Къде в София скачат цените на имотите и къде се отбелязва спад?

Общо за столицата цените на жилищата са нараснали с близо 5% през 2020 г.
10 фев 2021 07:03, Екип на Investor.bg
155
Къде в София скачат цените на имотите и къде се отбелязва спад?
Снимка: архив, БГНЕС

Кварталите в София, където новите жилищни проекти са продължили да се изграждат въпреки пандемията, отчитат ръст на цените на имотите през 2020 г. Такива са "Кръстова вада", където миналата година цените на жилищата са нараснали с 8,22% на годишна база, "Витоша" (+8,90%), "Манастирски ливади" (+8,56%), сочат данни на компанията за оценки на недвижими имоти "Адванс експертни оценки".

В същото време в повечето райони, където новите проекти за строителство са замразени, има задържане на цените или лек спад, съобщи управляващият партньор в компанията Ценка Божилова по време на онлайн събитие.

Общо за София цените на жилищата са нараснали с близо 5% през 2020 г., сочат данните на компанията.

Още по темата

По думите на Божилова кварталите с лек ръст на цените имат предимства като булевард, по който лесно може да се излезе от София или да се влезе в центъра на път за работното място, съществуващо или планирано метро и ново строителство, което дава възможност на хората да заживеят в жилище с по-различно качество.

Според нея локацията е основният критерий, по който хората избират жилище и пандемията не е променила това. На второ място при избора на имот идват лични съображения, като в зависимост от това на каква възраст е купувачът, той може да избере жилище в центъра, в затворен комплекс или къща край града.

„В самото начало на пандемията не знаехме по какъв начин да отразяваме промяната в ситуацията. През март се очакваше спад на цените на имотите, но това не се случи, защото тази криза не е криза на липса на пари. От данните за 2020 г. виждаме, че не сме оценили по-малко жилищни имоти, отколкото през 2019 г. и че цените на жилищата в София в голяма част от случаите са се задържали или малко са се увеличили“, каза Божилова.

Тя обяснява това с желанието на хората да потърсят убежище за спестяванията си в имоти или необходимостта им от по-добри и функционални жилища след затварянето заради коронавируса. Кварталите с най-голям брой изготвени оценки в София и по-висока активност на жилищния пазар са "Витоша", "Дружба", Център, "Манастирски ливади" и "Младост", където и предлагането на ново строителство е по-разнообразно.

„В София голям фактор за растежа на цените на жилищата извън това дали са ново или старо строителство е близостта до метро. В "Овча купел", например, потенциалът е изчерпан, там няма съществени нови проекти“, отбеляза Божилова. Затова и цените на жилищата в квартала са отбелязали спад с 3,38% на годишна база през 2020 г. Понижение има и в "Света Троица" с 6,31%.

В същото време цените са останали почти без промяна в "Борово", "Гео Милев", "Дружба", "Красна поляна", "Красно село", "Люлин", "Надежда" и "Свобода". Сред кварталите в София със силен ръст на цените са "Младост" (+9,01%), "Иван Вазов" (+11,44%), "Изток" (+10,04%) и Център (+14,54%)

По думите на Божилова първите две седмици на януари са били вяли за сделките с имоти в София, както и последните две седмици на декември, след което са се върнали към нормалния си ритъм.

„Сделките ги има, клиентите ги има, банките работят, условията за кредитиране не са се променили негативно по отношение на клиентите и няма основание да очакваме проблеми. Надявам се, че предприемачите, които са започнали жилищните си проекти, ще могат да ги довършат и да реализират успешно продукцията си. Вероятно ще има и нови проекти и те ще държат цените в нормална рамка“, прогнозира тя.

