Плаващ пясък и водата от Перловска река спрели метрото

Разработен е нов проект, който предвижда по-голямо водно натоварване
27 яну 2021 12:14,
53
Плаващ пясък и водата от Перловска река спрели метрото
Снимка: БГНЕС

Причините за аварията в третия лъч на метрото са комплексни, но основните са две. Водата от река Перловска и участък с плаващ пясък са довели до надигането на релсите в метрото и спирането на движението му в участъка от "Театрална" до "Хаджи Димитър". Това обяви шефът на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев на брифинг за причините за затворената метростанция.

Той добави, че проблемната зона е на 200-250 метра от станция "Хаджи Димитър". Братоев разказа, че тунелът е построен на два етапа.

Още по темата

"Основната причина е, че в периода след няколко дневните дъждове, нивото на река Перловска се е повдигнало, цялата територия в района е била наводнена и буквално подземните води са били на нивото на терена. По геоложките доклади нивото на подземните води е на минус 5,6 метра, тоест в този случай се е получил воден стълб, който е 14 метра по проект, а се е получил 19. Хидроизолацията е натиснала подложния бетон и е надигнала релсовия път. Засега основната носеща реконструкция няма индикации за дефекти. Паралено с това започнахме сондажи и в проблемата зона се оказа, че като се стигне на минус 19 метра буквално за секунди сондажът се напълни с вода и пясък. Това подсказва, че сме попаднали на плаващ пясък", обясни Братоев.

По думите му геоложки проучвания в тунела са правени през 50 метра, но въпросния участък не попаднал в тях.

Шефът на "Метрополитен" обясни, че вече са демонтирани релсовият път и траверсите, сега се отстранява бетон. Той уточни, че няма проблем с бетона, който е здрав по всички изисквания.

Разработен е и нов проект, който предвижда по-голямо водно натоварване. Ще се направи и нова вътрешна облицовка, пише вестник "Стандарт".

Все още обаче не е ясно колко време ще продължи отстраняването на аварията. Не може да се посочи и виновен за случилото се.

"Обектът е в гаранция, строителите ще отстранят дефекта", категоричен бе Братоев, но не са ангажира с точна цифра каква ще е неустойката, а само каза, че ще бъде калкулирано и времето, в което не е работил участъкът.

"Най-важното е, че няма пострадали хора и да се разработи подходящото решение, така че няма да има рецидиви", каза още директорът на "Метрополитен".

Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира, че на всеки един етап от това, което предстои да се прави, ще се дава информация, за да знаят всички какво се случва.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
26
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 3 години
Плаващ пясък и водата от Перловска река спрели устрема на бай Чекмеджан!
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До селтакЛондонското метро под Сена, я си помисли пак!!!!!!!!!!!!!!!
7
1
 
15
 
! Отговори
Този дърт "кадъ преди 3 години
трябваше ли отдавна да е пенсиониран ?! Или сигурно е на пенсия и заплата(държавна), защото е от "незаменимите" ...
6
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руските шпиони са сипали плаващи пясъци във реката, Путин от замъка си сипе плаващи пясяци за да се клaтят релсите в метрото.
5
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде бляхте преди строежа има документация с геоложки проучвания кое как е. Кой не си е свършил работата този път извънземните ли са виновни ?
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я, каква изненада?!Като как този път не е виновен Станишев или комунистите.На тия все няКОЙ друг им е виновен.Колко пари прибраха строителите? Колко ли от тях отидоха към едни чекмеджета?Като в оня виц - по времето на Тръмп, метрото стигаше до Хаджи Димитър!
3
3
 
17
 
! Отговори
селтак преди 3 години
Бруст или кроул плава пясъка !! Стига лъжи и измами !! Лондонското метро е направено като паяжина под Сена преди освобождението на България от турско робсттво ,и не е мръднало ,а при сегашните технологии ,пясъците плават и с плавници !!
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нов проект със архитекта най-отпред.
1
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Случва се и в най-добрите държави, като Япония. Но там подобен проблем оправят за 2 дни и забравят. Както и подобни проблеми там са рядкост, а при нас- ежедневие. Разбира се, затова са виновни гражданите и никой друг. Заплата в плик на 70% от работещите, данъци не се плащат, а после се реве кое колко зле се правело. Еми това е.