Ще поскъпне ли платеното паркиране в София?

90% от местата в синя зона са пълни
11 мар 2020 08:20, Ния Христова
65
 Ще поскъпне ли платеното паркиране в София?
Снимка: БГНЕС
Обмисля се вдигане на цената на платеното паркиране в София, като това ще стане след анализ на Центъра за градска мобилност. След него ще стане ясно с колко ще се покачи цената на престоя в синя и зелена зона. 
 
ОТ ЦГМ уточниха, че зам.-кметът по транспорт на столицата Кристиан Кръстев им е възложил да направят изследване на запълняемостта на местата за паркиране в зоните.
Още по темата
 
Шефът на ЦГМ Румяна Милова уточни, че в момента местата в синята зона са на 90% пълни. Препълването на зоните за паркиране е една от предпоставките да се обмисля вдигането на зената. 
 
"Това довежда до логиката  зоната да бъде увеличена като цена. Гражданите, които живеят в съответните зони, са основният двигател, който иска увеличаване на цената, защото самите те нямат къде да паркират", коментира Кръстев. Той смята, че по-високата такса ще накара хората по-често да използват градския транспорт. 
 
Още в края на миналия месец главният архитект на София Здравко Здравков заговори за преосмисляне на цените за синя и зелена зона. Според него в столицата трябва да се търси начин как да се редуцират автомобилите от глава на населението, а един от вариантите е вдигането на цените на платените зони за паркиране, както и създаването на нови такива. В момента цената на синята зона, която обхваща само идеалния център струва 2 лв. за час и колата може да седи в нея не повече от два последователни часа. Зелената зона е по-евтиният вариант на платеното паркиране, като един час престой в нея струва 1 лев, а колата не може да стои в зоната повече от четири последователни часа. 
 
Продължават и обществените обсъждания за въвеждане или увеличаване на местата в зелена зона. Такива текат в столичните квартали „Редута“, „Гео Милев“, „Христо Смирненски“ и „Христо Ботев“. При обсъждане в район "Изгрев" стана ясно, че живеещите там не искат въвеждане на платено паркиране. През ноември 2018 г. беше и последното разширение на зелената зона. Тогава с 5500 места беше разширено платеното паркиране в "Оборище", "Лозенец", "Възраждане" и "Красно село".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
5
 
! Отговори
плащащ брат'чед преди 4 години
Най-интересна ще е зоната във"Христо Ботев"!
40
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По закон кметът трябва да осигури ред в паркирането *** цялата територия на общината. Защо Фандъкова в София не го прави? Май за да "поискат гражданите" платена зона за паркиране. Къде е прокуратурата? Къде спи Гешев? Къде спа Цацаров, къде спаха предишните?
39
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
5лв на час трябва да е минимум цената, да се махат с тия коли
38
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Решението е ясно - общински подземни и многоетажни паркинги на поносими цени за повече от 2/3 от колите в София, стопанисвани от общинска фирма, а не от мафията.
37
1
 
18
 
! Отговори
нека преди 4 години
първо да излязат с един отчет къде са отишли парите за толкова години вече платено паркиране в доста голяма част от София. Защото няма построен един паркинг, отделно има много паркинг места с дълбоки и широки дупки, когато вали дъжд, излизайки от колата стъпваш в локва... зимата непочистени платени паркоместа... хайде първо се отчетете колко са и къде потъват тези пари, а после мислете за още...
36
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И 1000 лева на час да направят паркирането в платените зони, места за паркиране пак няма да има. Колите на живеещите в зоните са повече от местата за паркиране.
35
2
 
11
 
! Отговори
??? преди 4 години
Здравков, а къде да ви подземните паркинги? Къде са ви многоетажните закрити паркинги, в които да паркираме? Писна ми от ГЕРБ и лъжите им.
34
0
 
4
 
! Отговори
Спаси София=ГЕРБ преди 4 години
Предложението за поскъпване е на джендърско-комсомолската организация Спаси София и лично на патерицата на ГЕРБ в СОС джендъра Борис Бонев. Да ни е честито.
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И пак нито дума за строеж на общински паркинги, които ги чакаме от 30 години.
32
3
 
11
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Никой нормален човек не иска платени зони за паркиране. Факт. Платено паркиране искат само промитите мозъци.
31
0
 
11
 
! Отговори
Истината преди 4 години
В нормалните държави строят подземни и надземни многоетажни паркинги, а в България въвеждат платени зони за паркиране и стадото блее: искаме още да ни стрижете.
30
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гарантирано от Герб.Само вдигат цени а един паркинг не са направили щото така е най-лесно
29
3
 
3
 
! Отговори
Таню преди 4 години
До софиянецДоста приятни квартали гласуваха масово и имат вече кметове и администрация от ДБ и други алтернативи. Тъжното е, че учительница и вся собая *** умишлено убиха тези квартали с нищожни бюджети. Така че отговорите търсете на Московска...Но вън селянията от даунтаун-а!
28
0
 
9
 
! Отговори
Стефанов преди 4 години
Какво се дърлиме по измислени казуси? Решението е ясно - изграждането на многоетажни паркнги.
27
3
 
6
 
! Отговори
софиянец преди 4 години
До Orba7 - Много си прав за построяването на нови паркинги, управляващите "случайно" не се сещат, и ни пробутват буферните паркинги по метрото, което е добро, но крайно недостатъчно! НО за учителницата не си прав - алтернативата е вариант на БСП, което си е огромен риск, особено ако помниш предишните управления на столетницата. Тъжно, но факт!
26
6
 
6
 
! Отговори
Таню преди 4 години
Трябва си! В центъра ежедневно се изсипват стотици, хиляди селени-нищоправци. Да разтъпчат опинци на витошята, са тагнат, ге видят... Ежедневно ставам свидетел на олигофъри с фейк плйейн жакетчета да се дуят на цгм служителите за скобите по некоя издухана бангия. Има знаци, кой не чете - бецален. Нека после ни разнасят из татковината, какви сме злета и лошотия софеанци. Сори, *** София не е Своге, не е Поповица или Пъшево... Всеки има своето право да дойде, но да не нарушава комфорта на местните!
25
1
 
3
 
! Отговори
:-) преди 4 години
Човек има ли кола е "навлек" - освен ако колата винаги е пред вкъщи, но ако колата не ходи никъде "другаде" защо ти е кола?
24
3
 
8
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Защо си говорите тук, не на общественото обсъждане миналия понеделник за район Средец? Този Трайков все повече започва да ми харесва. Уикендите не мога да си намеря място от придошли да пият кафе с колите си, защото, видиш ли, метро от Люлин и Младост няма.
23
7
 
11
 
! Отговори
Софиянец преди 4 години
Абсолютно ЗА!!! Писна ми от ,,навлеци" .Искам да паркирам ако не пред,то близо до нас след като съм си платил стикер за товаКойто е ,,пришълец" да си търси място ,а не аз.А тези които разбиват тротоари и бордюри,безразборно паркирайки там,да бъдат санкционирани с цялата сила на закона!
22
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този който си "обмисля" всякакви поскъпвания трябва да му се избият такива мисли от мозъка му с една палка. Пари НЯМАМЕ!