Фандъкова срещу битовото отопление: Ще помогнат ли санкциите?

Горенето на отпадъци крие рискове за здравето, заяви кметът
Обновена: 11 дек 2019 09:22 | 11 дек 2019 09:22,
260
Фандъкова срещу битовото отопление: Ще помогнат ли санкциите?
Снимка: БТА

Проблем е изгарянето на отпадъци и това крие риск за здравето на хората, заяви столичния кмет Йорданка Фандъкова.

"Имаме мобилна станция, която, особено при прогноза за по-сериозни превишения, изпращаме на Орлов мост. Доста често имаме данни от там. Те не се различават много от останалите пет", посочи Фандъкова.

"Това са официалните измерватели, на база на които ние взимаме нашите решения. Аз следя и гражданските станции", поясни тя.

Още по темата

Тя посочи, че миналата година е имало официални срещи при министъра на околната среда и водите с екипа, който монтира и поддържа гражданските станции. Работи се така, че да могат да се съпоставят и данните да бъдат сигурни.

"Гражданските станции са по-скоро сензори. Официалните решения ние взимаме на база на официалните станции, но следим всичко", обяви Фандъкова пред "Нова тв.

Очевидно е, че най-сериозният проблем през зимата е битовото отопление, посочи столичния кмет.

"При най-сериозните нива, които бяха през уикенда, най-голямото замърсяване отново беше през нощта. Горенето на дърва и въглища е сериозна причина, за това са и мерките, които поискахме и предприемахме. В няколко района на София имаме проблеми с изгарянето на отпадъци. Това крие риск за здравето на хората. Живеещите в тези квартали буквално виждат горенето през прозореца. Понякога е трудно да се диша. Ние сме в контакт с гражданите, по тяхно предложение поисках и промяна на законодателството, за да може да се криминализира", обясни столичният кмет.

Решаването на проблема с чистотата на въздуха е комплексен. Не само трябва, а е почнато и се работи много активно, заяви Фандъкова. Тя припомни, че миналата година по нейно предложение беше променен законът и бяха въведени стандарти за дърва и въглища.

"Министерство на околната среда и водите разработва наредбата, не знам на какъв етап е в момента. Идеята е да се регулира при търговците, при продажбата. Тоест да не се продават въглища, които могат сериозно да замърсяват, или мокри дърва. Разбира се, това е процес", каза Фандъкова.

"Имаме възможността, вече работим по подмяната на отоплителните инсталации безплатно за хората на 20 000 домакинства. Защитихме 2 големи проекта. В момента се работи по набирането на заявления за първия от тези проекти. Той ще ни позволи на една трета от домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища в София, да бъдат подменени отоплителни тела", заяви тя.

"Ако разчитаме само на образование в някои от кварталите, които горят гуми  и кабели и тровят хората, няма как да се случат нещата. За това трябват сериозни санкции. За това говоря за комплексни мерки. Трябва да ограничаваме трафика, трябва да намаляваме и санкционираме колите, които замърсяват. Мисля, че ние трябва да изпращаме към цялото общество послание, че въздухът е такъв, защото ние го правим с нашата дейност. Ако не мога да си купя кола, която да е по-чиста, тогава ще използвам градски транспорт. Ролята на общината е да инвестира в това да направи градския транспорт достъпен и удобен", смята Йорданка Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
8
 
8
 
! Отговори
Шенко преди 4 години
Не са виновни хората, ако имаха пари щяха да се топлят на климатик. Тука само са пише против малцинствата. Ко са виновни хората, да ва питам вас писачите тука как са живей и са изхранват 6 деца топлим са на Кот чорбаджиите изхвърлят на контейнера. Гумата е най хубаво щот гори бавно и много топло време даржи. И изобщо не замърсява толкоз, замърсяват голямото жипове на чорбажиите
39
10
 
9
 
! Отговори
Полисмен преди 4 години
Стойте половин час на Орлов мост в час пик,а после печката на дърва ще ви е най малкоя проблем. Най големите замърсители са старите автомобили! Другото е лъжа
38
1
 
18
 
! Отговори
Мария преди 4 години
Вчера се качих в автобус вътре знаете ли каква миризма се носеше... Нито зелен, нито бял билет може да ме убеди пак да преживя това. А бях само за една спирка.
37
1
 
27
 
! Отговори
Аре у лево преди 4 години
Еми намали цената на токава бе??? Вие какво искате с тия заплати да плащаме 300 лева ток ли? ЩЕ горят естествяено въжлища и дърва да няма да стоят на студ хората? Оправете си ш.баната държава и не обвинявайте гражданите които ги докарахте до това положение!!
36
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Екологичната истерия е новият фашизъм.
35
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След дълги години промиване на мозъците, че автомобилите замърсявали много в София, сега все още доста хора са убедени, че това е така, а истината е, че с нищо автомобилите не замърсяват повече от 15% от допустимите норми, а с фини прахови частици през зимата, което е единственото наднормено замърсяване, замърсяват с около 1,2% от допустимите норми. Неизмитите улици и тротоари замърсяват 25-30 пъти повече, а отоплението много повече.
34
0
 
