Фандъкова срещу битовото отопление: Ще помогнат ли санкциите?

Горенето на отпадъци крие рискове за здравето, заяви кметът
Обновена: 11 дек 2019 09:22 | 11 дек 2019 09:22,
260
Фандъкова срещу битовото отопление: Ще помогнат ли санкциите?
Снимка: БТА

Проблем е изгарянето на отпадъци и това крие риск за здравето на хората, заяви столичния кмет Йорданка Фандъкова.

"Имаме мобилна станция, която, особено при прогноза за по-сериозни превишения, изпращаме на Орлов мост. Доста често имаме данни от там. Те не се различават много от останалите пет", посочи Фандъкова.

"Това са официалните измерватели, на база на които ние взимаме нашите решения. Аз следя и гражданските станции", поясни тя.

Още по темата

Тя посочи, че миналата година е имало официални срещи при министъра на околната среда и водите с екипа, който монтира и поддържа гражданските станции. Работи се така, че да могат да се съпоставят и данните да бъдат сигурни.

"Гражданските станции са по-скоро сензори. Официалните решения ние взимаме на база на официалните станции, но следим всичко", обяви Фандъкова пред "Нова тв.

Очевидно е, че най-сериозният проблем през зимата е битовото отопление, посочи столичния кмет.

"При най-сериозните нива, които бяха през уикенда, най-голямото замърсяване отново беше през нощта. Горенето на дърва и въглища е сериозна причина, за това са и мерките, които поискахме и предприемахме. В няколко района на София имаме проблеми с изгарянето на отпадъци. Това крие риск за здравето на хората. Живеещите в тези квартали буквално виждат горенето през прозореца. Понякога е трудно да се диша. Ние сме в контакт с гражданите, по тяхно предложение поисках и промяна на законодателството, за да може да се криминализира", обясни столичният кмет.

Решаването на проблема с чистотата на въздуха е комплексен. Не само трябва, а е почнато и се работи много активно, заяви Фандъкова. Тя припомни, че миналата година по нейно предложение беше променен законът и бяха въведени стандарти за дърва и въглища.

"Министерство на околната среда и водите разработва наредбата, не знам на какъв етап е в момента. Идеята е да се регулира при търговците, при продажбата. Тоест да не се продават въглища, които могат сериозно да замърсяват, или мокри дърва. Разбира се, това е процес", каза Фандъкова.

"Имаме възможността, вече работим по подмяната на отоплителните инсталации безплатно за хората на 20 000 домакинства. Защитихме 2 големи проекта. В момента се работи по набирането на заявления за първия от тези проекти. Той ще ни позволи на една трета от домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища в София, да бъдат подменени отоплителни тела", заяви тя.

"Ако разчитаме само на образование в някои от кварталите, които горят гуми  и кабели и тровят хората, няма как да се случат нещата. За това трябват сериозни санкции. За това говоря за комплексни мерки. Трябва да ограничаваме трафика, трябва да намаляваме и санкционираме колите, които замърсяват. Мисля, че ние трябва да изпращаме към цялото общество послание, че въздухът е такъв, защото ние го правим с нашата дейност. Ако не мога да си купя кола, която да е по-чиста, тогава ще използвам градски транспорт. Ролята на общината е да инвестира в това да направи градския транспорт достъпен и удобен", смята Йорданка Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До факти защо ромите да са я избрали??? избрахте я вие, дето не отидохте да гласувате! същото е и с парламента!
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ако не мога да си купя кола, която да е по-чиста, тогава ще използвам градски транспорт."Ти можеш, защото си крадливо протеже на главната мутра. Ние, нормалните работещи хора, дето ти плащаме 5-цифрената заплата, не можем. Т.е. ти ще се возиш в мерцедес, а ние в градския. Ето така стават революциите - 50, 100 или 200 години богатите богатеят, докато бедните страдат, но после идва видовден и изедниците плащат с лихвите.
18
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Специалистите в областта на градската екология отдавна алармираха, че 50 000 кюмбета и камини в София бълват мръсотия за 900 000 стари автомобила.В столицата трябва да се забрани отопление с дърва, въглища и каквито и да е други материали свързани с изгаряне.В Лондон през 1952 г. в резултат на отопление с твърдо гориво и триседмичен смог умират 4000 души. След това градската управа забранява използването на дърва и въглища и ситуацията в града (9 пъти по-голям от София) се нормализира.
17
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вземете мерки, ще се издушат децата ни !Живея в Слатина и от няколко дни не се диша !
16
1
 
