Свидетел на инцидента на Витоша: Мъжът беше в безсъзнание

Туристът, който почина, паднал от около 20 м височина върху скалите
Обновена: 23 авг 2021 20:43 | 23 авг 2021 20:42, Веселина Йорданова
17

Тече проверка на фаталния инцидент, при който турист загина вчера на Боянския водопад във Витоша. От Планинската спасителна служба предупреждават, че зачестяват случаите с инциденти в планината. От началото на годината са проведени над 110 спасителни акции.
Още по темата
А свидетел разказа какво се е случило на Витоша.

Павел е със свои близки на разходка до Боянския водопад, когато без да предполага става свидетел на инцидента с фатален край, предаде Bulgaria ON AIR.

"Изведнъж се чува едно изпляскване и хвръкна вода сигурно 2 метра нагоре, помислихме си, че е камък. В следващият момент хората се развикаха "Човек е, човек е" и се втурнаха да му помагат", разказа Павел Митов.

Мъжът, около 30-годишен, пада от 20 метра височина върху скалите край водопада. Туристите наоколо веднага се обаждат на Спешна помощ.

"Целият кървеше - от краката от главата. Беше в безсъзнание, въпреки че се чуваха стонове, но беше в безсъзнание. Около половин час по-късно сърцето му почна да спира, спираше му дишането", допълни той.

Веднага са изпратени две линейки. Около час отнема на планинските спасители, за да стигнат до водопада.

"На мястото на инцидента за минути разбираме, че се отзовал доброволчески екип на ПСС, в този екип е имало лекар, който е предал на нашия екип, че още в първия момент на първичния преглед не е имало спонтанно дишане, зениците не са реагирали, не се е напипвал пулс", коментира говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

В инциденти като вчерашния медицински хеликоптер би могъл да е от помощ на медиците, смятат планинари.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: Боянски водопад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Ванката преди 2 години
Това не са бежанци, а нарушители на държавна граница!
14
0
 
1
 
! Отговори
дам преди 2 години
Къде отиде бай Миле да каже нещо? Отговорих му много подробно, дали има други въпроси или отиде да пие ракия пред блока
13
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Качил се е горе на водопада или на едно по-ниско място, където се минава под водопада. Чий го е дирил там? Сам си е виновен. Има ли планинска застраховка, че да му се вдига хеликоптер? Ало, хора, това тук не е благотворителен концерт за провинциалистите около столицата.
12
0
 
16
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Писаха, че се е снимал с телефона и като го изпуснал инстинктивно е тръгнал да го хваща.Не знам дали е вярно ама тия селфита бая жертви взеха. Боянския си е висок водопад, а и стигането до него не е шега работа, особено ако се спускаш от Кулата. Това не е като да тръгнеш с кецове в Борисовата градина. Нелепа история. Бог да помага на близките му и лека му пръст на момчето.
11
1
 
4
 
! Отговори
до бай Миле преди 2 години
ох пак се намери някой БАЙ, да говори, ми зависи дали ще се слиза на рапел, това значи че хели-то (както се изразяваш ти) трябва да има едно като лебедка, тогава дължината е по-малка, и пак зависи от машината, максималанта дължина е 80 метра, ако съм на HEC система може и до 200 метра да е. Тогава не те интересува склон, над скалите си (за тази местност говорим).
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Евала - Може и да е като брат ми. Такто разбра, че подкрепя члагарите и ... абе да не казвам нещо, ама се "хлъзна" и той от една скала. Прав му път! Предател чалгарски!!!!
9
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 7 - Мерси за случайния коментар. Ще го помня поне 20 секунди.
8
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да разбера, защо хроата си рискуват животите по тези чукари. Пълно е с какви ли не зарази, болниците са на ДЕСЕТКИ километри ... ужас!
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да си планинар първото което е трябва да имате екипировка. Много важни са обувките които трябва да са с дълбог грайфер за да не се пързалят. Времето в планината се променя за минути. Докато грее слънце изведнъж завалява дъжд.. Да се избира безопасен маршрут далеч от пропасти. Никога не си правете експерименти с живота защото той лесно се губи. Човешкото тяло е уязвимо колкото и да си мислим че сме силни. Едно невнимание и живота свършва. Бог да го прости човека лош късмет.
6
3
 
3
 
! Отговори
бай Миле преди 2 години
До дам Като висиш от хели цял живот, кажи колко е максимум дължината на въжето при ховър. Също така на какво отстояние от склона трябва да са витлата на роторите при ховър.
5
4
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Странно е, че не са чули вик от падащия...
4
2
 
15
 
! Отговори
дам преди 2 години
Не знаеш така е, хеликоптера не каца на такива места, пилота поддържа стабилизиран ховър и спуска носилка с парамедик или лекар, да го премести възможно най-нетравматично, да оцени виталитета му и ако се налага да го сложи на oxylog за обдишване, след евакуацията им от мястото каца на чисто пространство за да може пациента и персонала да се прехвърлят в хеликоптера. Аз вися от хеликоптер като лекар цял живот ама в Швейцария, нужен е хеликоптер и тук и акандемия за персонал
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам на това място дали щеше да е от полза хеликоптер... Най-близко пак на Момина поляна може да кацне.
2
33
 
4
 
! Отговори
Евала преди 2 години
Бил е протестър, който се хвърлил от водопада, като е разбрал за кого е гласувал и за какво е протестирал. Очаквайте опашка от летящи протестъри и антиваксъри скоро.
1
1
 
23
 
! Отговори
бай Миле преди 2 години
И тоз ли е бил тръгнал за заветната снимка от върха на водопада? Някои хора си мислят, че планината, макар и Витоша, е като южния парк...