Къде в София скачат цените на имотите и къде се отбелязва спад?

Общо за столицата цените на жилищата са нараснали с близо 5% през 2020 г.
10 фев 2021 07:03, Екип на Investor.bg
155
Къде в София скачат цените на имотите и къде се отбелязва спад?
Снимка: архив, БГНЕС

Кварталите в София, където новите жилищни проекти са продължили да се изграждат въпреки пандемията, отчитат ръст на цените на имотите през 2020 г. Такива са "Кръстова вада", където миналата година цените на жилищата са нараснали с 8,22% на годишна база, "Витоша" (+8,90%), "Манастирски ливади" (+8,56%), сочат данни на компанията за оценки на недвижими имоти "Адванс експертни оценки".

В същото време в повечето райони, където новите проекти за строителство са замразени, има задържане на цените или лек спад, съобщи управляващият партньор в компанията Ценка Божилова по време на онлайн събитие.

Общо за София цените на жилищата са нараснали с близо 5% през 2020 г., сочат данните на компанията.

Още по темата

По думите на Божилова кварталите с лек ръст на цените имат предимства като булевард, по който лесно може да се излезе от София или да се влезе в центъра на път за работното място, съществуващо или планирано метро и ново строителство, което дава възможност на хората да заживеят в жилище с по-различно качество.

Според нея локацията е основният критерий, по който хората избират жилище и пандемията не е променила това. На второ място при избора на имот идват лични съображения, като в зависимост от това на каква възраст е купувачът, той може да избере жилище в центъра, в затворен комплекс или къща край града.

„В самото начало на пандемията не знаехме по какъв начин да отразяваме промяната в ситуацията. През март се очакваше спад на цените на имотите, но това не се случи, защото тази криза не е криза на липса на пари. От данните за 2020 г. виждаме, че не сме оценили по-малко жилищни имоти, отколкото през 2019 г. и че цените на жилищата в София в голяма част от случаите са се задържали или малко са се увеличили“, каза Божилова.

Тя обяснява това с желанието на хората да потърсят убежище за спестяванията си в имоти или необходимостта им от по-добри и функционални жилища след затварянето заради коронавируса. Кварталите с най-голям брой изготвени оценки в София и по-висока активност на жилищния пазар са "Витоша", "Дружба", Център, "Манастирски ливади" и "Младост", където и предлагането на ново строителство е по-разнообразно.

„В София голям фактор за растежа на цените на жилищата извън това дали са ново или старо строителство е близостта до метро. В "Овча купел", например, потенциалът е изчерпан, там няма съществени нови проекти“, отбеляза Божилова. Затова и цените на жилищата в квартала са отбелязали спад с 3,38% на годишна база през 2020 г. Понижение има и в "Света Троица" с 6,31%.

В същото време цените са останали почти без промяна в "Борово", "Гео Милев", "Дружба", "Красна поляна", "Красно село", "Люлин", "Надежда" и "Свобода". Сред кварталите в София със силен ръст на цените са "Младост" (+9,01%), "Иван Вазов" (+11,44%), "Изток" (+10,04%) и Център (+14,54%)

По думите на Божилова първите две седмици на януари са били вяли за сделките с имоти в София, както и последните две седмици на декември, след което са се върнали към нормалния си ритъм.

„Сделките ги има, клиентите ги има, банките работят, условията за кредитиране не са се променили негативно по отношение на клиентите и няма основание да очакваме проблеми. Надявам се, че предприемачите, които са започнали жилищните си проекти, ще могат да ги довършат и да реализират успешно продукцията си. Вероятно ще има и нови проекти и те ще държат цените в нормална рамка“, прогнозира тя.

Продължението на материала четете на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
13
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Статията е повърхностна.Поради презастрояването и "уплътняването", някои квартали първо губят своята привлекателност и естествено цената им спада. В същото време, хората търсят жилище където има "въздух".Благодарение на некадърното планиране, цената на градовете спада.Вероятно това се прави с намерение тези имоти да бъдат изоставени и в последствие изкупени на ниска цена, за да може някой да се обогати после като се върне да строи на изоставените терени.
65
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имот ли да купя или биткойни ? Имот ли ? биткойни ли ? Яяяя...!!! ми то един биткойн колкото една панелка .А другия месец две за лев аааа за биткойн :))))) Че ко муй скъпото на Софето ?
64
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не било криза на липса на пари. Боже, боже и това нещо се прави на компетентно. Ами всички хора останали без работа, доходи и изпофалирали. Какво му казваш на това? Цял свят във финансови проблеми само за тая кукумявка не било финансова криза. Изчакай още няколко месеца локдаун и без пари ще ги дават тия жилища където са го презастроили от алчност. Местенце не остана. Тухла до тухла.
63
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скачат ли,скачат ли(имотите)? Съвсем скоро някой ще СКАЧА,ама от глад!
62
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво спасяване на спестяванията в имоти? В имоти да, но не в кутийници, ако ще и в кв. Витоша, Кръстова Вада, Манастирски Ливади и т.н. Спасяването на спестяванията на българина може да бъде постигнато само от интелектуалци като някогашния български вожд и "крупен инвеститор" - Тошко от БКПто! За повече информация се обърнете към Киро Брейка! :))))))))))))))
61
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В последните 30 години в София цените на апартаментите се вдигат приблизително на 10 години с 80%. Понякога повече, понякога по-малко. Говоря за едно и същи жилище, което остарява, но цената му се вдига.
60
2
 