21
 
! Отговори
Ели преди 4 години
Жителите да не горят за отопление е Ок, но за сметка на това се внася б0клук от Италия, който се гори тук. Логиката е велика!
33
0
 
22
 
! Отговори
Ели преди 4 години
Жителите да не горят за отопление е Ок, но за сметка на това се внася *** от Италия, който се гори тук. Логиката е велика!
32
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандъкова да иде във Факултета и да диша дълбоко от въздуха на електората си.
31
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България има да изпълнява международни договорки. Населението трябва падне под 5 милиона и да се подготви разпродажбата на държавата. Израел, Турция и Саудистска Арабия вече изявиха желание да закупят части от България. Бойко Борисов вече проведе много срещи със лидерите на тези държави..Разбрали са се първо да изпълни плана. Да намали населението и да построи по широки пътища за да могат по лесно да дойдат войските от Юг.
30
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Автомобилите не са проблема навън мирише на изгорели отпадъци буквално не на бензин и дизел.
29
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 29Не бе -те,таралясниците изпускат чист планински въздух!Азотният диоксид, който се получава при изгаряне на дизеле също толкова опасен колкото фините прахови частици!Когато детето ти заболее от астма или бронхит тогава ще си говорим!
28
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Печките замърсяват е някакви пак плямпат за автомобили и зелен билет. Кога ще схванете, че Фандъкова ви лъже, защото нищо не прави за по-чист въздух в София? С 1 микрограм на кубичен метър замърсяват автомобилите, а печките с 50-100-200-600-1000 микрограма на кубичен метър. Схващате ли?
27
2
 
14
 
! Отговори
Несправедливеца! преди 4 години
Европа ни натиска за мръсния въздух.До тук добре,но защо не забранява износа на стари дизелови коли от своите автопаркове? Защо не ги дава директно за скраб? Ще ви кажа,защото ще претърпи огромни финансови загуби! Нека бедниъе българи се тровят. Същото е и с европейските ***,които се изгарят в нашите тецове! Това е биз ес за милиони евра! Фандъкова ,ако е достойна жена освен да санкционира баба Пена за печката и на въглищища,да забрани вноса на *** и стари дизели! Разберете,проблема с ко
26
2
 
21
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Още един въпрос, защото колите на газ не се смятат за екологични? Защото не ви интересува екологията, а се криете зад темата за да събирате повече пари. Защото сте лицемери по темата.
25
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голямият проблем при замърсяването на въздуха с фини прахови частици е отвличането на вниманието от истинският замърсител - отоплението. Затова всеки, който използва думи като таралясници, трошки или даже автомобили, трябва да буде съден и осъден на затвор за отклоняване на вниманието и допринасяне за тровенето на хората.
24
2
 
24
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Грижа я бола чистия въздух, а билетчето 1.60. Грижа ви е единствено как да съблечете още една дреха от гърба на човека. Популисти Герберастки. Ако искате чист въздух, след като вдигате данъка за колите и други данъци и такси, поне направете транспорта безплатен като други европейски столици.
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
лъжат, че въздуха е чак толкова замърсен! обявяват само максималните стойности, а не както е редно - средните за деня! по тази логика могат да обявят и че заплатите в българия са от пет бона нагоре!
22
2
 
11
 
! Отговори
Гербетастия до шия! преди 4 години
Ама хорица,нашите богоизбранници са взели правилно решение! Те как могат да живеят екологично чисто?!! Домовете си ги отопляват на газ,нищо че че плащат по хилядарка за мезонети по 200 квадрата! Ами да сте видели депутат с дизелова таратайка?Не! Мислят за природата и затова карат хибридки,електрички или най висок Евро стандарт лимузини! А вие тровите природата,себе си,дори и тези достойни хора политиците,бива ли така? Браво фандъче,дери плебеите,да видят те ,,кон боб яде ли"!
21
3
 
13
 
! Отговори
До 21 преди 4 години
Малки поправкиВ Лондон при Големият смог от 1952 година умират 4000 човека, но в следващите месеци умират още 8000 човека. Забраняват отоплението на дърва и въглища и това замърсяване повече не се повтаря.50000 печки на дърва и въглища замърсяват колкото 900000 стари автомобила, но когато голяма част от тях горят гуми, пластмаси и т.н., замърсяват колкото 50-60 милиона автомобила. Автомобилите движещи се в час пик в София са 50000-60000.