Къде в София скачат цените на имотите и къде се отбелязва спад?

Общо за столицата цените на жилищата са нараснали с близо 5% през 2020 г.
10 фев 2021 07:03, Екип на Investor.bg
155
Къде в София скачат цените на имотите и къде се отбелязва спад?
Снимка: архив, БГНЕС

Кварталите в София, където новите жилищни проекти са продължили да се изграждат въпреки пандемията, отчитат ръст на цените на имотите през 2020 г. Такива са "Кръстова вада", където миналата година цените на жилищата са нараснали с 8,22% на годишна база, "Витоша" (+8,90%), "Манастирски ливади" (+8,56%), сочат данни на компанията за оценки на недвижими имоти "Адванс експертни оценки".

В същото време в повечето райони, където новите проекти за строителство са замразени, има задържане на цените или лек спад, съобщи управляващият партньор в компанията Ценка Божилова по време на онлайн събитие.

Общо за София цените на жилищата са нараснали с близо 5% през 2020 г., сочат данните на компанията.

Още по темата

По думите на Божилова кварталите с лек ръст на цените имат предимства като булевард, по който лесно може да се излезе от София или да се влезе в центъра на път за работното място, съществуващо или планирано метро и ново строителство, което дава възможност на хората да заживеят в жилище с по-различно качество.

Според нея локацията е основният критерий, по който хората избират жилище и пандемията не е променила това. На второ място при избора на имот идват лични съображения, като в зависимост от това на каква възраст е купувачът, той може да избере жилище в центъра, в затворен комплекс или къща край града.

„В самото начало на пандемията не знаехме по какъв начин да отразяваме промяната в ситуацията. През март се очакваше спад на цените на имотите, но това не се случи, защото тази криза не е криза на липса на пари. От данните за 2020 г. виждаме, че не сме оценили по-малко жилищни имоти, отколкото през 2019 г. и че цените на жилищата в София в голяма част от случаите са се задържали или малко са се увеличили“, каза Божилова.

Тя обяснява това с желанието на хората да потърсят убежище за спестяванията си в имоти или необходимостта им от по-добри и функционални жилища след затварянето заради коронавируса. Кварталите с най-голям брой изготвени оценки в София и по-висока активност на жилищния пазар са "Витоша", "Дружба", Център, "Манастирски ливади" и "Младост", където и предлагането на ново строителство е по-разнообразно.

„В София голям фактор за растежа на цените на жилищата извън това дали са ново или старо строителство е близостта до метро. В "Овча купел", например, потенциалът е изчерпан, там няма съществени нови проекти“, отбеляза Божилова. Затова и цените на жилищата в квартала са отбелязали спад с 3,38% на годишна база през 2020 г. Понижение има и в "Света Троица" с 6,31%.

В същото време цените са останали почти без промяна в "Борово", "Гео Милев", "Дружба", "Красна поляна", "Красно село", "Люлин", "Надежда" и "Свобода". Сред кварталите в София със силен ръст на цените са "Младост" (+9,01%), "Иван Вазов" (+11,44%), "Изток" (+10,04%) и Център (+14,54%)

По думите на Божилова първите две седмици на януари са били вяли за сделките с имоти в София, както и последните две седмици на декември, след което са се върнали към нормалния си ритъм.

„Сделките ги има, клиентите ги има, банките работят, условията за кредитиране не са се променили негативно по отношение на клиентите и няма основание да очакваме проблеми. Надявам се, че предприемачите, които са започнали жилищните си проекти, ще могат да ги довършат и да реализират успешно продукцията си. Вероятно ще има и нови проекти и те ще държат цените в нормална рамка“, прогнозира тя.

Продължението на материала четете на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как е бре п'аразити(брокери)рипат ли имотчетата?
85
0
 
35
 
! Отговори
Мен преди 3 години
30% Празни апартаменти преди кризата. А сега масово изнасяне, спад на наемите и ръст на празните апартаменти. Съчетано със огромна загуба да доходи. Въпрос към брокерите - кога очаквате да стигнат 10000е кв имоти при тези оптимистични данни? И статията ви не е ли опит за манипулиране на пазара при условие че официалните данни говорят за спад - по-малко ипотеки, спад на броя на сделките и спад на новите разрешителни?
84
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Небивала световна криза през последното столетие,двуцифрен спад на БВП,масова безработица,несигурно бъдеще,стагнирала икономика,тотален отрицателен прираст на населението,30% от жилищният фонд празен и на Базата на всичко това,някой да твърди че копторите щели да поскъпват е тотална идиотия!За жалост Апокалипсиса при тях предстои!
83
0
 
