Парното поскъпва поне с 20%, цената била ориентирана и към потребителите

Според шефа на ТЕЦ-а дружеството изпълнява социална функция
193
Парното поскъпва поне с 20%, цената била ориентирана и към потребителите
Снимка: Pixabay

Столичани няма да останат без парно и топла вода въпреки дълговете, обеща изпълнителният директор на „Топлофикация София“ Александър Александров.

Дружеството дължи над 130 млн. лв. на „Булгаргаз“ и има срок до 25 октомври да ги погаси.

Александров обясни, че няма как до този срок да се издължи. Спрени са всички плащания, които не са свързани с оперативната дейност – заплати и данъци.

Още по темата

Според него в добрия случай от 2022 г. парното ще поскъпне с около 20%. Възможно е обаче процентът да е по-голям. Той препоръча потребителите да разсрочват фактурите си на равни месечни вноски.

„Ако имахме възможност, бихме ги платили веднага. Фактурите за миналия месец са на обща стойност 13 млн. лв. Факт е, че задълженията се трупат. Алармирахме преди доста време институциите и помолихме за механизъм, който да компенсира софиянци заради високите цени“, допълни той пред bTV.

Александров уточни, че „Топлофикация София“ е в дългова спирала от доста време.

Дружеството изпълнява социална функция, определянето на цената на топлинната енергия от КЕВР е ориентирана и в полза на потребителите. В момента ние купуваме газта за 100 единици, а го продаваме за 50 единици“, допълни той.

Изпълнителният директор на „Топлофикация София“ обясни, че ако дружеството не се съобразява с разчетите на КЕВР, трябва да продава на двойни цени, за да компенсира разходите си. Прогнозите са за октомври месец да имат близо 90 млн. лв. загуби.

„От началото на този регулаторен период досега ние имаме над 108 млн. лв. недовзет приход. От тук идва и задлъжняването към „Булгаргаз“. Това са пари, които не постъпват в „Топлофикация София“. Към момента дълга е към 700 млн. и се отнася за последните 15 г.“, обясни Александров.

Той уточни, че състоянието на дружеството се влошава и заради разходите за вредни емисии.

„За 5 г. разходите, които ние имаме, при постоянно количество емисии, само от разликата в цената, разходите са нараснали десетки пъти. 366 млн. лв. е сметката, която „Топлофикация София“ плати за 5 г. за емисии“, обясни шефът на дружеството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ха така бравос,нека стриженето да продължи,само че поскъпването на топлоенергията за шопята трябва да е минимум с 50% това е начинът да се спре с обезлюдяването на страната!"Ами спрете да си пращате приплодите в София! Да се седят в бащината къща, с външната тоалетна!
30
3
 
6
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
Нали тиквата им плати милиарди от нашите данъци за санирането и да им е топло бе?Не им ли е топло?И парно 7мат без пари..и топла вода!А ние провинцията търсим дърва,***,парцали,шишета,кашони че да се топлим!Пушеци,сажди,мръсотия...и пак студено!Половин годишна заплата даваме за печката!
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е софиянци да станат вярващи и масово да се молят за по меки зими занапред,защото освен глада който ги чака поне да не седят и на студено!
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз минавам на дърва и въглища, вадя кюмбето и да му мислят съседите над нас, които са престорили апартаментите и са запушили комина. Дали разсрочено или не тези пари трябва да имам откъде да ги взема, а аз нямам изсмукват ми цялата заплата със сметки и данъци.
27
2
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
парното в люлин са го пуснали но не са източили водата и сега нямаме парно въввхода от въздух в тръбите отговорникът почина и няма кои да се занимава с тазидеиност така че хората на топлофикация да се върнат в абон станции и да сисвършат работата
26
2
 
12
 
! Отговори
Работещ преди 2 години
Кому е нужно парно? Излизам в 6:00, прибирам се в 22:00 само за да преспя. Работя на две места. За да плащам данъци. Ама се оказва че плащам парното на безработни, мързеливи, на пенсионери които не познавам, тези които 24 часа ходят по потници. Аре стига! Спрете тия сметки сградна итнсталация! Не ви ща парното!
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СметалотоМи те парното ви, тоест сметките за ток не ги спират, дори вече да не живеете там.....хахахаха :)) Клатят ви стабилно, дори да не искате :)
24
2
 
