Мечките във Витоша се увеличават, туристите да са бдителни

Все още не са регистрирани нападения
5 дек 2019 09:57,
38
Мечките във Витоша се увеличават, туристите да са бдителни
Снимка: Pixabay

Над 16 мечки има на територията на Държавно ловно стопанство "Витошко - Студена", според наблюдения на фотокапаните, съобщи директорът на Югозападно държавно предприятие /ЮЗДП/ Дамян Дамянов.

Още по темата


Миналата година те са били 14. Сега има майки с две, майка с три малки, също и отделени свободни мечоци. Заедно със специалисти от Природен парк "Витоша" са поставени GPS-нашийници на няколко мечки и се следи миграцията им, пише БТА.

Според Дамянов мечките предпочитат територията на ловното стопанство, защото е по-спокойно и има ежедневно подхранване. В частта на Витоша откъм София няма активни ловно-стопански мероприятия, натоварването с туристи е значително по-голямо.

Засега не са регистрирани нападения на хора. Срещите обаче ще стават все по-чести, защото числеността на мечките е голяма, предупреди Дамянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
24
 
! Отговори
Имайте предвид преди 4 години
Ако срещнете мечка с малкото й, в никакъв случай не заставайте между нея и мечето. В такива ситуации стават най-агресивни.
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във Витоша - какъв е този изказ? Защо сте толкова неграмотни?
8
22
 
14
 
! Отговори
Киро златния преди 4 години
Ял съм мечешки кюфтета и са много вкусни. Да се отстрелят гадовете, да се изреже гората и да се направят хубави къщи и хотели. Крайно време е, няма де да си харчим парите
7
15
 
4
 
! Отговори
Хубаво се увеличават преди 4 години
Въпросът е, че са пет пъти по-малко отколкото трябва да са на тая територия. Живота ми отровихте бе смрадове ... И после как човек да не отрови вашия ... Замислете се докато държавата ни следи и контролира, кой следи и контролира ония в църквите. Колкото и малко да са те имат огромно влияние върху енергийни потоци, вярвания и убеждения ... И докато няма някакъв ред в тия *** и ясни процедури те са ***, но много съвършени *** ...
6
30
 
14
 
! Отговори
acidrain преди 4 години
Ами застреляйте мечките. Или ги хванете и продайте. Трябва ли да разкъсат няколко туриста, заради печалбата на ловното стопанство?
5
0
 
22
 
! Отговори
Сайга 12 преди 4 години
До 2 По-добре без пушка. За убийство на мечка ще получиш присъда по-голяма отколкото за убийство на човек. Може да се обзаложим?
4
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Meчките по принцип са вегетарианци и миролюбиви живнотни, които не са опасни за хората. С две изключения:- Озверели са от глад са и не могат да спят зимен сън.- Предпазва малките си и туриста е нагло нахален!!Ако горското стопанство си върши работата няма проблем.Т.е. грижи се мечките да са нахранени преди зимата и позволява отглеждането на малки мечета само в определени (далеч от туристите) райони!Мечката са доста красиви и емблематични животни и трябва да се опазват
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 3Ко ще търсиш в гората пък и ти
2
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Eee, за какво са ми тия мечки. Как да ходя сега спокойно в гората. Пушка ли да нося?
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мечките се увеличават в цяла България, а тази година имаше и 2-3 екземпляра слезли далеч в равнините.