7 служители на Спешна помощ в София с COVID-19, проверяват всички

Това ще стане с 1000 бързи теста
Обновена: 6 апр 2020 15:55 | 6 апр 2020 15:45, Красимир Ангелов
95
7 служители на Спешна помощ в София с COVID-19, проверяват всички
Снимка: БГНЕС

7 са заболелите от коронавирус медицински служители на Спешна помощ в София, обяви на брифинг директорът на Спешна помощ-София Георги Гелев.

"Преди около две седмици имахме наша служителка с потвърден коронавирус. Тогава се установи, че тя е положителна. В тази връзка всички, които непосредствено бяха контактни с нея, ги изследвахме. Впоследствие изследвахме и цялата смяна. Дотук изследваните са 101, това е цялата смяна, която работи в София", уточни той.

По думите му от тестовете се е оказало, че още 6 медици в Спешна помощ са носители на вируса. От тях двама са лекари, 1 фелдшер и 4 медицински сестри. Всичките са с леки симптоми, под карантина и се лекуват в домовете си.

"Нямат тежка и средна симптоматика. Някаква кашлица, температура и това е", допълни Гелев.

"Днес имахме нови двама колеги от друга смяна, различна от тази в петък. Имаха съспектни оплаквания за коронавирус. В момента са във ВМА и се изследват. Две лекарки и двама шофьори в момента им правят тестовете във ВМА", добави той.

Георги Гелев уточни, че близо 600 са били посетените адреси по време на двете дежурства.

По време на брифинга стана ясно, че всички служители на Спешна помощ ще бъдат проверени с бързи тестове и при положителен резултат от тях, също и по PCR методиката.

"Поръчал съм 1 000 теста бързи, които ще дойдат утре и всички работещи, в това число и аз, ще се изследваме за коронавирус с бързия тест", посочи Гелев. Тестовете ще бъдат заплатени от бюджета на Центъра.

 "Към момента имаме около 1200 еднократни гащеризона и 200 за многократна употреба. Поръчал съм 1000 за многократна употреба, които идват директно при нас. Ако ме питате дали са достатъчни за 3-4 месеца - крайно недостатъчни са. Поддържаме едно ниво около 1000 налични", обясни д-р Георги Гелев, който благодари на всички, които са дарили безвъзмездно предпазни облекла и средства, цитиран от телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
38
 
! Отговори
Пич преди 4 години
Реално в тази клета държава не се вземат никакви адекватни мерки. От време на време Борисов излиза да съобщи колко е горд, че сме били шиели предпазни облекла, за да може да се прави на мъж пред колегите му от Европа. Тестване няма никакво - нито за рисковите групи, нито за който и да е било друг. Просто всяка вечер ни четат справка на тези, които са се занесли до болницата в критично състояние, колко са умрели, и чакат нещата да се оправят магически. Това е накратко, дами и господа.
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тия сружители та спешна помощ те ка си извадили вируса от кредитната картаот хора са се заразилиИ друг път като чуете,че у комшиите има екип на спешна помощ, не се завирайте там да клюкарствате и да биете медиците,ами си стойте настрана , да не ви ,,хване вируса,,
51
5
 
34
 
! Отговори
Пич преди 4 години
Оказва се, че в момента рисковите групи от държавни служители не се тестват за вируса. Повтарям - никой не тества лекари, които работят със заразени от коронавирус. Това никой не го казва, но е факт. Първи за това алармира председателя на "Боец", който е тръгнал по веригата и се е казало, че взетите проби от лекари от Видин изобщо няма да се обработват и за това има устно разпореждане. Никой не се бори с никакъв вирус, просто всяка вечер ни четат бюлетин за заразените и смъртните случаи.
50
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 59Господи колко си елементарен...
49
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е то няма как да се задръсти здравната система, щом българинът си стои вкъщи и единствено РЗИ тата определят кой да има достъп до болница.
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В РФ, компания "Вектор" създаде тест специално за мед. персонала!Целта на теста е да определи кои от служителите са по-силно устойчиви срещу Вируса и кои не.Онези от тях с по-високо ниво на антитела ще работят на "първа линия", тоест, пряко с заболелите, останалите съответно на по-безопасна дейност.
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отрицателните бързи тестове са толкова сигурни, колкото и положителните. Тоест има от 7 до 30% вероятност отрицателните тестове да са положителни.
46
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проф. Михаил Константинов какво каза по въпроса?
45
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българина упорито отказва да разбере реално проблема. А той е, че идеята на всички тези мерки е да не се задръства здравната система защото докато от сезонен грип можеш да си седиш вкъщи без проблеми и да се лекуваш, този не е такъв. И ако в един момента свършат леглата или всички лекарски екипи са вече болни няма да има кой да ви лекува дори от елементарни неща.
44
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целия свят е болен !Умрелите са колкото при нормален грип !Каква схема
43
6
 
3
 
! Отговори
KamKam преди 4 години
В много страни не тестват здравните работници,защото ще останат без лекари.Ако се разболеят тогава.Има ли смисъл да ги тестваме.Днес са отрицателни,само след 1 час могат да се заразят от пациент.Тогава какво правиме?Тестваме ги всеки ден?
42
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За първи път в света виждам как политици, математици ,военни,полицаи борят медицински вирус !Евала!
41
1
 
6
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Милион по света са с некъв вирус ги водят!50 хил. са починали от некъв вирус Останалите милиарди ще успеят ли да се разболеят пъ и дали ще умрат ?Загадка световна !Математиците смятат - вие не излизайте освен ,на работа ,до магазина ,до аптеката !
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Двамата конспиратори :) Не върви по план... Другия да да плана беше друг.Хахахахха къде сте бе квартални планове :dd
39
6
 
8
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Нещат и нещат да измират толкова много заразени с covid19 по света !Измислицата не върви по - план !
38
2
 
11
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Спряха да падат и в Кйтай по - улиците напоследък !
37
1
 
8
 
! Отговори
KamKam преди 4 години
До 44Вярвай или не,но има заразен тигър в зоологическа градина в New York.И тя(Надя) и нейните близки 3-4 тигъра имат симптоми-суха кашлица.Заразил ги е работник.Това не е шега.
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Службите да праща там всички конспиратори в името на народа. Нали цял ден лаят, че било всичко измислица и били гладни. Удобен момент да ги пратите да помагат и да печелят. Ама имам усещането, че са насранковввци и ще седат на дивана и ще дават акъл,който нямат :)
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аха да умрат милиони по света и те отказват
34
4
 
8
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Толкова е смъртоносен този Корона вирус че още не щат да измират предвидените милиони заразени !