Фандъкова срещу битовото отопление: Ще помогнат ли санкциите?

Горенето на отпадъци крие рискове за здравето, заяви кметът
Обновена: 11 дек 2019 09:22 | 11 дек 2019 09:22,
260
Фандъкова срещу битовото отопление: Ще помогнат ли санкциите?
Снимка: БТА

Проблем е изгарянето на отпадъци и това крие риск за здравето на хората, заяви столичния кмет Йорданка Фандъкова.

"Имаме мобилна станция, която, особено при прогноза за по-сериозни превишения, изпращаме на Орлов мост. Доста често имаме данни от там. Те не се различават много от останалите пет", посочи Фандъкова.

"Това са официалните измерватели, на база на които ние взимаме нашите решения. Аз следя и гражданските станции", поясни тя.

Още по темата

Тя посочи, че миналата година е имало официални срещи при министъра на околната среда и водите с екипа, който монтира и поддържа гражданските станции. Работи се така, че да могат да се съпоставят и данните да бъдат сигурни.

"Гражданските станции са по-скоро сензори. Официалните решения ние взимаме на база на официалните станции, но следим всичко", обяви Фандъкова пред "Нова тв.

Очевидно е, че най-сериозният проблем през зимата е битовото отопление, посочи столичния кмет.

"При най-сериозните нива, които бяха през уикенда, най-голямото замърсяване отново беше през нощта. Горенето на дърва и въглища е сериозна причина, за това са и мерките, които поискахме и предприемахме. В няколко района на София имаме проблеми с изгарянето на отпадъци. Това крие риск за здравето на хората. Живеещите в тези квартали буквално виждат горенето през прозореца. Понякога е трудно да се диша. Ние сме в контакт с гражданите, по тяхно предложение поисках и промяна на законодателството, за да може да се криминализира", обясни столичният кмет.

Решаването на проблема с чистотата на въздуха е комплексен. Не само трябва, а е почнато и се работи много активно, заяви Фандъкова. Тя припомни, че миналата година по нейно предложение беше променен законът и бяха въведени стандарти за дърва и въглища.

"Министерство на околната среда и водите разработва наредбата, не знам на какъв етап е в момента. Идеята е да се регулира при търговците, при продажбата. Тоест да не се продават въглища, които могат сериозно да замърсяват, или мокри дърва. Разбира се, това е процес", каза Фандъкова.

"Имаме възможността, вече работим по подмяната на отоплителните инсталации безплатно за хората на 20 000 домакинства. Защитихме 2 големи проекта. В момента се работи по набирането на заявления за първия от тези проекти. Той ще ни позволи на една трета от домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища в София, да бъдат подменени отоплителни тела", заяви тя.

"Ако разчитаме само на образование в някои от кварталите, които горят гуми  и кабели и тровят хората, няма как да се случат нещата. За това трябват сериозни санкции. За това говоря за комплексни мерки. Трябва да ограничаваме трафика, трябва да намаляваме и санкционираме колите, които замърсяват. Мисля, че ние трябва да изпращаме към цялото общество послание, че въздухът е такъв, защото ние го правим с нашата дейност. Ако не мога да си купя кола, която да е по-чиста, тогава ще използвам градски транспорт. Ролята на общината е да инвестира в това да направи градския транспорт достъпен и удобен", смята Йорданка Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
.....Хора протестирайте да преместят бok луka от ЕС извън България,искайте анулиране на този престъпен договор,подписан от Бойко!Те ви правят на баламурници,хем ви тровят,хем да ви ограничават правата,хем ще плащате солени глоби и ще печелят още повече пари,не бъдете ***,борете се за чист въздух и природа,ще ви изтровят,ако това продължава,протестирайте!
179
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крият Истината, за пари!Мръсният въздух е заради изгарянето на бok луka на целия ЕС у нас!Бойко печели милиарди, а вие дишайте отровите....(и плащайте)Мръсният и смъртно опасен въздух в цяла България, най-мръсният в Европа и в света е , заради престъпно изгаряне на европейския бok лyk у нас, той е 736 000 тона бok лyk досега!-Хора протестирайте да преместят *** от ЕС извън България,искайте анулиране на този престъпен договор!Те ви правят на баламурници,хем ви тровят,хем да ви ограничав
178
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е сега цъкам на един от сайтовете за продажба на автомобили, задавам нов внос, гр. София. резултата 18 хиляди, после слагам "дизел" и излизат 11 хиляди. демек 2/3 от вноса на коли втора употреба в момента е за дизели и това е от 2-3 години, броя на дизелите рязко се увеличи, виждам го пред блока, сега зимата като почнат да кадят докато загреят ела да видиш каква мъгла е, просто забранете вноса на дизели 2-ра употреба, после сложете акциз на въглищата и махнете ДДС-то на екобрикетите и екопалетит
177
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крият Истината, за пари! Мръсният въздух е заради изгарянето на бok луka на целия ЕС у нас! Бойко печели милиарди, а вие дишайте отровите....(и плащайте)Мръсният и смъртно опасен въздух в цяла България, най-мръсният в Европа и в света, е заради престъпно изгаряне на европейския бok лyk у нас, той е 736 000 тона бok лyk досега!
176
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябват конкретни мерки:1. всяка катаджийска кола с уред за измерване на изгорелите газове. Да спират дъртите бусове и камиони, да мерят и ако са над нормата да им свалят номерата и към автоморгата.2. Жестоки глоби на разните цехчета и сервизчета, дето се отопляват с парцали и отработено масло. Ако се налага и бой.
175
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви санкции,Фандъкова?Хората в България нямат никаква вина,че Бойко е подписал договр да събира сметта на европейските държави и от това да печели,тровейки природата и въздуха в България!Трябва да се протестира сериозно и да изнесат сметта в Африка или някъде другаде!Знаете ли,че дори Фандъкова е казала преди изборите,да не гласуват хората за нея,смятайте до къде се е стигнало и колко е тежко положението!
174
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не харесвам тази гледаща надолу лъжкиня, не харесвам цялата крадлива пасмина, която се поздиграва с бедността на българите, която властта целенасочено произвежда , заради алчността си.Като видя смирената и муцуна на телевизора, като видя на паси същата муцуна, на поптодорова, си мисля, че наистина сме ***.
173
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де, колко е сложно?! Забранява се моментално продажбата на дърва и въглища на територията на София, както и внасянето им в града. Има текущи мерки човек да си върне камината и да получи инверторни климатици (вярно, не са кой знае какъв клас, но ще си доплатите и готово). Екобрикетите- също вариант. Никакъв пушек. Ама не- *** иска да си кара 15-годишното BMW и да си пие вино пред камината, в която горят всякакви ***. После изхвърля гумите на BMW-то на кофите и хоп- *** ги горят.
172
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
очаквам скоро Фандъчката да поиска софиянци да стоят на студено! Само така ще подобрим екологията. А, и автомобилите да забрани и направо се връщаме във времето на семейство Флинстоун. Може да прекръстим и София на Бедрок
171
4
 
