Метрото в София дължи 3 725 730 лв, не може да ги плати

Кмета на София и КНСБ искат среща с Асен Василев
26 яну 2022 17:30, Нели Христова
198
Метрото в София дължи 3 725 730 лв, не може да ги плати
Снимка: БГНЕС

Метрото и електротранспорта в София няма да могат да платят пълния размер на декемврийските си сметки за ток, които излизат през този месец. Причината е ограничения в плащанията по Закона за публичните финанси заради липсата на държавен бюджет.

Това стана ясно по време на среща между кмета на София Йорданка Фандъкова и президента на КНСБ Пламен Димитров и вицепрезидента на КТ "Подкрепа" инж. Иоанис Партениотис.

"Столична община има финансовата възможност да доплати нужните 1,5 млн. лв. от собствения си бюджет, но заради ограничението да харчи само 1/12 от бюджета си за предходната година, това не може да се случи", заяви Йорданка Фандъкова. По предложение на двата синдиката ще бъде поискано от Министерство на финансите да изпрати спешни указания към общините за начина на разплащане до приемането на държавен бюджет и респективно бюджети на общините.

"Средствата, които миналата година са превеждани за транспорт, сега на фона на растящите цени на електричеството, са напълно недостатъчни за плащането на декемврийските сметки, които излизат през януари. Освен това за януари все още няма преведени компенсации", поясни кмета Йорданка Фандъкова.

Сметката за електричество на столичния метрополитен за месец декември е 3 725 730 лв., което е 3 пъти повече от декемврийската сметка през 2020 г.

1 987 256 лв. е декемврийската фактура на столичния електротранспорт, което е почти двойно повишение спрямо сметката за същия месец през 2020 г. Над 3,5 млн. са общо пристигналите фактури за електричество за декември и януари към момента за електричеството на трамваите, тролеите и електробусите. Съгласно обявените от правителството намерения, компенсациите за електричество за декември ще бъдат изплатени до края на март. За да не се стигне до прекъсване на електричеството, дружествата трябва да изплатят пълният размер на получените фактури.

По време на срещата беше обсъден и представения проект за държавен бюджет. В него към момента са заложени 15 млн. лв. за субсидии за нерентабилни линии и 50 млн. лв. за компенсации за преференциални карти.

"Тези средства са крайно недостатъчни. Анализите към момента сочат, че столичният градски транспорт се нуждае от държавна компенсация в размер на 178 млн. лв. заради увеличените в пъти цени на тока и природния газ, както и спада на пътниците с около 1/3 на годишна база", заяви Зафир Зарков, зам.-председател на комисията по транспорт към Столичния общински съвет.

Представителите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ съвместно с кмета на София ще поискат съвместна среща с министъра на финансите Асен Василев, на която да се обсъдят реалните средства, които са нужни, за да се гарантира движението на градския транспорт в общините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искали среща с Кокорчев, хитър хасковлия е. Прави се на болен с Ковид и сега се смее на тези
81
5
 
7
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Нямало да има бюджет? Дрън-дрън. По закон се изпълнява миналогодишният, Бойковият, най-хубавият на света, писан от вуйчото на бездомника Влади, ония с големият джип, дето бил клониран!
80
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде стига моля ви се, вдигнете хедж ставките по фючърсите и това веднага ще доведе до увеличение на процентите на акциите и с тези пари ще се плати сметката на метрото.
79
5
 
8
 
! Отговори
Щатните преди 2 години
...пак не разбрали! Софийска община не може да си плати не защото няма пари, а защото не е приет още бюджета! Отделен въпрос, е хвърчащите цени на тока... А на тролликите все някакви ракети и искандери са им навлезли...!
78
1
 
22
 
! Отговори
Стенли преди 2 години
България произвежда ел.енергия, България продава ел. енергия и има скъп ток за гражданите си. Логика НЯМА! Само лъжи!
77
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фандъка яко прибира за касата
76
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кристалина Георгиева, или както е рожденото и име Сталинка, е учила полит-икономия и е правила дори дисертация по полит икономия, за това може би е наясно с кризата. Преди 2 дни направи удивително изказване в Давос.
75
2
 
11
 
! Отговори
Стенли преди 2 години
О, хайде стига с този рев по всички медии. Как се дават 6 440 000 за пътни знаци в няколко районни администрации, а нямат пари за тока на метрото...???
74
3
 
8
 
! Отговори
Хоясан преди 2 години
Нали 400хил души ползвали метрото, всеки ден... т'ва за седмица от приходите трябва да могат да платят тока. Смешници...
73
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова не ни трябват ядрени централи. Да си плащаме прескъпия ток от мариците и веи-тата.
72
1
 
14
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Ако продължавате само да се джафкате с лични обяснения и други глупости, бюджет няма да има! Ще стане така, че и бюджетните организации няма да имат пари за заплати! И най-накрая хората ще се съберат пред НС и ще ви издухат! И полицаите, и бели автобуси няма да ви спасят!
71
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бомби и ракети от Русия няма да падат, ще пада правителството на Ko3яk...
70
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Калибре и Исканер-М са високоточни, ще удрят само по американските бази и по армейските подразделения и обекти.
69
2
 
16
 
! Отговори
Глас от Кърджали преди 2 години
Софиянци, одете пеш!
68
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе какво ме занимавате с метрото, глyпости, кажете каква е ситуацията в Украйна, трябва да подкрепим нашите по страши партньори от НАТО и да докажем, че сме лоялен член, метрото...
67
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идеално бомбоубежище против руски ракети.
66
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен до 75 преди 2 години
Нито Бойко, нито Фандъкова са с основно образование, уважаеми!
65
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сметката през декември била 2 пъти повече от миналата година, а нещо направихте ли? Някакви мерки - разреждане на градския транспорт или вдигане на цената. Инфлацията е 7%, дори мобилните оператори вдигнаха цените. Но да, управляващите ги е страх, а опозицията я тресе популизъм. Това ни е съдбата ...
64
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гербавата наглост няма край. Харвардците вече управлявали и София?!!!
63
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нари Кирчо каза,че цените на тока и парното няма да скачат,а то кво стана...