Проф. Габровски за взрива: Кислородната ни система е била изправна

Нормалният ритъм на работа на отделението в "Пирогов" е възстановен
Обновена: 28 ное 2019 09:11 | 28 ное 2019 09:00, Красимир Ангелов
38

Трагичният инцидент в "Пирогов", при който загинаха двама души, не е настъпил в резултат на неизправност на съдовете за течен кислород. Това се казва в позиция на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

"Няма оплаквания от страна на пациентите. Щетите са установени. За щастие няма конструктивни проблеми по сградата. В момента започват действия по укрепване на една от разрушените от взрива стени", каза на извънреден брифинг временно изпълняващият дъжността директор на "Пирогов" проф. Николай Габровски.

Още по темата
Сред версиите за пожара, отнел живота на двама души, се обсъжда и възможността той да е възникнал от запалена цигара. Националната следствена служба пое разследването.

"Има доста догадки и изтекла информация за това каква точно е причината за инцидента. Преди разследването да приключи обаче не мога да дам каквато и да било информация. Кислородната ни система е била изправна. Тя се проверява ежедневно", допълни още Габровски пред Bulgaria ON AIR.

Нормалният ритъм на работа на отделението към момента е възстановен. В него са настанени пациенти.

Dnes.bg припомня, че на 27 ноември, малко преди 4.00 ч. сутринта, взрив и последвал пожар избухнаха във Второ вътрешно отделение на болницата. Жертвите са двама трудноподвижни и тежкоболни мъже на 55 и 68 години. Над 80 души са били в опасност, но са евакуирани от служители на болницата, полицаи и пожарникари.

Води се досъдебно производство за причиняване на смърт на повече от едно лице поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
4
 
! Отговори
малкият кислородко преди 4 години
Всичкото медия и тук-там малки медийчета , като са се заяли: кислород , та кислород !Дори една интервюирана докторка и тя се изцепи , че взрива е бил от изтекъл кизлород и цигара! И какво става с запалена цигара в кислородна среда ? Нищо , просто гори по-бързо,тъй като кислорода поддържа горенето , но КИСЛОРОДЪТ НЕ ГОРИ ! Това го знаят и в малките класове !Кой и защо ни будалка , не знам , но другаде е "заровено кучето" !Пък и една лъжа , повторена сто пъти .... знаем какво е казал Гьобелс .
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как разбраха, че кислородната им система е изправна, след като има взрив?Има ли документи за проведен периодичен преглед на системата и инструктажна персонала за раота с кислород? И кога е последният?Естествено, ще бъдат виновни починалите.
33
4
 
3
 
! Отговори
До 31 преди 4 години
Айде.. айде, по- полека. Всички вече сме видели , живели и учили по-света. И не трябва да си много интелигентен за да видиш че проблеми има навсякъде и че по-богатите страни, съвсем логично, по-лесно решават някои от тях. Но определено "плюенето" и оплакването /за съжаление много характерни за част от българите/ не е помогнало на никой.
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 44г. и до сега не съм чул някой лекар да е виновен.......
31
2
 
10
 
! Отговори
КОР преди 4 години
До До 22-***, ти моето образование и международен професионален опит не ги мисли. Работил съм на няколко места в Западна Европа, дори дипломата ми не е от Б-я. Върнах се (патриотизъм), опитах и съжалявам. Темата не е за мен, темата е за безобразивта, на които явно сме свикнали. Да, донякъде си прав, че в чужбина не всичко е цветя и рози, но повярвай ми има достъпни държави където здравеоопазване, образование, правосъдие, инфраструктура и т.н. са на светлинни години от нашите. Живеем в ке н еф
30
4
 
3
 
! Отговори
До 22-КОР преди 4 години
По цял свят е така .Проблемите са различни но никъде няма да намериш идеалното.Животът не е справедлив,особенно за вайкащи се индивиди като теб.Като си вземеш жената и децата и изчезнеш-къде и кой те чака???На света не му пука за теб и за твоето самочувствие.Обстановката е враждебна има дискриминация иска се език,местен опит,препоръки,образованиее,,професия.Видях двама наши в Торонто които бутаха количка за хот-дог и ми казаха,,Работа има,ама пари няма"Е а ако си с деца какво правиш?
29
0
 
