Падаща мазилка, легла на 20 години... в Детската болница в София

Доброволци ремонтират лечебницата, която нямала пари
36
Падаща мазилка, легла на 20 години... в Детската болница в София
Снимка: Кадър Нова тв

Падаща мазилка и стари легла посрещат болните деца в отделението по нефрология в "Проф. Иван Митев" в София. При пристигането си в лечебното заведение Кремена Кунева, майка на малък пациент на болницата, заварва олющени стени, счупени щори и липса на консумативи.

По думите й лошата материална база контрастира с добрите лекарски грижи.

"Попадайки в тези условия, грижите, които бяха положени, отношението на сестрите и лекарите бяха невероятно. Обстановката, в която се наложи да останем беше потресаваща”, каза Кремена пред Нова тв.

В отделението има само една тоалетна за персонала и пациентите, но няма сапун и дезифенктант.

"Условията не са задоволителни - стените са излющени, боя е паднала, замаска е паднала. Ние сме сложили едни стикери, а шкафчетата са от преди 25 години”, каза още доц. Мария Гайдарова, началник на Клиниката по детска нефрология и детска хемодиализа.

Дюшеците на детските легла са на повече от 20 години, а бебешките легла се ползват в отделението от 35 години. По думите на изпълнителния директор на болницата цялостен ремонт към днешна дата е невъзможен по финансови причини.

"Невинаги остават пари за всичко. Нашата болница е единствената Специализирана болница по детски болести", заяви д-р Димитър Русинов, изпълнителен директор на СБАЛДБ "Проф. д-р Иван Митев“.

През септември Министерството на здравеопазването възобнови търга за избор на проектант, строител и надзор за постояването на нова сграда на Националната многопрофилна детска болница. Срокът за кандидатстване изтича. "Болницата беше в тежко финансово състояние, заради което ремонт нямаше, а в момента, в който има приходи, включително от Министерство на здравеопазването, се коментира, че с оглед на построяването на новата детска болница, не е уместно да се правят ремонти в настоящата", каза доц. Гайдарова.

Когато Кремена разбира за ситуацията, в която се намира единствената за България детска болница, решава да започне кампания, за да се съберат средства за един освежителен ремонт.

Създава се онлайн дарителска платформа за събиране на 10 000лв., но много от материалите за ремонта вече са дарени от частни лица и фирми.

Ремонтът вече започва и в него участват доброволци – приятели и познати на Кремена.

Отделението ще има нови щори, нови нощни шкафчета, матраци за детските легла, бебешки креватчета. Завивките и осветителните табла ще бъдат подменени, както и ще бъде възстановено изгорялото електрическо табло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
3
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Вие май не сте били в инфекциозното в Окръжна!?Там е като във филм на ужасите
29
0
 
5
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Детското здравеопазване в България би трябвало ! да бъде осигурено на 100 процента, тоест, на практика от здравното заведение не би трябвало да имат проблеми с липса на консумативи, би трябвало да им остават пари за ремонти - тоест, някъде в здравното министерство, се губят пари за тази детска болница?
28
0
 
5
 
! Отговори
Qqqqqq преди 4 години
Скоро четох,че само 34% от парите ни , влезви в държавата под формата на данъци и такси ,се връщат обратно като инвестиция в интерес на хората. В ,,белите,, държави, този процент е над 50 и 60.Докато това се случва, ще продължаваме да събираме пари и капачки за децата ни!!
27
0
 
5
 
! Отговори
Ха преди 4 години
Ами да преместят отделението в Правителствена,там едва ли Цве,титу е спала на 30 годишен дюшек.
26
17
 
0
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Нали строят нова болница.Какво ревете.Станишев построи ли ви нова болница.Поредната фейсбук героиня
25
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този достойна жена с 10 хиляди и няколко доброволци ще свършат работа , за която от министерството щяха да пуснат държавна поръчка за 100-200 хил лв. +ДДС
24
0
 
18
 
! Отговори
абсурдистан преди 4 години
ама фандуркова води в анкетата !Вместо многомилионни протести , българина мазохист цъка на компа , децата си лекува с прооосия по медиите ,болници и кувйози на доброволни дарения .внася осигуровки,данъци,такси и не търси сметка къде отиват парите.
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До тиквочага и коЩе строим и АЕЦ с 45 годишни атомни съветски самовари, само на 160 км от планината Вранча!1 300 000 000 левчета вече им преведохме за таралясниците...
22
1
 
25
 
! Отговори
ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ ! преди 4 години
За сметка на това автомобилния парк на МЕР и МО бе изцяло обновен.Брулнахме и 4 милиарда за американски самолети ...Яено ще ставаме полицейска държава с милитаристична и войнстваща външна политика.
21
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не са важни болниците, здравето, живота, заплатите а най е важно асфалтиране на магистралите , стари струващи милиарди американски самолети, къщи за гости и усвояване на еврофондовете. Гласувайте оак за герб
20
2
 
18
 
! Отговори
тиквочага и ко преди 4 години
ама ше житкаме с ф16ки бе, какво са тука некви си деца, некви болници...
19
2
 
19
 
! Отговори
ЛАЗО преди 4 години
В здравните ни заведения може да пада всичко,имаме бездънна здравна каса.Лошо ще бъде,ако вземат да падат апартаменти,мезонети,тераси,къщи за гости и т.н и т.н!
18
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо всички обвиняват правителството. Защо пак от нашите данъци трябва да се оправят болниците. Има си здравна каса която плаща на болниците с парите от здравните осигуровки и тя е независима от правителството. Лечението е бизнес като всеки друг - плащаш и получваш услуга. Ако няма пари за болниците или много се краде в касата или размера на вноските е твърде малък. по-скоро второто. Аз в Гермаия плащам 8200 евро на година здравни осигуровки. А вие искате с 120 евро на година същото обслужване?
17
1
 
28
 
! Отговори
T преди 4 години
Парите са из кварталите и селата в подножието на Витоша. Разходете се и вижте какви замъци са построени и се строят, с какви дворове, с какви басейни, барове до басейните... Палати за милиони, собственост на хора, ограбили милиарди. Там са парите за пенсии, лечение на деца, лечение на възрастни, образование, инфраструктура, спорт. Всичко са заграбили и затова няма за нищо друго сега.
16
1
 
27
 
! Отговори
с преди 4 години
Истината е, че за децата никой в тази държава не иска да дава пари.
15
1
 
15
 
! Отговори
с преди 4 години
Истината е, че за децата никой в тази държава не иска да дава пари.
14
0
 
22
 
! Отговори
NN преди 4 години
Да ,ама в Лозенец правителствена условията не са такива!
13
1
 
15
 
! Отговори
And Justice for all преди 4 години
Приоритети на правителството,уважаеми.Ако българските данъкоплатци искат децата им да се лекуват в нормални условия организират дарителстки кампании..
12
1
 
8
 
! Отговори
1 преди 4 години
Може да добавите една банква сметка, за да може още хора да се включат, ако все още има нужда от средства. Ясно е, че сами трябва да се оправяме.
11
0
 
5
 
! Отговори
Проверил преди 4 години
До Анонимен 4Оценявам подобаващо свежото Ви чувство за хумор, рано рано.