5
 
! Отговори
Ше се грееме зимата. преди 2 години
Я, на запален партиен дом,....я, на НС....я, на Президентството...
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименТИ ДА СИ ПОНЕ БЛАГОДАРЕН,ЧЕ ТИ ГО ПУСКАТ ПРЕЗ ДЕНЯ...А ХОРАТА В ПРОВИНЦИЯТА ПИТА И ГИ НЯКОЙ С КАКВО И КАК СЕ ОТОПЛЯВАТ-НЕ.ТАМ Е ТАКА ПЛАЩАШ ДЪРВА И ПЕЛЕТИ ИМАШ ТОПЛО...НЕ ПЛАЩАШ ЗА ДЪРВА И ПЕЛЕТИ ЗЪЗНЕШ ЦЯЛА ЗИМА...
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В СОФИЙСКИТЕ БЛОКОВЕ Е КУЧЕ ВЛАЧИ ДИРЯ НЯМА...ОГРОМНИ НЕПЛАТЕНИ СУМИ ЗА ПАРНО,ТОК ТОПЛА И СТУДЕНА ВОДА...С ГОДИНИ,ДЕСЕТИЛЕТИЯ ТРУПАНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ.КАТО ВЛЕЗЕТЕ В НЯКОЙ ВХОД ЩЕ СЕ УПЛАШИТЕ КАК ПОЩЕНСКИТЕ КУТИИ ПРЕЛИВАТ ОТ СЪОБЩЕНИЯ ЗА НЕПЛАТЕНИ СМЕТКИ...МИСЛЯ,ЧЕ ДЪЛГЪТ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ НАДЛИЖАВА 2 МЛРД.ЛЕВА...
21
1
 
13
 
! Отговори
Сметалото преди 2 години
Централното отопление е изумитено неефективно и енергоемко. Загубите са колосални. Досега бе премливо за някой, защото огромна част от сметките им се дотират от държавния бюджет и от хора, които не си живеят в жилищата. Абсурдно е да плащам сметки за парно като от 10 години не съм стъпвал в България. Плащам си данъка на имота, но не искам да плащам топлото на съседи! Да си поемат цялата сметка!
20
8
 
5
 
! Отговори
радомир преди 2 години
Нека държавата да дотира столичния ТЕЦ и да покрие дълговете, за да може цената на парното да се запази поносима за нас столичаните. Няма да е нещо невиждано, и без това все държавата разплащаше дълговете на столичния ТЕЦ, време е пак да го направи.
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
парното го изключват всяка нощ след 24:00 часа и сутринта го пускат към 06:01 часа, цяла нощ мръзнеш и ти искат пари за това и никой не обелва дума по въпроса.
18
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мачкай яко селяните софийски,стига са парадирали с големи "доходи"и охолен живот,тая зима че и следващите ще видят кон боб яде ли!
17
1
 
8
 
! Отговори
Емил Асфалта преди 2 години
Да Ви е честито, другари и другарки.
16
2
 
6
 
! Отговори
един от порванса преди 2 години
Няма проблеми, ще ви го платим през цената на тока.
15
2
 
3
 
! Отговори
до 4 "не" преди 2 години
и заплатите са символични ,вярвай ми от там съществувам
14
4
 
10
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
И как има 130 милиона дългове пък работи на кредит ли..как?Или цялата държава плаща парното на софетата?Какви са тез абсурди?
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази зима ще се топля на юрган...
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АКО СПРЕ ПАРНОТО В СОФИЯ,МАСОВО ЩЕ МИНАТ НА ТОК,КОЕТО АВТОМАТИЧЕСКИ ЩЕ ПРЕДИЗВИКА ПРЕТОВАРВАНЕ НА СИСТЕМАТА И ОПАСНОСТ ОТ СРИВ И ОТ НОВИ ПО-ГОЛЕМИ ПРОБЛЕМИ ЗА СТОЛИЦАТА...С ТОПЛОФИКАЦИЯ ЗЛЕ,НО БЕЗ НЕЯ ОЩЕ ПО-ЗЛЕ.