4
 
! Отговори
факт преди 4 години
Може и на някой да му се струва невероятно,но случаят с мишата отрова е сериозен.Ако не беше открита там където са я замазали и изписаните от болниците бяха отново в контакт с нея пак щяха да пострадат.Такива отрови не се продават свободно-открадната е отнякъде!С такива отрови се избиват гризачите в складове и кораби!Учудващо е,че има само един починал.
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иначе случаят е саботаж, но в БГ такива неща не стават ... Хора умират от изпарения на миша отрова, зазидана в стената. На шофьорите асфалта им е виновен и т. Н.
27
5
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Пушачите трябва да бъдат смачкани. Може да ви се струва смешно, но това е точната дума - буквално трябва жестоки глоби и даже затвор. Тази пасмина е нагла и вредна.
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не казва кои са пациентите и дали не са били в някой списък за очистеане?
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
У нас всичко е наред, виновни няма, освен завряния ни зет. Направо разследващите да отиват на Крушова градина!
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
казаха в телевизионен репортаж, че било VIP стая. Което значи, че персоналът на болницата едва ли е правил забележки на пациентите за своеволията им.
23
2
 
10
 
! Отговори
Цветан преди 4 години
Кислорода поддържа горенето. Следователно първо трябва да е имало тлеене на огън и в последващ контакт с кислород да се е получило разрастване на огъня и взрив. Или греша?
22
4
 
17
 
! Отговори
КОР преди 4 години
Влизаш в болница, за да те лекуват, те те убиват. Плащаш скъпи винетки, колата ти се троши от "хубава" инфраструктура. Полицаите пазят мутрите. Прокуратурата един висш служител не е осъдила. Искаш чист въздух, те ще горят отпадъци насред столицата. Провинилите се не влизат в затвора, награждават ги със служба в ужасната Валенсия. Уж десните вдигат данъци и мъдрят рестрикции за дребния биснес. Извинете, не издържам в тази простотия. Вземам си детето и жената и изчезвам, който иска да се връща.
21
2
 
13
 
! Отговори
Алхимик преди 4 години
Интересно!? По законите на химията кислородът е незапалим газ, той само подобрява горенето и дава възможност на материали, които са запалими да горят много по-интензивно! Според мен се е запалило нещо друго и от насищането с кислород-взрив !!!!
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3Като толкова мразиш България марш обратно към анадола
19
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Починалите са били с нисък капацитет на белите дробове заради което им е било необходимо да ползват кислород, ама те нали са прости вместо кислород са палнали по една цигарка да се затапят. По мое мнение е станало късо с нагаряне на контакт и от там е тръгнало
18
1
 
9
 
! Отговори
65 преди 4 години
Първо стената беше паднала ,после само напукана.А вуобще има ли взрив.Ние си пишем тук,говорим си небивалици,но положението е сериозно.На някой юу се пече яйце на дупето
17
3
 
15
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Причините няма да бъдат...открити.Това е...ченгеджийско мероприятие за отклоняване...вниманието на общественоста от...пародийното посещение на...делегацията на Боко в САЩ.Жалко за починалите невини пациенти,които уж били припалвали цигари и предизвикали пожара.Гавра с памета на тези хора.
16
2
 
15
 
! Отговори
Буревестников 3 преди 4 години
... Един по един си отиват големите Български имена и в културата ... И в спорта ... И в медицината ... И в политиката - ако щете ! ... А ако имате достатъчно интелект и може да видите в обзоримото бъдеще - Знаете ли какво идва след тях?!?! ... Знаете ли? ... Едно голямо ... НИЩО ! ДУПКА ! ... Само като ги видя днешната младеж с тия енергийни напитки и дива чалга .... Това е голямата трагедия на това Общество - НЯМА КОЙ ДА ЗАМЕСТИ ГОЛЕМИТЕ НИ ИМЕНА ! Защото вече НЕ произвеждаме такива ... :( !