Ще поскъпне ли платеното паркиране в София?

90% от местата в синя зона са пълни
11 мар 2020 08:20, Ния Христова
65
 Ще поскъпне ли платеното паркиране в София?
Снимка: БГНЕС
Обмисля се вдигане на цената на платеното паркиране в София, като това ще стане след анализ на Центъра за градска мобилност. След него ще стане ясно с колко ще се покачи цената на престоя в синя и зелена зона. 
 
ОТ ЦГМ уточниха, че зам.-кметът по транспорт на столицата Кристиан Кръстев им е възложил да направят изследване на запълняемостта на местата за паркиране в зоните.
Още по темата
 
Шефът на ЦГМ Румяна Милова уточни, че в момента местата в синята зона са на 90% пълни. Препълването на зоните за паркиране е една от предпоставките да се обмисля вдигането на зената. 
 
"Това довежда до логиката  зоната да бъде увеличена като цена. Гражданите, които живеят в съответните зони, са основният двигател, който иска увеличаване на цената, защото самите те нямат къде да паркират", коментира Кръстев. Той смята, че по-високата такса ще накара хората по-често да използват градския транспорт. 
 
Още в края на миналия месец главният архитект на София Здравко Здравков заговори за преосмисляне на цените за синя и зелена зона. Според него в столицата трябва да се търси начин как да се редуцират автомобилите от глава на населението, а един от вариантите е вдигането на цените на платените зони за паркиране, както и създаването на нови такива. В момента цената на синята зона, която обхваща само идеалния център струва 2 лв. за час и колата може да седи в нея не повече от два последователни часа. Зелената зона е по-евтиният вариант на платеното паркиране, като един час престой в нея струва 1 лев, а колата не може да стои в зоната повече от четири последователни часа. 
 
Продължават и обществените обсъждания за въвеждане или увеличаване на местата в зелена зона. Такива текат в столичните квартали „Редута“, „Гео Милев“, „Христо Смирненски“ и „Христо Ботев“. При обсъждане в район "Изгрев" стана ясно, че живеещите там не искат въвеждане на платено паркиране. През ноември 2018 г. беше и последното разширение на зелената зона. Тогава с 5500 места беше разширено платеното паркиране в "Оборище", "Лозенец", "Възраждане" и "Красно село".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
10
 
! Отговори
Софиянец преди 4 години
Като собственик на няколко имота в синя и зелена зона, съм твърдо против платеното паркиране.
20
3
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Принципно единствената привилегия за паркиране на живущите в платените зони трябва да е те да нямат ограничението по време за паркирането, което сега е 2 часа в синя и 4 часа в зелена зона. За паркиране в платените зони и те трябва да си плащат, колкото всички останали - по 2 лева на час за синя зона и 1 лев на час за зелена зона. Ако вдигнат цените, да си плащат по новите цени.
19
10
 
4
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Твърдо ЗА драстично поскъпване. Собственик съм на имоти в синята зона. Няма места за нас. Поскъпване и на годишния ни стикер, респективно!
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Платените зони очевидно затрудняват паркирането и само носят печалби на мафията. Защо не направят това, което направиха в нормалните градове по света преди да въвеждат платено паркиране - построяването на много закрити паркинги, които за София трябва да са с около 300 хиляди места?
17
3
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
По-добрият вариант е платените зони в София да се премахнат. Така ще има повече места за паркиране. Защо е така всеки, който не е от онези 80% и сам ще се сети.
16
2
 
14
 
! Отговори
По-най-най преди 4 години
До 15Казваш, че взимаш 21000 лева месечно и не искаш да ти паркират пред дома ти хора с по-ниски доходи. Е. и аз така. Получавам по 1 милион лева месечно и не искам ти с твоите мижави 21000 лева на месец да ми паркираш пред дома. Схващаш ли?
15
1
 
