Трябва да се консултираме с Русия за предприемането на мерки за Паметника на съветската армия

Паметникът е държавна собственост
7 мар 2022 21:05, Нели Христова
192
Трябва да се консултираме с Русия за предприемането на мерки за Паметника на съветската армия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

България и Русия трябва да се консултират относно предприемането на мерки за паметници на тяхна територия, съгласно Договора от 1993 г. