Трябва да се консултираме с Русия за предприемането на мерки за Паметника на съветската армия

Паметникът е държавна собственост
7 мар 2022 21:05, Нели Христова
192
Трябва да се консултираме с Русия за предприемането на мерки за Паметника на съветската армия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

България и Русия трябва да се консултират относно предприемането на мерки за паметници на тяхна територия, съгласно Договора от 1993 г. Той е с приоритет пред вътрешното ни законодателство.

Това се казва в становище на Областната администрация на област София във връзка със съдбата на Паметника на съветската армия.

От администрацията напомнят, че паметникът е държавна собственост. Той е разположен в „Княжевската градинка“, която е собственост на Столична община и последната отговаря за предпазните мерки.

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на становището:

„Монумент „Паметник на съветската армия“ е държавна собственост, за който е съставен АДС № 3418/18.09.1947 г. на Сталински РНС.

В България хитлерофашистките войски са прогонени от Трети Украински фронт, който преди това освобождава украинския юг, Молдова и през Румъния навлиза на наша територия.

Монумент „Паметник на съветската армия“ изразява почит към паметта на войниците от различни етноси – руснаци, украинци, беларуси, балтийските нации и др.

„Княжевската градина“, в която е разположен монумента е собственост на Столичната община. С оглед на това предпазните мерки свързани с ограничаване на достъпа до монумента, както и забраната за провеждане на мероприятия от всякакъв вид, използването на фойерверки, илюминации, влизането на тежка техника, използването на вибрационни машини и други дейности около монумента следва да бъдат извършени от собственика на земята – Столична община.

Следва да се има предвид, че съгласно чл. 14 от Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската Федерация, обн. ДВ. бр.42 от 18 май 1993 г., страните имат задължение да се консултират относно предприемането на мерки, касаещи подобни обекти, намиращи се на територията на двете държави. Докато е в сила този договор, същият е с приоритет пред вътрешното ни законодателство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
7
 
3
 
! Отговори
запознат преди 2 години
До Анонимен 128: Синвол е на социалистическото строителство! При декомунизация, се ликвидира всичко построено преди 1990 г. И трябва да се смени мястото на столицата. Щото София е била столица при НРБ и затова тя е тоталитарна столица. Трябва да се избере нова демократична столица като Пловдив или Стара Загора.
121
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако няма паметник, не трябва да има и НДК!!!" И защо да няма НДК? НДК на кое е символ, та не трябва да го има?.....НДКто ..... Национален Дворец на Културата е чисто и просто български национален символ който няма нищо общо с КПСС и сталинизма!!!
120
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
123, Опитваш се да сравняваш две несравними неща, Шефе.Памерника на СА просто да го преместят в подходящ музей със себеподобни, няма нужда да го разрушават. Който го харесва в ист. план, да ходи там да му се кланя без да дразни несъгласните. И още - става въпрос за най-новата ни история, към която хората са доста по-чувствителни Ай ся ми кажи, че и с Мадарския Конник трябва да направят съшото по първичната ти логика.
119
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 128 "Ако няма паметник, не трябва да има и НДК!!!" И защо да няма НДК? НДК на кое е символ, та не трябва да го има?
118
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако няма паметник, не трябва да има и НДК!!! Разрушете паметника, но разрушете и НДК и АЕЦа и магистралите на бай Тошо и панелните гета също! Така е справедливо нали. Нарича се декомунизация!!!..... Паметникът не е част от инфраструктурата! Той е символ на КПСС и трябваше отдавна да бъде премахнат!
117
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 122 "Само като видях "В България хитлерофашистките войски са прогонени от Трети Украински фронт" и онемях. Такива не е имало в Бг през 44-та. Само за 1 ден болшевиките стигат от Силистра до София." Защо мислиш, че руската пропаганда сред българските власти е спряла? 2/3 от тях продължават да ни я пробутват като държавна и местна политика. Откровени лъжи се предлагат като "истина". Безогледно, нагло и право в лицето на българите. Това е една от тях.
116
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Самоубийте се че и вие сте правени по комунистическо
115
8
 
3
 
! Отговори
запознат преди 2 години
До До Като сте тръгнали: Същото се отнася и за този паметник. Ако няма паметник, не трябва да има и НДК!!! Разрушете паметника, но разрушете и НДК и АЕЦа и магистралите на бай Тошо и панелните гета също! Така е справедливо нали. Нарича се декомунизация!!!
114
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали Джуджешвили ни обяви за вражеска държава барабар с целия ЕU+GB+US, кво да се консултираме за некви си камъни. Пълен нонсенс .
113
9
 
6
 
! Отговори
запознат преди 2 години
До Анонимен 122: Мадарския конник е също паметник на несъществуваща държава или тракийските могили също! Дай да ги махнем тогава! Едва ли ще се сърдят построилите ги!
112
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само като видях "В България хитлерофашистките войски са прогонени от Трети Украински фронт" и онемях. Такива не е имало в Бг през 44-та. Само за 1 ден болшевиките стигат от Силистра до София. Отделно, съветска армия отдавна няма, т.е. паметника е на армия на несъществуваща държава.
111
5
 
2
 
! Отговори
До Като сте тръгнали преди 2 години
да не са го строили въртоглавите, обикновените хора го направиха, или ще кажеш, че Бай Тошо с основно образование е строил АЕЦ
110
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога пак ще направим такъв мащабен монумент? Това си е гигантско и в стил Кристо и е по- добре да го опаковаме, но не и да го махаме! Това е символ срещу тоталитаризма. Това е интересно за чужденците и особено западняците- има нещо неповторимо- духа на едно абсурдно днес време!
109
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Като сте тръгнали Русофилите пак ли ще плашите България с руските атомни бомби?
108
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да ни заплащат с бомби ?!! Че май с друго не могат!
107
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз даже мисля,че и на Мао и на Дън Сяо Пин,и на Хоши Мин паметници трябва да вдигнем,щото те първи съзряха какви мошеници и лъжци са на ЗАПАД и какви"стойкаджии"са американците.Два трилиона похарчиха във войната срещу талибаните и най-накрая едва свариха да избягат от там,като от Виатнам.Сега и с Китай се дърлят,ама ще го ядат забелен чак до вълната.Никога не са печелили война в Азия.
106
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
първо решете какво ще има на негово място, ако някое наше си вдигне една хубава сграда на 34 етажа, по-добре да стои
105
11
 
8
 
! Отговори
Като сте тръгнали преди 2 години
да правите декомунизация, я направете изцяло и махнете всичко построено от комунистите като АЕЦа, магистралите Хемус от София до Правец и Тракия от София до Пловдив. НДК и панелните квартали на София. Да не стане така, че Путин с помощта на атомни гъбки да ви помогне с декомунизацията?
104
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
как така се консултираме с чужда държава за такива неща, ние съвсем безгласни *** станахме..... Така ще е докато не ритнем русофилите между краката!
103
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
как така се консултираме с чужда държава за такива неща, ние съвсем безгласни *** станахме