ДАМТН: Пожарът в "Пирогов" не е предизвикан от системите за кислород

Агенцията излезе с позиция за инцидента
27 ное 2019 18:55, Нели Христова
22
ДАМТН: Пожарът в "Пирогов" не е предизвикан от системите за кислород
Снимка: БТА

Ръководството на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) изказва своите съболезнования на близките и роднините на двамата пациенти, загинали тази нощ при трагичния инцидент в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов".

По този повод и във връзка с постъпилите множество запитвания от средствата за масово осведомяване, ръководството на ДАМТН разпространи своя позиция. В нея се набелязват следните моменти: Инсталациите за кислород не представляват съоръжения с повишена опасност. Тези съоръжения са описани и изброени изчерпателно в глава 5, чл.32 от Закона за техническите изисквания към продуктите.

Още по темата

Поради тази причина над тези инсталации не се осъществява технически надзор. На второ място - инсталациите за кислород в стаите на лежащо болните в болничните заведения (където е настъпил трагичния инцидент) също не са съоръжения с повишена опасност и на тях не се осъществява технически надзор по смисъла на цитирания законов текст.

ДАМТН осъществява технически надзор на стационарно монтирани съдове, работещи под налягане за съхранение на течен кислород, посочват от агенцията. С такива съдове са оборудвани повечето големи болнични заведение в страната. В УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" има два такива съда за течен кислород. Те са инсталирани в отделно помещение. Съдовете се проверяват по план веднъж на четири години. На съдовете е извършен технически преглед в установения срок и заключението е "годни за експлоатация", посочват от агенцията.

В позициянта си от ДАМТН подчертават, че трагичният инцидент не е настъпил в резултат на неизправност на тези съдове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
За инсталацията преди 4 години
В упътването е записано,че кислородът е ,,Газ без мирис, безцветен, незапалим. Окислител. Ще ускори горенето и ще увеличи риска от пожар и експлозия при контакт с горими или запалими материали. Нетоксичен. Продължителното вдишване на високи концентрации причинява кашлица и увреждане на белите дробове. Използвайте и съхранявайте при температура не по-висока от 50 С. ,,
18
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спешно трябва да се закрият държавни болници и да има само частни. Тотална забрана на тютюнопушене с глоби от 1000 лева на горе.
17
2
 
5
 
! Отговори
ЗА НЕВЕЖИТЕ преди 4 години
В КИСЛОРОДНА СРЕДА ГОРЯТ И АМОНЯК И СЕРОВОДОРОД.СЕРОВОДОРОД ОТ ЧЕРНО МОРЕ, Е ЧУДЕСНО ГОРИВА С КИСЛОРОДА!НЕ ВИ ТРЕБВАТ, НИ СЕВЕРЕН НИ ЮЖЕН, НИ ТУРСКИ ПОТОЦИ.А, АЗОТА СЕ ПОЛЗВА ЗА ГОРИВО В СЪСТЕЗАТЕЛНИТЕ СМЕСИ ЗА КОЛИ И МОТОРИ!.. И ПРЪДНЯТА ВИ ГОРИ ЧУДЕСНО.. ХАХАХААААА... ПРОБВАЙТЕ С КЛЕЧКА КИБРИТ!!!!
16
0
 
3
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Взрив и рухнала стена може да се предизвика от ел.бойлер с повредени ел.защити и баланс ,както и от теч на пропан бутан и искра.Изключвам теч на кислород и въглеводороди.Остава терористичен акт,с цел убийство на един от потърпевшите. Разследващите ще си свършат работата,но трябва време за експертизи!
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На първо четене незабавна ОСТАВКА на лицето Кирил Ананиев,човекът което е сложен в това министерство само и единствено да ПРОКАРВА частни и корпоративни интереси! А въпросите относно пожара са много!
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
доколкото си спомням от училище преди много,много време,там ни учеха,че кислорода не гори а само подпомага горенето,демек в кислородна среда пламъка е по-буен,така,че ако е имало взрив то е от друг запалим газ или течност
13
1
 
2
 
! Отговори
УРА преди 4 години
Разгадахме тайната на Руските ракетни двигатели - Коментар 5 .Слагат камъни , бетон и земя - малко кислород , ключ от лампа и Ракетата излита . Трябва да има само *кислородна среда *.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Падналата стена е деляла какво? .......Склад и стаята на болните.
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кислорода не гори. Трябва да има гориво за пожар. За да има възпламеняване трябват 3 неща -гориво, окислител (в случая кислород) и нещо с висока температур ( искра, открит пламък, силно нагрят предмет).
10
2
 
5
 
! Отговори
Боковист преди 4 години
Да знаете ,Орешарски е виновен!
9
0
 
9
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
ДАМТН са прави - не може кислород да предизвика взрив .Не че са Държавна Агенция , Законите на Планетата Земя са такива .Ако все пак не познавам тези закони , може да направят следствен експеримент - пускат кислород в затворено помещение и палят огън - ако успеят ще завладеем МАРС и всички Планети , Парното ще стане без пари , колите на ток ще умрат .
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Д е б и л и,кой ще запали цигара в отделение където явно хората имат пролем с дишането?!?!Има нещо мътно,и е свързано с нарушения от болницата,соято сега трябвада плаща обещетения на семействата на загиналите,и пострадалите.
7
1
 
12
 
! Отговори
Велес преди 4 години
...Идиотщината е в разгара си.... На всякакво ниво.... От Министър председателя, та и до коментиращите тук... Чух и мнението на една лекарка преди малко по НОВА ТВ Концентрацията на кислород е довело до възпламеняването му....Нямам думи... Хич не ми се ще да попадам в ръцете на тая "дохторка" за да ме лекува... Боже упази... Ей, ***, ми вие живеете на земята, дишате кислород, ако на пикника решите да си запалите огън, ще взривите земята, А?????.. ***...
6
0
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ВЪВ ДОКЛАДА НА ПОЛИЦИЯТА Е ЗАПИСАНО НЕИЗВЕСТЕН ИЗВЪРШИТЕЛ ПРИЧИНИ ЗА ПОЖАРА НЕИЗВЕСТНИ !!! :DТАКА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЪДИ БОЛНИЦАТА!!!
5
1
 
7
 
! Отговори
Глупости преди 4 години
В КИСЛОРОДНА СРЕДА ---ГОРИ ВСИЧКО!ДОРИ И ПРАКТИЧЕСКИ НЕГОРЯЕМИ ПРЕДМЕТИ И ГАЗОВЕ...А ИСКРА МОЖЕ ДА СЕ ПОЛУЧИ И ПРИ ЗАПАЛВАНЕ НА ЛАМПАТА ОТ КЛЮЧА !
4
0
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ДОРИ ДА Е ПО ВИНА НА БОЛНИЦАТА ТОВА НИКОГА НЯМА ДА СЕ ПРИЗНАЕ ЩОТО ЗНАЧИ ЕДИН КУП ДЕЛА И ОБЕЗЩЕТЕНИЯ СИГУРНО ЗА 1 МИЛИОН ОБЩО КОИТО ТЯ ТРЯБВА ДА ПЛАТИ!!!
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко каза,явно болният е махнал маската през нощта и е запалил цигара!
2
0
 
6
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
не е от газова бутилка,не е от терористичен акт,не е от кислород,не е от фас ....не е от нищо а има 2 жертви
1
8
 
2
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Колко е била голяма стаята, където е бил болния, който е дищал Кислород. Бил ли е проверено дали не махнал маската си през ноща и дали тогава кислорода е бил спрян. Този кислоро е образувал избухлива смаес с някакво масло и остава само една нискра.