9
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
Искат да направят София по подобие на други градове мегаполис... града просто не е проектиран за толкова много народ. Почти 1/3 от България се пресели тук. Инфраструктурата ужасна, отоплението ужасно. Жал ми е за града ми.
170
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ам аз горя боклЮци но не да се отоплявам, а просто за удоволствие и защото обичам така, и зиме и лете просто го правя за удоволствие и за спорта. Значи по закон няма да ме арестуват, щото не го правя за отопление, а го правя целогодишно като хоби ми е
169
3
 
13
 
! Отговори
на баба ми фърчилото преди 4 години
До Анонимен - софиянецСОФИЯНЕЦО, от глад ще умреш. Стой си в миризливия град и се радвай на нещастието си.Коментарът е от умен аграр, живеещ на чист въздух, далеч от гетото София, хранещ се с истински плодове и зеленчуци.
168
3
 
8
 
! Отговори
До 182 преди 4 години
И аз като теб ходя през лятото в Родопите и въздуха е един чист,чист,да ти е кеф да се разхождаш.Ама я *** през зимата в Смолян и Банско да видиш как мирише на дим.От всяка къща дими ужасно,отделно механите бълват дим и планинския въздух въобще не се усеща,освен ако си горе в планината.
167
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Празни ПРИКАЗКИ.промЯна няма да има.Всичко е една говорилня.
166
3
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Е па да се премести столицата другаде!Примерно някъде в северна България-на широко и проветриво.И без туй се дават милиони за щяло и нещяло...А София ще намалее веднага с 1/3 и проблемите и се решават моментално.
165
3
 
12
 
! Отговори
Братчет преди 4 години
Како,како,нали ти гласувахми,как ши на глубяваш?
164
3
 
12
 
! Отговори
183 преди 4 години
Прав си,но не съвсем.Въздуха се замърсява основно от гетата,жителите на които си направиха цели незаконни квартали под носа на всички власти.И никой не смее да ги пипне,защото те си ги избират.Доказателство-последните избори.
163
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нема ли кой да обясни на тая тетка, че дървата са и най-малкия проблем
162
5
 
5
 
! Отговори
До 182 преди 4 години
Е,да високо в планината въздуха е чист,но и в родопските градове не се диша през зимата,защото и там всички се отопляват с дърва и смърди,та се не трае.
161
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работя в София, роден съм в София, израснал съм в София. В София са имуществото ми, семейството ми и приятелите ми. Така че много моля всички аграри, потомствени овчари, кравари, берачи на краставици и други родени за обора, торта и ралото субекти, дето ме призовават да ходя на село, да се разкарат от МОЯ град и да се върнат там, където им е мястото. Така ще имаме мир и чист въздух, а пък вие ще си намерите препитание "у струичилствуту" някъде по безкрайните паланки.