9
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Цитат: Още в края на миналия месец главният архитект на София Здравко Здравков ... Според него в столицата трябва да се търси начин как да се редуцират автомобилите от глава на населението* София е много под нивото на градовете в Западна Европа по брой лични автомобили на 1000 човека население. В София те са около 200, а в Западна Европа са 400-500 лични автомобила на 1000 човека,а някъде и повече. В София има много служебни автомобили, но те няма да намалеят, ако се вдигне цената за паркиране
14
12
 
6
 
! Отговори
до 9 преди 4 години
Разбира се, София издържа цяла България, заради огромните заплати на интелигентното квалифицирано население там. Само удръжките от заплатата ми са 2500лв. месечно, нормално е да ми вдигнат синята зона и данъците и нямам против, щом треторазрядни провинциалисти от Люлин с бракми от рода на 10-годишни немски кочини няма да ми паркират пред дома.
13
2
 
8
 
! Отговори
до Механик преди 4 години
Механик ти си едно герберско нищожество
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Улиците и тротоарите в периметъра на зоните са сходни на клозетен Пакистански бардак.Питам къде са милионите?Къде, при положение, че всички тротоари приличат на дере?
11
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като собственик на 2 имота- един в район Средец и един- в Лозенец съм твърдо "ЗА" двойно покачване на цената и 24-часова зона. 100лв. годишно за нищо за стикер. Който си има брада, да си има и гребен. Ние, собствениците на имоти в тези райони, решаваме дали да поскъпне или не. На последното обществено обсъждане в Средец всички бяхме "ЗА". Който има мнение, да дойде да си го изкаже на общественото обсъждане, а не тук. Ако е собственик, разбира се. Имам 2 гаража, но съм твърдо за поскъпването.
10
18
 
6
 
! Отговори
МЕХАНИК преди 4 години
ВСИЧКИ *** да си плащат, щом искат да се движат и паркират из столицата. Както е в цивилизования свят. А не да ми идват с трошки от майната си и аз да не мога да спра пред къщи заради някакъв такъв! И това, дето Борисов отмени винетките на разни села и паланки е БРУТАЛЕН ПОПУЛИЗЪМ. Искате добри пътища!? Ама НЯКОЙ ДРУГ плаща за вашата връзка до републиканскатка пътна мрежа! АМАН от тарикати, ей!
9
2
 
18
 
! Отговори
Фандъка преди 4 години
Скоро чакайте билетите да станат 2,60
8
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смятам, че няма проблем да се вдигат цени, данъци и такси за софиянци те гласуваха отново за комунистите от ГЕРБ добре би било това увеличение. Даже много се радвам дори ако може и други услуги да се увеличат те го заслужават.
7
6
 
25
 
! Отговори
Orba преди 4 години
Колко прости са хората в зоните. На който му трябва зона, ще я ползва, дори да се вдигне цената. Както пушачите не спряха да пушат, когато вдигнаха цигарите, така и шофьорите ще продължат да ползват зоните. Решението е да се строят многоетажни паркинги. Но управниците в София нямат толкова акъл и най-лесно е да вдигнат цените и да стрижат още тъпите овце. Колко жалко е да си софиянец. Много, ама много прости хора. Самият факт, че 4 пъти избират самоковската учителка по руски говори много!
6
3
 
18
 
! Отговори
dmx преди 4 години
Много добре. Нито един нов паркинг, но рекета върви, че и поскъпва. Все пак ни управлява един лъв от охранителния бизнес. А хората не са по-малко мишлета от преди четвъртък век, нали.
5
9
 
10
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 4 години
Да се вдигне цената на паркирането за да се намалят задръстванията по центъра. Центъра не е мястото където всеки *** да си кара трошката, а на който му се налага да си плаща.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
100 про нищо нема да пада ни имоти нищо абсолютно... от дете следя бананите се нагоре
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
точно така. Страхотен момент да карат хората да се блъскт в градския транспорт
2
17
 
16
 
! Отговори
ДЖО МИРИЗЛИВИЯ ЧЕХЪЛ преди 4 години
Живея на Гладстон и Витошка и през уикендите места по улиците наоколо няма. Да я правят синята зона по 5лв/час и да е активна и в неделя и проблемите ще се решат много бързо.