14
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Картоффка е...невинна;и тя диша същия...въздух.
15
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отпадъците, които... нашите тикви се съгласиха да внасят от Европа, за да ги горят в България и да тровят българите, срещу дебели пачки разбира се.
14
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Данък въздух да въведът, само там не са ни облагали още. Ама не се сещат че ако хората имаха по добър стандарт нямаше да карат трошки и отопляват с каквото намерят
13
0
 
14
 
! Отговори
ББ преди 4 години
Италиянският *** е полезен за здравето! Вдишвайте дълбоко.
12
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Майната му на мръсния въздух! Важното е че закрихме 60% от мощностите в АЕЦ Козлодуй и спряхме строежа на АЕЦ Белене! За сметка на това си имаме прекрасни ТЕЦ-ове на въглища (собственост на САЩ) и чудесни вятърни перчици (собственост на инвеститори от ЕС)Имаме и много други по малки частни ВЕИ-та от които държавата ни изкупува тока на завишени цени за да се пълнят по бързо гушите на определени хора.
11
1
 
38
 
! Отговори
Елка Василева преди 4 години
Това е много жестоко казано - "Ако не мога да си купя кола, която да е по-чиста, тогава ще използвам градски транспорт." Значи да разбираме - "Само богатите ще могат да карат коли - бедните да го д*ухат! Браво, браво! Вместо да стимулирате газификацията, да ограничите спекулата с цените на пелетите, които се завишават изкуствено.
10
0
 
27
 
! Отговори
Нова схема преди 4 години
Сега е хит през програми за "борба срещу лошия въздух"в София да се крадат огромни суми.
9
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе вие политически карикатури не се ли запитахте защо АДЖЕБА хората горят дърва, въглища и ***???? Да не би може би защото не могат да си позволят на ток??? Сега какво ще санкционираме пенсионерите които и без това едвам са живи, че разбираш ли горели дърва???
8
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Офффф! Всички знаем кой се отоплява на ***! Какво ни занимавате с тези, след като е ясно, че и тъй и тъй няма да си променят навиците?!Пък и извинявайте, с тия цени на тока и на топлофикациите, какво точно очаквате? Да не мислите, че песионерите умират да цепят дърва и да мъкнат въглища като през 19 век? Ама като не могат да си позволят нищо друго?
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да си пеем спрете ни тока, не искаме вода и да се радваме, че учителката не мръзне!
6
0
 
33
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Не е ли малко странно, че фандъка ще наказва избирателите си, ако им го беше казала преди изборите сега щеше да е консул някъде из рускоговорящите земи.
5
1
 
47
 
! Отговори
факт преди 4 години
Ромите който избраха кмета на София,са най големите замърсители.
4
20
 
6
 
! Отговори
забрана преди 4 години
Да се забрани твърдото гориво в топлофицирани райони. Нямаш право на избор ако има ТЕЦ- инак сега насред топлофициран квартал като Иван Вазов една къща бълва дим и гори въглища.... що за глупост е това?
3
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имитация на дейност - това са приказките на Фандъкова и така ще бъде най-малкото докато не спре да лъже, че и автомобилите в София са голям източник на замърсяването на въздуха. Под 1% от максимално допустимите норми на това замърсяване е от двигателите на автомобилите, а сега превишението беше в пъти над нормите.Странно е, уж признава, че замърсяването е от отоплението, но пак започава да говори за автомобилите. Даже да се спрат всички автомобили в София, замърсяването си остава същото.
2
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съберете още два милиона в това гето и дишайте"чист"въздух!
1
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На хората без официални доходи какво ще им вземете? Прах в очите