Наемите в София не падат, двустайните вървят от 250 до 400 евро

Брокерите не очакват съществена промяна
229
Наемите в София не падат, двустайните вървят от 250 до 400 евро
Снимка: БГНЕС

Кризата, породена от пандемията от коронавирус, не се отразява сериозно на пазара на жилища под наем в София. Търсенето е голямо, което предопределя и стабилните цени. Двустайните апартаменти вървят от 250 евро до 400 евро, а тристайните между 400 и 550 евро, съобщава "Труд".

Какво е новото?

Много от собствениците на жилища в София вече излязоха от пазара на краткосрочни наеми - за отдаване на туристи чрез платформи като Booking и Аirbnb и се включиха на пазара на дългосрочните наеми. Туризмът отчита сериозен спад заради ограниченията, намаляха и приходите.

В момента липсват индикации за промени на наемите. Брокерите считат, че нивата им ще останат без съществени промени през следващите месеци. По-видими изменения може да настъпят в други направления на пазара на имоти като поведението на купувачите, което ще става все по-сложно и многопластово. Очакванията се те да бъдат все по-взискателни при избора си на жилище.

"Трудните икономически времена, които ни предстоят, заедно със спада на възрастовата граница на купувачите, ще направят процеса по сключване на сделка по-бавен и предизвикателен. Младите купувачи ще искат не просто двустаен апартамент с южно изложение. Те ще имат поредица от специфични изисквания, поведението им ще бъде трудно за прогнозиране. От ключово значение ще бъде посредниците да бъдат гъвкави, да изпробват алтернативни подходи към клиентите и да познават много добре поведението и вкусовете им. Предстои да видим осъвременяване на пазара на жилища с акцент върху силно индивидуализиране на тенденциите", казва брокерът Люба Атанасова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
2
 
15
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Погледнете София,тя е почти празна,метро празно,автобуси празни,по-малко коли в трафика,масово хората работят от вкъщи ако въобще работят,само че като си вкъщи затворен осъзнават,че си губят времето и живота в трафик, задръствания и работа,и осъзнават че могат да работят и от къща на село и се местят на спокойствие,по-малко разходи спокойствие и чист въздух ,а и във почти всяко село има Интернет,стига да не е някъде в гората но и там има решение.Погледнете селата около София за пример.
168
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наемите са супер ниски.
167
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свободните жилища се увеличават, но наема не падал, да бе да, точно повярвахме.
166
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За цените е ясно че са високи, по ми е интересно при какви условия хората дават апартаменти под наем в столицата. Наскоро позната си търси квартира и на места и казаха че няма да я пуснат да живее в апартаментите им защото е с малко дете. Преди имаше проблем когато си с домашен любимец да си намериш къде да живееш и е разбираемо донякъде. И децата вече към тази категория ли приспадат? Цапат и се изхождат на всякъде ли? Каква е точната причина да не се искат малки деца в апартаментите под наем
165
1
 
7
 
! Отговори
Умно село преди 3 години
До Анонимен 202Лисицата и гроздето - всички постигнали нещо повече са сериозно глупави хора.
164
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Двустаен в Младост 4 беше 700 до преди 1 година. Сега има и за 400. Хич не себе отразило.
163
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До LanСтагнация има, но не това е проблема на ИТ-тата. Същите са класически пример на сериозно глупави хора, които правят големи пари. Програмистите се имат за хванали господа за брадата, познавам такива, които пият уиски по 400 лв. бутилката и въпреки огромните си заплати са на нула на края на всеки месец. А заплатите им са високи, защото са ишлемари - подизпълнители на западни фирми и възнагражденията са малко по-ниски от тези на запад.
162
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе аз за гараж 20 квадрата плащам 250 лв. наем. А представям си са за апартамент.
161
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
поредната платена статия
160
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакай де ,чакай още малко има до 2023...
159
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даже се вдигнаха, заради инфлацията.
158
1
 
13
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Трезвомислещ, и в програмисткия сектор има стагнация, така че интересно звучи твърдението ти.
157
3
 
15
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Трезвомислещ, човек на заплата и "нямащ проблем да изтегли 100к кредит" са две взаимоизключващи се понятия...:) Ама споко де, както казах повсеместно затъпяване, а за програмирането се иска акъл.
156
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко търпение само още, кредитната ваканция свършва скоро. Много големи инвеститори и рентиери имало тук... Те и в Банско така бяха, и на Слънчака... Големия вече ви е опрял отзад. Не признавате истината, че е късно вече да се отървете от имотите, но занапред колкото по шавате, повече ще ви влиза. Нищо не започва от БГ и София, а стига и дотук. Не виждате какво става по света, а вече и по зимните и летните ни курорти. Половината празни магазини в центъра нищо ли не ви говорят? Ще ви кажат...
155
34
 
16
 
! Отговори
Трезвомислещ преди 3 години
Пазарът на имоти в София се движи от кредитната еуфория. Млади и красиви ИТ специалисти с висок и стабилен доход нямат проблем да изтеглят 100к евро кредит, а някои и повече. Затова и цените в бъдеще единствено и само ще растат. Пък вие чакайте цените да се сринат.
154
1
 
12
 
! Отговори
И.Б. преди 3 години
Назованата цена от 250 до 400 евро за двустаен апартамент в София съдържа ли режийните разходи или това е чистият наем за необзаведен апартамент? Благодаря предварително за отговора.
153
0
 
0
 
! Отговори
Lan преди 3 години
191, "няма как" :) е доста относително понятие...
152
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Леле, що коментари за цената на жилищата. Евтините жилища се сринаха откъм наемна цена, защото в тях живеят хора от ниската обществена класа, които масово загубиха работата си (защото са в сивия сектор) и си отидоха по родните места. Добрите жилища няма как да загубят цена.
151
5
 
12
 
! Отговори
Супер брокер преди 3 години
Брокита понеже сте на компа цел ден в офиса няма работа ,но не само ръцете ами и мозъка да си бехте дезинфекцирали ... я ме светнете как при такова задържане на цената ,,естествено на наемите което да покрие голямата нужда за наемане т.е да е балансиран пазара , на такъв наем 100 % всички ще се пуснат н ипотечни кредитчета в ,,собствено жилище че им По изгодно . Само че нито наематели има нито заематели на пари от банки щото са безработни та ни наеми ни моргиджи ... а цените напързалкатаскоро
150
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как да не расте заради банките които раздават заеми, но при спадащо производство и скок на външния дълг накрая ще се спука всичко с инфлацията.