31
 
! Отговори
Бай Пешо до Пепката преди 3 години
Спомням си как 2008 една брокерка ми обясняваше как нямало спад, как имало задържане в повицаването...как идват мащабни инвестиции. И какво видях 2009-20013. Цените паднаха и то осезаемо. Тогава гараж в центъра на София си го взимаше за 10к. А преди това 25к. А тогава кризата беше нищо в сравнение със сегашната. Ще падат и още как. Въпроса е кога и с колко. Да не говорим, че София се презастрои. И много хора вече работят от вкъщи, и бягат да живеят далече. Офисите масово са празни.
82
5
 
14
 
! Отговори
Хората преди 3 години
Гледат да строят жилищата си на южен скат,в не мочуливи ливади в които се стичат фекалиите от други квартали,нормалните бягат от центъра заради струпване на много хора,коли,протести и клошари!Ние като за всичко сме на обратно!
81
17
 
11
 
! Отговори
Пепката преди 3 години
Хора, и на мен ми се иска да паднат ама ме съмнява да стане. Не се заблуждавайте. Тия, че цените ще паднаг ги слушам от бая време ама само виждам как се вдигат. Това няма да се промени предвид инфлацията, повишаването на доходите в цифри , дали покупателната способност е по - голяма е друг въпрос. Като цяло поскъпването не е голямо от 2015 година, а парите се обезценят и това ще продължава.
80
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
съчинението е много балонно, не се обяснява логиката на поскъпването, както с еправи от професионални анализатори в сериозни медии.Всеки може да напишя некви числа. Но защо???Ще ми отговорите на най...Значи при пандемия и икономическа криза цените скачат? Много интересен феномен!Обяснете го, да ви видим?
79
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сичките сте големи ,,инвеститори,, като Румен глиста аааа виста :)))))) По добре че нямате пари че щяхте да си докарате инфаркт :)
78
0
 
21
 
! Отговори
ВЪПРОСЧЕ: преди 3 години
СЪЧИНЕНИЕТО ДНЕС ЛИ ГО НАПИСА, ИЛИ ДИРЕКТНО ВИ ГО СПУСКАТ ИМОТНИТЕ МЕНТАРДЖИИ?КАТО ГЛЕДАМ СТИЛА МАЙ Е ВТОРОТО...
77
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е,че цените ще растат още . Вижте съседните столици под 2000 евро няма нищо.До три години и тук ще е така поне за новото строителство . Който купил е добре който не да си крота в панелката и да се радва на живота.
76
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората станаха много смели и безотговорни вече при покупка на имот и ситуацията започва да наподобява 2008г. Този пазар, като почти всеки друг е процикличен, а сегашния цикъл е само нагоре от 10-11 години!
75
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъкмо се чудех дали тази седмица ще има БУМ на цените на имотите,еми няма има само скок.
74
0
 
5
 
! Отговори
roro преди 3 години
До АнонименТи па си карай дъртия голф 3-ка и мечтай за по-добри времена...А... и в РАЯ на другия свят да не забравиш да се похвалиш каква голяма далавера си направил с живота си Ганъо!
73
1
 
15
 
! Отговори
Айшето от Сливен преди 3 години
Най много цените в София растат у Филиповци и у кв. Факултето ама скоро че пораснат и у други квартали като се преместат роднините ми около 360 човека от Сливен.
72
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цените в изброените квартали растат, понеже си бяха по-ниски, там където бяха раздути са в застой. Така става когато дойде кризата, всичко излиза наяве.
71
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цените винаги скачат във фантазиите на брокерите и сега винаги е момента да се купува. Българина не се научи, че го лъжат много лесно тези брокери
70
5
 
21
 
! Отговори
Че Гобара преди 3 години
"Ние купихме през 2013 г един двустаен/нов/ близо до центъра за 46000?"46К близо до центъра? Колко близо? Да не сте си описали фантазиите в този пост?
69
1
 
21
 
! Отговори
Караибрахим преди 3 години
Понеже не мога да копирам линка, та напишете в гуглето "Михаил Чобанов: Няма кой да замести британските купувачи на имоти"...чуека е бил в Бългериан пропъртис и дава бодряшко интервю през ноемри 2008 година с основен акцент как всичко е наред, спада е временен и ще бъде наваксан до месеци, търсенето е голямо и инвестицията в имоти е най-сигурната. Горе-долу същите примамки за шарани, като сега и дано всички помнят какво се случи след това :-)
68
1
 
43
 
! Отговори
Пич преди 3 години
Във "Витоша" ако се засели още някой, и вече ще си ходим по главите. Не мога да разбера как някой може да отиде на оглед, и да си купи жилище в този квартал?! Кьорави ли сте? То нито има инфраструктура, нито нищо.
67
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като всичко е много розово защо има 8% спад в броя сделки?