Продължението на материала четете на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се връзвайте на разни ливади и вади докато не видиш на метри метро, училище, 4-5 супера и малки магазинчета в стара София дори и театър.
105
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който живее под наем, да каже колко е раликата между наема му и вноската по кредита, ако си купи жилището, в което живее под наем. Два варианта за кредит - Кредит за 100% от цената или кредит за 70%, а останалите 30% с налични пари.
104
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От софиянец станах селянин. В селото си е добъ живота. Храната е чиста собствен проду в. В града отскачам за кратко пренущуеане и забвление.
103
2
 
49
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Като зачестят платените статии за това как нямало да има спад значи спад има и то много сериозен. Брокерите огладняват и много добре знаят, че другото за което стават е да чистят тоалетните по заведенията... да ама те сега са затворени...
102
5
 
12
 
! Отговори
Ханс преди 3 години
Боже всеки божи ден статии за тухлата. дижурните кибици брокери и перонообитатели са тук да коментират . Казеал съм го и преди идва краят на Тикву и Тухлистан. След 4.4 ще видите цените на къде ще бъдат.
101
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурно ще кажете че измислям,но скоро бях на зъболекар на Елин Връх в Лозенец.Сградите по ,,Богатица"са сбити една в друга-мрак и липса на въздух.Аз живея в , Надежда".Блока ни няма запушване,близо до метрото.За7 мин. до центърКауфланд,Лидл,Фантастико,Билла -всички тези вериги са до нас.Вярно,живея в панелка,,но сме направили ремонт с всички удобства.Колкото до опиканите входове,такива са във всички квартали,поради ниската култура и безхаберието на собственици на кучета.
100
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен 19, преди 3 години
по-нелогично мнение от твоето не съм чела. "В тази криза печеливши ще са хората БЕЗ заеми и СЪС спестявания. Задава се безпаричие във изобилие.Ще има инфлация която ще удари стоки,услуги,цените на жилищата ЩЕ падат,процеса дори вече е в ход"Най-сигурното убежище от инфлацията е недвижимият имот! Също и ценните метали, но те не носят постоянни дивиденти и съхранението им е проблем.
99
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До Хората /99/Много изкелифенчено.
98
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До бивш купувачКризата в момента е навсякъде. Както в България, така и в Нидерландия. Там колко влажен е въздухът. За жилищата, не съм сигурен, че са еднакви.
97
2
 
25
 
! Отговори
Наивник преди 3 години
Познайте кой плаща на компанията за оценка на недвижимите имоти " Адванс експертни оценки " и си направете изводите. Аз лично бих чел тази статия наопаки :)
96
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората, които нямат собствено жилище, купуват. Цените ще нарастват с инфлацията. Още 2008 двустаен панелен апартамент в Младост в София, беше 65 хиляди евро. Аз си купих тристаен ново строителство през 2016 за 70, вярно на зелено. Хората със спестени пари, купуват, защото не искат да ги инвестират в бит койн или тесла.
95
9
 
39
 
! Отговори
бивш купувач преди 3 години
Ами аз съм бивш кандидат-купувач. Оглеждах се до миналата година за апартамент. Имах собствено заведение за бързо хранене и изкарвах добри пари. От една година бизнеса ми е пълен леш. Сега съм пуснал обекта за под наем, а аз си стягам куфарите за Нидерландия, ще работя като готвач, поне имам познати там. Ако не видя развитие в България до няколко месеца( което силно ме съмнява) смятам да си изтегля семейството, да продам заведението и да си купя обект в Нидерландия ( цените са еднакви).
94
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПриятелГодините си вървят. Ако нямаш още жилище и плащаш 10 години наем, къде е сметката ти? Кой е ощетеният?
93
5
 
22
 
! Отговори
циник преди 3 години
Цените ще спрат да скачат, но след това ще почнат брокерите да скачат...от високо...
92
0
 
18
 
! Отговори
броКирка преди 3 години
Ко речи? Спадат цинити? Ньееееееее.....
91
2
 
21
 
! Отговори
народна мъдрост преди 3 години
Гладни кокошки - просо сънуват ! И гладни брокерки - цени сънуват :) и се подмокрят от мерак.... Само дето на този свят само мераклиите са повече от глупаците!
90
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жилище в България, мерси предварително!
89
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само не можах да разбера от кой етаж ще скачат цените на имотите
88
0
 
25
 
! Отговори
Даа! преди 3 години
Пик сега , а след 1 г., обратното като в Черна Гора , с 38% намаление !Има пик , има и спад !
87
7
 
8
 
! Отговори
Човече преди 3 години
*** до Требич( не Тръбич)да видиш какви къщи са построили хората!Ти ако искаш,живей си в старите кооперации с високи тавани исъс или без асансьор и се гордей,че живееш на жълтите павета!