падне, сигурно е...
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Цвъки Цветанов. 40Видял си "апартамент" през крив селски макарон, ама нали си е трольовски пост - карай да върви, все си е "постче", нали - 50 копейки на "мисъл"!
40
2
 
5
 
! Отговори
пецата преди 4 години
До Шенол, хубав имот от чси не стига до продан, изкупува се от определени лица, банките дават кредити, после спират фирмените заеми, фирмите не могат да реализират големи поръчки и започват да се кредитират едни др., става междуфирмена задлъжнялост и хората започват да губят работа , съответно не могат да плащат на банката, така че банката с едната ръка дава а с другата взема , тея които изкупуват имотите пак банката ги финансира, а после те пак продават с печалба , и така до края на света
39
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом купуват хората каквито и да е анализи са безсмисленимКои купуват? 1% от хората. Строители, брокери и други инвеститори купуват по 20 апартамента, за да ги дават под наем и да станат рентиери. Или да чакат следващия балон за да ги продадат на двойна цена на следващите инвеститори. Наемите станаха кто в Манхатън от алчни рентиери.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 30 г МАФИЯТА ВЛАДЕЕ 19Сегашните "бизнесмени" със скъпите апартаменти са същите, които изгониха достойни хора от жилищата им и ги "интернираха" в твойто село, пък след като излапа всичко на село, искаш да *** както при Тошо и това, което други, по-ящни селя..ури излапаха преди тебе още пред 70 години. Е, няма как, този път ще си плащаш - ама като не си свикнал и като от три поколения си работил "партиен секретар", как да стане, а?
37
1
 
21
 
! Отговори
Цвъки Цветанов. преди 4 години
Аз съм колекционер на апартаменти и имам 10 апартамента. Много си ги обичам, защото са купени с крадени пари от заспалия български народ.
36
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой луд ще ви купи ноеите гарсониери 60 квадрата за 120 000 лева в Овча купел?