Готови ли сте да плащате наем и какъв можете да си позволите?

Експертните съвети на Снежана Стойчева и imoti.net
Обновена: 20 юли 2020 14:10 | 20 юли 2020 13:54, Снежана Стойчева
68
Готови ли сте да плащате наем и какъв можете да си позволите?
Снимка: Pixabay
Всеки наемател е разполага с различен бюджет. За да изберете своето жилище под наем първо трябва да определите параметрите на възможностите си. Винаги трябва да се има предвид, че в офертите има предвидена част от наемодателя за преговори. Препоръчително е да търсите обяви с 5-10% по-висок наем от този, който сте готов да платите.
 
Не е лесно да се отговори на въпроса "Какъв наем мога да си позволя?"
 
Експертите препоръчват наемателите да харчат не повече от 25% до 30% от месечния си доход за наем. Например вашето домакинство има месечен чист доход 2000лв., наемът ви не трябва да надвишава 600лв. на месец.
 
Както при всяко правило и тук може да има изключение и вашите персонални обстоятелства да допускат по-висок или по-нисък наем.
 
Експертите препоръчват четири основни стъпки, които да следвате за определяне на наема, коюто можете да си позволите:
 
1. Погледнете целия си бюджет.
 
Има различни методи на бюджетиране, но правилото 50/30/20 обаче е признато от много финансови експерти. Според това правило бюджетът ви трябва да бъде:
 
50% от доходите ви са за фиксирани разходи - като наем, транспорт, комунални услуги и хранителни стоки;
30% от доходите ви са за вечери навън, развлечения, хоби, спорт, шопинг терапия;
20% от доходите ви са за изплащане на дългове, кредити и спестяване за бъдещето.
Използвайки тази разбивка, можете да видите как ръководството за 25% -30% наем може да се промени, ако другите ви разходи са различни. Ако са включени комунални услуги и имате ниски транспортни разходи, е възможно да си позволите да дадете за наем до 40% от доходите си.
 
2. Бъдете реалисти по отношение на разходите си.
 
Когато мислите да свиете някои части от бюджета си, за да увеличите максимално наема, бъдете честни относно начина си на живот. Ако трябва да се откажете от хобито си, за да покриете наема, решете дали това наистина е нещо, без което можете да живеете в хармония със себе си.
 
 
Ако сте успели да определите какъв наем можете да си позволите, разгледайте офертите за наеми в imoti.net
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
21
 
! Отговори
Драго преди 3 години
Аз с моята малка заплата от 2600 лв. най-вероятно нямаше да се оправя; добре че имам собствен апартамент.
11
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво е шопинг-терапия? Пазаруваш нешо, което не ти трябва и после го изхвърляш? Такива хора едва ли живеят под наем, защо го смятате тук и този разход?
10
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Големи глупости - нереални сметки! Ако ти се наложи да помогнеш на родители, къде са профилактични прегледи, очила и т.н
9
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тази лелка вчера дава акъл, че трявба да купуваме, сега, че трябва да наемаме. всеки според нуждите си ще действа, но статията е от ежедневните, които пускат за да спасяват пазара на имоти. И наеми и цени на жилища падат и най-вече самите сделки спадат като брой, съответно и оборотите на агенциите за недвижими имоти. Ако я питаш тази чак и не признава, че спадат или ако спадали - спада бил "пренабрежителен" и даже може и ръст на цени да има. Да, да ама не!
8
4
 
21
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
А данъци плащаш ли за наема,а?
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименА като заплата ти е в рамките на нормалното за държавата брато? 2000 лева чисто на фона на общата заплата в българия е направо ТОП. ТИ апартамент за 200 лева видял ли си някъде? Ай слез на земята момче....
6
3
 
12
 
! Отговори
Е как ! преди 3 години
Навит съм. 8000 лева месечно. С условие да няма предплащане. Ще изнеса не само тухлите от стените, то фибрана от санировката!
5
8
 
33
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
3000 месечен наем за апартамент в центъра!? Момче,ще ти се,но тези врамена минаха. Никой вече не плаща повече от 1500лв/месец за луксозно обзаведен многостаен (поне 4 стай) апартамент с гараж.
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 800 лв заплата 30% , 300 лв .наем в Ст .Загора . ВЕРНО Е ПРАВИЛОТО
3
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тази статия трябваше да сложите снимката на Горанов. Той още не може да си позволи да плаща наем
2
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Познайте кога ще дам "30% от доходите ви са за вечери навън, развлечения, хоби, спорт, шопинг терапия?" Никога!!!
1
52
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
30% от дохода за наем?! Аз да не съм ненормален. Самият аз давам 2 жилища под наем. Наследствено в центъра на София- 3200 му е наемът, известна личност живее там със семейството си. Доходът им е поне половин милион годишно. Другото ми жилище е ново, сам си го купих и изплатих и там живеят мои колеги- програмисти. Собственик на компания с жена си- директор. Наемът е 3000 месечно, а те взимат със сигурност над 30000 на месец. МАКСИМУМ 10% от доходите си човек трябва да дава за наем и нов автомобил