7 служители на Спешна помощ в София с COVID-19, проверяват всички

Това ще стане с 1000 бързи теста
Обновена: 6 апр 2020 15:55 | 6 апр 2020 15:45, Красимир Ангелов
95
7 служители на Спешна помощ в София с COVID-19, проверяват всички
Снимка: БГНЕС

7 са заболелите от коронавирус медицински служители на Спешна помощ в София, обяви на брифинг директорът на Спешна помощ-София Георги Гелев.

"Преди около две седмици имахме наша служителка с потвърден коронавирус. Тогава се установи, че тя е положителна. В тази връзка всички, които непосредствено бяха контактни с нея, ги изследвахме. Впоследствие изследвахме и цялата смяна. Дотук изследваните са 101, това е цялата смяна, която работи в София", уточни той.

По думите му от тестовете се е оказало, че още 6 медици в Спешна помощ са носители на вируса. От тях двама са лекари, 1 фелдшер и 4 медицински сестри. Всичките са с леки симптоми, под карантина и се лекуват в домовете си.

"Нямат тежка и средна симптоматика. Някаква кашлица, температура и това е", допълни Гелев.

"Днес имахме нови двама колеги от друга смяна, различна от тази в петък. Имаха съспектни оплаквания за коронавирус. В момента са във ВМА и се изследват. Две лекарки и двама шофьори в момента им правят тестовете във ВМА", добави той.

Георги Гелев уточни, че близо 600 са били посетените адреси по време на двете дежурства.

По време на брифинга стана ясно, че всички служители на Спешна помощ ще бъдат проверени с бързи тестове и при положителен резултат от тях, също и по PCR методиката.

"Поръчал съм 1 000 теста бързи, които ще дойдат утре и всички работещи, в това число и аз, ще се изследваме за коронавирус с бързия тест", посочи Гелев. Тестовете ще бъдат заплатени от бюджета на Центъра.

 "Към момента имаме около 1200 еднократни гащеризона и 200 за многократна употреба. Поръчал съм 1000 за многократна употреба, които идват директно при нас. Ако ме питате дали са достатъчни за 3-4 месеца - крайно недостатъчни са. Поддържаме едно ниво около 1000 налични", обясни д-р Георги Гелев, който благодари на всички, които са дарили безвъзмездно предпазни облекла и средства, цитиран от телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само господ знае тези медицински работници колко пациенти са заразили, отдавна пиша че голяма част от заразените са приети в болниците с друго заболяване и там ги заразяват.
32
3
 
8
 
! Отговори
Сметало преди 4 години
И що не са тествали хората?Сега излиза, че заразата е като доставката на пица... с поръчка по телефона.Манна небесна за НОЩ и ИП.Смятайте сега, колко заразени ще изскочат и до кога ще си седим вкъщи.Добре го измислиха, то иначе нямаше пик-мик, ала-бала
31
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ме кефи, тука единият пост беше публикуван преди "46 секунди", като има текст, който отнема 1 минута да се прочете, ама вече събрал 4 зелени пръста. Ботовете и троловете заработват в момента.
30
3
 
10
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Ако по-рано бяхте проверили всички, щяхте да ги хванете още на първи-втори случай. сега ще ви се отели вола като се разболее цялата спешна и кой ще работи?
29
7
 
4
 
! Отговори
От Щаба преди 4 години
Квo лeкувaтe пo бoлницитe кaтo oщe нe ca измиcлили лeкaрcтвo?Тecтвaйтe нaрeд и зaрaзeнитe рacтрeлвaйтe нa мяcтo.Нeмa квo дa cи игрaeм нa БAЙ БРAДЪР c прилoжeния и дocиeтa!"CТOЙ CИ В КЪЩИ. У М Р И ЗДРAВ"кoгa щe измиcлят лeкaрcтвo,чe ceгa caмo тecтвaт и лeкувaт c мaгии и зaклинaния кaтo eдни иcтинcки Шaмaни!
28
1
 
4
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 4 години
Нали ви казах. 65млн. Първият грип.
27
5
 
5
 
! Отговори
KamKam преди 4 години
До 25.Тук обаче не сте прави.Не плашете хората.PCR тест са много вярни и използват ДНК на самия вирус.Затова са и скъпи.
26
3
 
27
 
! Отговори
българка преди 4 години
Изначално първо винаги трябва да се тестват самите лекари - всички, най-вече спешна помощ, те са на първа линия. Но ние си имаме щаб и Винету, те си имат план - стъпка по стъпка, за следващите рестриктивни мерки - само това знаят - да ограничават правата на хората, за да могат по-лесно да крадат - такава златна възможност им се отвори! И тези 1000 лева дето уж щяха да ги дават на лекарите - хиляда условия, накрая - НИЩО ! Но за дУпетатите - и тестове, и заплати. ОТВРАТЕНА СЪМ, ЗА КОЙ ЛИ ПЪТ !
25
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 16Щото ти липсва акъл. Трябват тестове и лаборатории. Нямаме такъв капацитет. Грам пък да нямате аналитично мислене, *** спрели.
24
3
 
5
 
! Отговори
Българин преди 4 години
На депутатите заплатите с колко се вдигат ?Тези милички същества с тези благотворителни помощи които взимат и най - вече папи не достигат за ГЕРБ ,понеже много дарявали?
23
2
 
4
 
! Отговори
KamKam преди 4 години
Лечение за по-тежките случаи ще има скоро.Да се надяваме до месец два.Франция в момента използва плазма (с антитела) от преболедували.Отделечих се от темата...но надежда има.3-4 трияла се провеждат в момента на различни лекарства.
22
2
 
16
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Да не стане така че всеки един човек на земята да има Корона вирус в организма си по рождение ?
21
2
 
3
 
! Отговори
KamKam преди 4 години
До 17.Много вярно.Има сайтове които публикуват имената на здравните работници загинали след заразяване,има доста зъболекари.
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Депутатите :Заплати взеха ли ?
19
2
 
19
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
........... Георги Гелев уточни, че близо 600 са били посетените адреси ..................Е тва е, а колко са живущите на тези 600 адреса? Колко са контактните на тези от 600-те адреса. А пък вие си стойте вкъщи.....
18
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЗО казва атакувайте вируса, но софийската кметица го атакува с покупка на нови автомобили за чиновниците, вместо да започне масова дезинфекция по улици и обществени местана най - засегнатият град у нас.
17
2
 
6
 
! Отговори
KamKam преди 4 години
:):) $120 на час е допълнително към заплатата им.Иначе те печелят по $1700 на седмица.
16
4
 
12
 
! Отговори
я преди 4 години
а зъболекарите колко хора заразяват.и те също са 100%уязвими
15
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А хунтата, защо не тества народа. Или не им се дават излишни пари
14
2
 
18
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Сега не разбрах 14 дни за симптоми 14 дни за лечение И после още 28 дни в къщи след излекуване ?Половин година се лекуваме от Корона вирус ли ?Ах ха ха ха