28
 
! Отговори
Qwerty преди 3 години
Купувайте, не жалете парите. Имот не може да падне.Спомени ор 2007.
59
2
 
30
 
! Отговори
Никой преди 3 години
Банките в момента плащат за провокативни статии, а в същото време точат голямата балтия отзад за да острижат балъците които в момента теглят кредит, и не за какво да е. А за апартамент. Само гледайте какво ще става. Банките са най-големия виновник за настоящите цени. И точно те ще бъдат инициатора на това падане на цените. Предстои едно лудо ограбване. Само гледайте мача.
58
2
 
25
 
! Отговори
Бай Пешо преди 3 години
Какво спасяване на спестяванията в имоти? В имоти да, но не в кутийници, ако ще и в кв. Витоша, Кръстова Вада, Манастирски Ливади и т.н. В тази криза, чийто край не се вижда, ако утре останеш без доход, от какво ще живееш? От наеми, дето никой няма да иска да ти купи/наеме кутийката? Това е не спасяване а ограбване.Инвестицията е в Земя, а не в кутийки. Земята може да те храни, земята можеш да я продадеш и земята винаги ще се търси. А кутийниците, е ден до пладне.
57
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Ямбол новото строителство е 550евро/кв., детските градини са по 37лв. на месец и има места за всички, средно заплатите за квалифициран работник са 1000-1500лв. .. Всеки сам си преценя как да живее. На мен тук ми харесва :).
56
3
 
32
 
! Отговори
име преди 3 години
Най-забавното за пазара на имоти идва след преброяването. Тогава ще се разкрият много заблуди за размера на населението на София. Демографските сечения също ще са плашещи, особено среден брой живородени деца от българки (очаквам 1.2), туркини (очаквам 1.6) и роми (тука е най-големия шок, ще бъде най-много 2). То отсега е ясно, 2030г ще имаме повече жилища от население по настоящ адрес. Тогава?
55
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най голямата пародия е като почнат да пишат че хората си СПАСЯВАЛИ спестяванията в имоти.Най долната лъжа,и най долната пропаганда.Утре като останат без доходи,или се разболеят,КОЙ ще ги спаси да попитам?Особено в тази криза дето края и не се вижда.Трябва да има съд за такива статии и такова промиване на мозъци
54
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не гледайте лихвите.Гледайте ОБЕМА на дълга ,който ще поемете с ТЕЗИ ненормални цени на имотите.Целта на банките в момента е инфлацията да тръгне стабилно,което вече се усеща и ДА УВЕЛИЧАТ лихвите .Те това и искат.
53
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде всичкиии на пързалката, който чака, пропуска!
52
3
 
45
 
! Отговори
Пазара обръща в спад преди 3 години
Цените на жилищата обръщат тренда.Брокерите са в паника,строителите виждат,че вече няма балами.Кризата донесе спад в доходите,ниските лихви по кредитите са сиренцето в капана за мишки.Кой умен човек ще тегли ипотека в Майката на всички кризи,несравнима от Голямата депресия от 30,те години.Трябва да си луд за да влизаш в дълг точно сега
51
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги когато пазара тръгва да пада,а с него и цените на жилищата,първо започват да падат цените в определени райони,и след това полека лека спада започва и във всички квартали.Така беше и когато поскъпваха.Първо започнаха да поскъпват в някои квартали и после поскъпването стана в цяла София.
50
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уилям Шекспир " Да чета ли пропаганда или да НЕ чета пропаганда? Туй е въпросът!"
49
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Брокерите вече им Пари на дирниците,спокойно това е само началото,апокалипсиса при недвижимите имоти тепърва предстои!
48
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали се сещате, че по нотариален акт двустаен апартамент от 60 квадрата старо строителство отговаря по квадратура на апартамент ново строителство от 80-90 квадрата. Има едни тънкости как се определяше квадратурата през годините, които няма да ви разквазвам, но има голяма разлика. Затова гледате на място, мерите и решавате.
47
21
 
15
 
! Отговори
ПоНчО преди 3 години
Баси клошарите сте тука. По 200 ? ще ги изкарате апартаментите в Младост. Ама всичките сте от Люлин и Обеля. И Младост не е центъра, но самите жители са по-цивилизовани от люлинци и др. Из мет.