Нова тикет система и видеонаблюдение - става ли по-модерен градският траспорт?

Пътникопотокът спаднал с 40% от началото на пандемията
53

Билетът за столичния градски транспорт да важи за времетраене, а не за линия - това ще бъде възможно след въвеждането на новата тикет система. Значи ли това, че ще плащаме повече за пътуването с трамвай, метро, тролей или автобус?

"Това е система за таксуване, но и за видеонаблюдение. Скоро в градския транспорт в София ще има и работещи видеокамери. Очакваме работата на системата в пълната ѝ функционалност да започне в първите месеци на новата година. В края на октомври ще заработи видеонаблюдението, през декември ще стартираме и услуга за плащане на превозен документ с безконтактна карта", каза директорът на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Димитър Дилчев за "България сутрин".

По думите му ще има и възможности за зареждане на превозните документи през мобилни апликации, уеб портал и с възможности за по-различно таксуване.

"Различни методи за тарифиране се обсъждат, трябва да съберем достатъчно информация за метода на пътуване на гражданите. Една от целите на системата е да се изготвят доклади за натовареността на линиите, къде се прекачват хората. Ще се предлагат и методи за оптимизация на мрежата", добави Димчев.

По думите му в първите месеци на пандемията около 90% е бил спадът на пътникопотока, а трайно той е намалял с около 40%. С 40% е намаляла и продажбата на превозни документи.

"Продължаваме с дезинфекцията на превозните средства по два пъти на ден. Билети все още не продават водачите в транспорта с цел тяхната безопасност. 35 млн. лева са по-малко приходите в ЦГМ до септември. С решенията на СОС до момента осигуряваме пробега на градския транспорт", отбеляза Дилчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че контрольорите продължават да продават билети, но това вероятно ще се промени в следващите седмици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За последно електронно валидиране на карти в трамвай номер 5 работеше през 2019 г., май към есента. От около година "новите" апаратчета са на "тестов режим", каквото и да значи това. Оня ден пък трябваше да ударя едно коляно на автомата за билети в метрото, защото не ми пускаше билета. Автобуси без климатик, мръсотия, недосегаеми гратисчии от етноса, ватмани-селяни, нагли контрольори, механични перфоратори за билети в 21-ви век, нередовно разписание. Мъка и пародия е столичния градски.
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пътниците ще намалеят още повече. И сега е безбожно скъпо и се чака много по спирките.
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В С. Америка (САЩ и Канада) използват думата тикет освен за билет и за полицейска глоба, главно при автотранспортно нарушение.
17
3
 
10
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Какво е "тикет"? Нещо като крикета ли?
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видеото е противконституционно като наблюдение защото без съдебна заповед ще се следят гражданите от Фандъква. Тикет система за време ще доведе хората до фалит, защото има страшни задръствания, а и много са спирките и там се бавят много което не се отчита.
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гнусен е транспорта, както и не малка част от хората които пътуват там, днес минах с колелото през един подлез и отдолу шахти пълни с *** вода и фасовете им. Какво ревем политиците как били виновни, ами вижте първо себе си мол - липса на елементарна култура и възпитание не може да се компенсира.
14
3
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
само контрол но не лелки в пенсионна възраст младите не носят маски няматбилети колко години пиша да се забрани говоренето по телефона в гт транспортсвалят си маските да говорят и говорят високо разговорите са на просташ=ко нивои ние останалите сме принудени да слушаме прос=тотии на всичкото отгоре телефонитени облъчват както сърцето така и главата
13
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 12 - не си се объркал човече, дерзай. Този цирк, само в България го има. Наистина нищо не споменах за километричните им задръствания, всекидневните тапи на Орлов мост, Плиска и изобщо цялата Централна част на града. Но като се има предвид, че контрольор и те са всички агресивни ***, с боксьор ски наклонности, да ти извадят и последния лев от джоба, не ме учудва нищо.
12
2
 
20
 
! Отговори
баце Коз преди 3 години
В цяла Европа се пътува с един билет час и половина. Тука за всяко слизане и прекачване - нов билет. И тоя селянин, който не е успял да си изчисти диалекта, седнал да ми говори за тикети, микети и обмисляне.
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм се замислил за уан уей тикет и да напусна завинаги.Не ме заслужават в тази държава....
10
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Помня че преди години, тоест точно преди 20 години, защото през 2000 г. бях в Унгария за няколко дена, се впечатлих много, когато разбрах, че старите автобуси Икарус, които са унгарско производство се намират изложени в музеите.По улиците не видях такива.Буквално тази година ако не се лъжа, някъде лятото май прочетох новина за София, че "Старите автобуси Икарус отиват в музея!"Без повече коментари!
9
0
 
6
 
! Отговори
Нема такъв виц!!! преди 3 години
ХА-ХА-ХА!!!
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Като спомена Семинарията ме подсети за ужасяващия стържещ вой на "новата" зелена 12-ка по завоите. Или да ги изведат от експлоатация, или да си оправят релсите.
7
3
 
15
 
! Отговори
ХОди пеша, бе! преди 3 години
Някои хора (общината) не знаят как се превежда "тикет" и мислят, че тази дума значи нещо ново, различно, нечувано. Вижте само: "Билетът за столичния градски транспорт да важи за времетраене, а не за линия - това ще бъде възможно след въвеждането на новата тикет система."БИЛЕТ, ТИКЕТ...важното е да оправдаят поскъпване! Защото ако "тикетът" ;) се таксува по време, а не по разстояние, ще се плаща за стоене в задръстване!
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено, че ще е все по-модерен, нали и автобусите и трамваите втора ръка, за които явно са достойни софиянците, стават все по-модерни.
5
1
 
12
 
! Отговори
До 3 преди 3 години
Това да не ти е такси? Билета като ти е валиден до 2:30 и ти се качиш в 2:25 и го маркираш, ти си редовен пътник ако ще да си в задръстване после един час.
4
4
 
28
 
! Отговори
младежът преди 3 години
С други думи, очаквайте поскъпване на транспортната услуга!
3
8
 
10
 
! Отговори
do 2 преди 3 години
Не е разстояние, а времетраене..Тоест като се качиш за 1 спирка и попаднеш в грозно задръстване, да се разминеш с 10 лв примерно....
2
1
 
11
 
! Отговори
Ставри преди 3 години
Време беше. Интелигентните системи отчитат разстоянието и редно цената да е обвързана с този показател. Не може за 1,20 лв. (заредени 20 пътувания за 24 лв) да се возиш 17 км. или 1 км. с метрото.
1
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво, транспорта доста се модернизира. Сега си спомням звука на Икаруса и шофера как сменяше скоростите нагоре към семинарията майко мила