Новите жилища в София – все по-скъпи, но и по-качествени

Южните квартали започват да изчерпват капацитета си, обяви Иван Велков
22 яну 2020 09:14, Красимир Ангелов
118

Близо 150 000 сделки с имоти са вписани в цялата страна до края на септември 2019г., показват данни на Агенцията по вписванията. Само в столицата те са малко над 20 000 и нарастват с 5,5% на годишна основа. Всичко това идва на фона на това, че последните 3 месеца от годината са най-активни и се сключват рекорден брой сделки.

"Ниските лихви по кредите, огромното количество депозити в банковата система и традиционно липсата на много алтернативи за спестявания, които хората в България могат да имат и използват, водят до това, че интересът към покупката в големите градове и особено в столицата от години се превръща в тенденция, независимо какви са макроикономическите перспективи за света, Европа и в България в частност." Това заяви Иван Велков от Международната федерация за недвижими имоти в студиото на "България сутрин".

Още по темата
От думите му стана ясно, че последните няколко месеци на всяка година традиционно в столицата и страната се сключват рекорден брой сделки за недвижими имоти. Ръст на цените има в цяла София и имот, който се придобива в сграда, строена сега, е в пъти по-стойностен от такъв, който е купен преди кризата.

"Това се отчита в големите градове. Последните тримесечия винаги са най-активни", посочи той пред Bulgaria ON AIR. Иван Велков допълни, че българският пазар за недвижими имоти се движи със собствена логика и ритъм.

"Последните 2 години със сравнително стабилните и предвидими темпове на ръст на доходи и на ниски лихви - водят до тези резултати. Пазарите на недвижими имоти са инертни, бавни и консервативни и резки ситуации и катаклизми не им влияят така директно. Когато има избори - нашата администрация и чиновници, които са свързани с общинските процеси, рязко спират да работят и това натрупва опашка от желаещи да сключат сделки", каза още той.

Експертът е категоричен е, че броят на сделките, броят на сключените покупко-продажби и броят на наемите, който е най-сериозният индикатор за оживление в един пазар, в никакъв случай не са извън рамките на нормалното за развитие на пазарите.

По думите му дисбаланс в търсенето и купуването на имоти има, ако се сравняват големите с малките в градове. Иначе в рамките на София такива почти няма, категоричен бе той.

"Южните квартали в София започват да изчерпват капацитета си за строителство и в някои случай прекаляването на строителство в тези зони води до обратната тенденция", допълни Велков.

Той бе категоричен, че ръст на цените има в цяла София. По думите му качеството на строителството в момента е много по-добро, отколкото това отпреди 10-15 години. Така жилище в кооперация, строена наскоро, в бъдеще ще има по-висока стойност отколкото такова, строено в годините преди кризата преди 10 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен номер 17Всичката им работа на комунистите такава! Виж ги, напълнили язовирите с вода само за половин век, сега нямаме какво да пием. Ами поддържай си го апартамента бе!
18
2
 
27
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Блажени са вярващите...Като минавам по новите квартали и гледам какви улици ако може да се нарече така и как са ги устроили в анти градска среда за живеене не знам ,кой дава пари ...
17
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А мен прадължава да ме интересува кой ги купува че строят като луди, при топящо се и емигриращо население кой ще ги изкупи? Как успяват да поддържат толкова високи цени?
16
20
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма по-некачествено строителство от комунистическите панелки. Като пръднат на 7-я във вход А се чува до 3-я във вход Б. Тънки стени, тънки подове и тавани, като завали почва да тече вътре и какво ли още не.
15
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7Неее, Цецко не е чакал! Внимателно слушах обясненията му. Той похвалил строителя, че прави много хубава топлоизолация, строителят се трогнал и му продал апартамента на цената на един прозорец.Пък вие като отидете да гледате едно жилище и започвате да търсите кусури, с това обиждате строителя и няма отстъпка. Хвалете бе, дами и господа, хвалете!
14
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Новите жилища в София все по-скъпи, но и по-качествени"Хахахах джурналистите на този сайт да годят на психятър - соци.опат да се прегледат. "Качествено" сухо строителство и след една година напукана зградата, защото НЕ СА ПРЕДВИДИЛИ СЛЯГАНЕ НА ЗГРАДАТА. Особенно калкан да се строи друга коперация още повече е напукана от преди.ВИЦОВЕ И ДЕНС. ПУКаНКИ ДА СИ ВЗЕМЕМ ВСИЧКИ ЗА ТОЗИ ЦИРК!
13
3
 
30
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
София дали е добрО място за живеене,има ли добра инфраструктура добра,чист въздух,фауната как е ,възпитанието на ниво ли ....тези въпроси ,мисля,че също трябва да играят своята роля при избирането при решаването да се купи имот в България.Аз разбирам 25-35 годишни да си купуват жилище в София,но ако си след 40 ,ама хич не ти трябва жилище в този мръсен и чалгарски град-София!
12
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога е било по-добро качеството на строеж нека преценим след половин век.
11
3
 
48
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Молете се да не стане някое силно земетресение, че тогава ще видите качеството на новото строителство.
10
18
 
10
 
! Отговори
ZUziZu25 преди 4 години
Всякъде четем за балони и микрофони от няколко години ама не ще да се пука. Май бедните маймуни с това се утешават имало балон. Хубаво, че се махнах от БГ и почнах да спестявам хубави пари и може и аз да си взема нещо на изплащане от София да има, че в провинцията глад и мизерия, за това и се махнахме от България
9
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Качествени не са, затова всички търсят старо строителство. Новото за няколко години изглежда по-зле от старото
8
2
 
33
 
! Отговори
Хо-хо преди 4 години
До Анонимен 3Да бе, верно зачестиха навсякъде тия новини за имоти и то по главните страници. Нещо някой се е стреснал и си плаща ми се струва...
7
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А днеска в кой квартал няма да има вудица?За един нормален питам който не го интересува.
6
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакайте да паднат до 200-300 евро на м2 и тогава тичайте да купувате. Той и Цецо така прави, а Цецка падна в един изкоп и така намери апартамента си в Изток...
5
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяко нещо струва точно толкова, колкото някой е готов да плати за него в определен момент. Така че, търсенето и купувачите определят цените според това какво могат и искат да си купят. В случая статията ми прилича на продуктово позициониране.
4
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е откровено признание, че досегашното "ново строителство" меко казано не е добро.
3
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе защо ми напомня на 2008 година. И тогава така зачестиха статии за имоти, цени, и пр. И до края на годината балонът се спука. Гответе се!!!
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е щом казва трее да му се верва...
1
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София ново строителство 200 000 E. С тези пари ще си купите жилище на много места по света, а ако.сравним спрямо заплатите + разходите по кредита, жилището е златно. Масово съсредоточаване в София, макар че ако има добра работа в страната, хората биха били мобилни.