Топлофикация за високите сметки: Студено е и децата са онлайн

Застудяването започнало през октомври, пуснали парното по-рано
16 дек 2020 16:30,
84
Топлофикация за високите сметки: Студено е и децата са онлайн
Снимка: БГНЕС

Ноемврийските сметки за парно вече са достъпни в партньорските мрежи и центровете за обслужване на клиенти, съобщават от Топлофикация София.

Според анализите им около 29% е набъбнала консумацията ни на топлинна енергия през месец ноември тази година. Основен фактор за отчетената разлика според тях са значително по-ниските температури за периода през тази година.

Още по темата

По данни на НИМХ , отчетената средно месечната температура за ноември 2019 г. е била 9,7 градуса, докато същия месец през 2020 г. средната температура е била 5,3 градуса или с 4,4 градуса по-студено, пише още в съобщението на Топлофикация.

"Тази година застудяването започна още през октомври и парното беше пуснато 5 дни по-рано в сравнение с 2019 г., когато отоплителният сезон стартира на 5 ноември. Повишената консумация на топлинна енергия през 2020 г. се дължи освен на по-студеното време, но и на преминаването на учениците към електронен тип обучение, което се случи на 29-ти октомври за гимназиалните класове, а по-късно и за останалите ученици", пишат още те.

От шокиращи сметки за парно за ноември се оплакаха множество софиянци. "Миналата година за ноември имахме да плащаме 100 лева сметка, а сега ни дойде 220 лева. Това не е нормално", разказа семейство от столичния квартал “Младост”.

"Отопляваме се с парно само в две стаи, а в останалата част разчитаме на два климатика. Не може за два радиатора да платим 220 лева", обясниха абонатите. Сумата от 220 лева е за жилище от 100 квадрата.

Двойни сметки спрямо миналата година са получили и техните съседи.

Друг клиент на парното, живеещ в центъра, също се оплака, че има да плаща 170 лева за ноември, при условие, че миналата година сметката му е била малко над 100 лева. "Не мога да си обясня, как ни изчисляват сумите", ядосва се клиентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво го интересува радиатора дали си ,,онлайн,,Просто надписват.Нов Вальо топлото имат, явно.Гешееев
69
0
 
1
 
! Отговори
Кое вие студеното бе преди 3 години
..Топлофикация?! Ми то сняг не е валял от месец??? Няма по-нагла компания на Балканите от вашата.
68
0
 
2
 
! Отговори
от сейшелите преди 3 години
Абе изобщо софиянци сте за съжаление - все вас ви цакат с криви сметки. Ба.си нещастните хорица . Имате много врагове за да искат да ви ликвидират парното щото на ток да се топлиш е суперскъпо, на пелети или на други ф.шкии ставаш гърбав ама вие си знаете що ви таковат. За да имате точни сметки трябват индивидуални партиди и уреди и сичко е 6.
67
1
 
1
 
! Отговори
от чужбина преди 3 години
До Анонименами айде де, взимайте ножа и ги колете. аз на ваше място всички ще и изтрепя- няма Бойко, няма мойко. Наред . Като Бойко много го пазят, ще утрепя шефа на топлофикацията. Него едва ли толкова го пазят. А Бойко при врачките и черни магии му правете. Той вярва в тази глупост и със сигурност ще го хване
66
0
 
5
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
що за обяснение че децата са били вкъщи? как е възможно дори да се отговори така публично!!!
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А иначе най-нагло излъгаха за 40% намаление на цената на газа, а сега няколко месеца по-късно двойни сметки!
64
2
 
16
 
! Отговори
Баровеца преди 3 години
Измамници! Това което твърдят за мен е не основателно ,защото вентилите на радиаторите ги държа на едно положение ,и не би имало причина сметката да ми е двойна,освен ако не ме рекетират двойно,но лошото е,че *** от блока не мож го убеди,да зареже парното,за да не плащам за тръбите им като се откажа :(
63
0
 
4
 
! Отговори
4epa преди 3 години
А Р- ОВ4 КАКВО ЩЕ ПАПА !!!!!!!!!!!!
62
1
 
24
 
! Отговори
гербер-аска касичка преди 3 години
И как по -точно топлофикация разбра , че се е потребявала повече енергия , като до май 2021г. всичко е върху прогнозните количества . Същите манипулации ги приказваха и за миналия сезон , когато вместо да върнат пари надвзеха с обяснението , че заради карантината хората си стоят в къщи и потребяват повече , МОШЕНИЦИИИИ !!!
61
0
 
5
 
! Отговори
anon преди 3 години
lujat !!!!!!!!!!!!!!!!!
60
0
 
1
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 3 години
До 1999г.
59
0
 
7
 
! Отговори
Глобал Топло преди 3 години
от Брюксел казаха, че Планетата Умира от Жега! на кой да вярвам?!
58
1
 
27
 
! Отговори
от 55 до 59 преди 3 години
И така да е, нямам проблем с това. Просто не искам да плащам на база. Толкова измислено нещо не съм виждал. Ето, вземи за пример ЧЕЗ - идват всеки месец отчитат си и си плащаш толкова, колкото си потребил. Софийска вода са същите измекярчета - на база. Аз месец потребявам по 5-6м3 вода, те ми бият сметки за 11. Изравнителната се оказва, че не те ми дължат, понеже съм си предплатил водата за кой знае колко напред, а аз на тях им дължа.Това е проблем, трябва си индивидуално отчитане на всеки.
57
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво застудяване, октомври бесхе 15 градуса. Даже го пуснаха в най- късния възможен момент, понеже беше 15+ целия месец. Няма такава измама
56
6
 
11
 
! Отговори
До 55 преди 3 години
И индивидуални топломери да сложат, пак има съседи, които успяват да ги манипулират и да плащаме и техните сметки. Аз в момента съм така. решението е друго - плащане според кубатурата.
55
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голями сметки има само там, където съседите крадат. Колкото повече съседи го правят, толкова по-високи сметки. Решението е плащане според кубатурата, както си беше до 1989 година.
54
1
 
17
 
! Отговори
Bg преди 3 години
т-фикация ви обира най-нагло.
53
0
 
14
 
! Отговори
Аха преди 3 години
Няма как ,при условие че откраднаха сумати пари.Сега има риск ЕС да не ни даде обещаните пари и затова трябва от нас да краднат
52
1
 
34
 
! Отговори
долу топломафията преди 3 години
Проблема не е в цената, проблема е, че изчислението е на база, и съпровождащата я сметка. По-голяма измишльотина няма. Нарочно не искат да сложат индивидуални топломери и да ги засичат всеки месец, за да плащаш всеки месец точно толкова колкото си потребил и да се приключи с тия измекярски изпълнения. По-удобно е на база - плащаш там някакви пари, дори ти не знаеш защо ги плащаш, накрая на отоплителния сезон плащаш още повече и така до безкрай.
51
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хак да ви е - намаление с година назад: двойни изравнителни сметки лятото.Сега с намалените цени - двойни сметки всеки месец. Хахахах. Още си трайте.