Метрото в София дължи 3 725 730 лв, не може да ги плати

Кмета на София и КНСБ искат среща с Асен Василев
26 яну 2022 17:30, Нели Христова
198
Метрото в София дължи 3 725 730 лв, не може да ги плати
Снимка: БГНЕС

Метрото и електротранспорта в София няма да могат да платят пълния размер на декемврийските си сметки за ток, които излизат през този месец. Причината е ограничения в плащанията по Закона за публичните финанси заради липсата на държавен бюджет.

Това стана ясно по време на среща между кмета на София Йорданка Фандъкова и президента на КНСБ Пламен Димитров и вицепрезидента на КТ "Подкрепа" инж. Иоанис Партениотис.

"Столична община има финансовата възможност да доплати нужните 1,5 млн. лв. от собствения си бюджет, но заради ограничението да харчи само 1/12 от бюджета си за предходната година, това не може да се случи", заяви Йорданка Фандъкова. По предложение на двата синдиката ще бъде поискано от Министерство на финансите да изпрати спешни указания към общините за начина на разплащане до приемането на държавен бюджет и респективно бюджети на общините.

"Средствата, които миналата година са превеждани за транспорт, сега на фона на растящите цени на електричеството, са напълно недостатъчни за плащането на декемврийските сметки, които излизат през януари. Освен това за януари все още няма преведени компенсации", поясни кмета Йорданка Фандъкова.

Сметката за електричество на столичния метрополитен за месец декември е 3 725 730 лв., което е 3 пъти повече от декемврийската сметка през 2020 г.

1 987 256 лв. е декемврийската фактура на столичния електротранспорт, което е почти двойно повишение спрямо сметката за същия месец през 2020 г. Над 3,5 млн. са общо пристигналите фактури за електричество за декември и януари към момента за електричеството на трамваите, тролеите и електробусите. Съгласно обявените от правителството намерения, компенсациите за електричество за декември ще бъдат изплатени до края на март. За да не се стигне до прекъсване на електричеството, дружествата трябва да изплатят пълният размер на получените фактури.

По време на срещата беше обсъден и представения проект за държавен бюджет. В него към момента са заложени 15 млн. лв. за субсидии за нерентабилни линии и 50 млн. лв. за компенсации за преференциални карти.

"Тези средства са крайно недостатъчни. Анализите към момента сочат, че столичният градски транспорт се нуждае от държавна компенсация в размер на 178 млн. лв. заради увеличените в пъти цени на тока и природния газ, както и спада на пътниците с около 1/3 на годишна база", заяви Зафир Зарков, зам.-председател на комисията по транспорт към Столичния общински съвет.

Представителите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ съвместно с кмета на София ще поискат съвместна среща с министъра на финансите Асен Василев, на която да се обсъдят реалните средства, които са нужни, за да се гарантира движението на градския транспорт в общините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
15
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Днес е 26 януари, бюджет няма! Занимавате се с дребнотемие, реплики, дуплики и други глупости, губите парламентарно време, а времето си върви! Оставили сте държавата на автопилот, дами и господа депутати!
61
5
 
9
 
! Отговори
Баневи преди 2 години
Скоро нашите ще ни оправдаят, нали дойдоха на власт, тогава ще ви освъбодим от метрото, купуваме го за лев и го нарязват за скраб, ние си знаем как и нямате грижа
60
10
 
10
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
Ако пиявиците от герб и пр о с та та самоковска *** престанат да крадат всичко ще е наред. Не мислете, че другите няма да крадат те сега го казват щото ги е яд, че не могат те да усвояват средства. Като набарат кокала всичко ще е цветя и рози.
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво стана с Дунда Петкова?Оправи,ли се жената.
58
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе що са толкова високи цените на тока. Къв е смисъла държавната енергетика да печели. Да им взимат печалбите и да ги раздават на фирмите откъдето са ги взели. Аааа забравих, некои централи не са държавни, а са на държавнио департамент, на хидроинженера и т.н.
57
2
 
18
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Връщаме времето във миналия век, когато имаше голяма инфлация и хората се чудеха дали да си платят сметките или да си купят хляб!
56
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само Атака
55
4
 
14
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Метрото си е голямо удобство. Проблемът е, че в извънпиковите часове малко хора се возят в него. Ами да се замислят за разширението - специално за трета линия - заслужава ли си да бъде удължавана до кв. Христо Ботев? Там няма кой да го ползва, честно казано. А иначе Столична община има достатъчно пари, за да плати. Проблемът е, че цените са много вдигнати в сравнение с януари 2021 г. и най-важното - не е приет никакъв бюджет! Ей, господа депутати, нали щяхте да го приемете до края на януари?
54
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фандъка да вади от рушветите и да плаща. Чекмеджан старият строящ сикаджия и той има пари.
53
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата наля милиарди да построи на шопите метро,сега трябва да отделя и по няколко милиона месечно за да му покрива разходите!
52
5
 
15
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 2 години
Страхотни са щатните, да приписват всичко на ГЕРБ! Нека им напомня, че Станишев остави 850 милиона дълг на Топлофикация, и досега са изплатени над 250 милиона само лихви по дълговете. Харвардските измамници са се нагласили да ни треснат с още по-големи дългове! А а вие вярвайте на Червен Кольо и Андрей Райчев!
51
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде на билетчетата. Теглете дами и господа. Печелившите ще се возят на метро.
50
15
 
11
 
! Отговори
граф Игнатиев преди 2 години
ГЕРБ управлява София от 2005 г. 17 г. кражби и разсипия и следва логичен крах!
49
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да го направят на дизел и проблемите ще отпаднат
48
10
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Метрото е средство за...придвижване не при капитализъма,а при...социализъма,защото печалба от него няма.Това е нещо необходимо,но трябва да е на субсидии от плановата държава,каквато е...социалистическата.Дивия български капитализъм,зародил се...насила с разграбване на държавните активи,няма да роди нищо...положително за народа.Метро на...печалба,ами нека да попитат в Ню Йорк дали метрото там може да се...самоиздържа и кой му плаща масрафа,да пият вода от....извора общинарите.
47
2
 
10
 
! Отговори
Grindr преди 2 години
Ами извикайте Минчо Спасов и Еленко Божков, те набързо ще оправят софиянци!
46
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаосът в България е пълен заради мoшениците на Фигуранта... Такова чудо не помня от Виденовата зима...
45
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз изобщо не пускам парното у нас,обличам се и стоя на студено,защото не искам да рискувам със сметки по 500 лв
44
4
 
6
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 2 години
Българите сте примитивни и нискоинтелигентни същества,разбрах го още когато бойкотирайте моите чудотворни ваксини които ги създадох с толкова много любов и страст за вас!!
43
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе. Повярвах ви че шефовете на Метрополитен не могат да извадят едни 4 милиона лева.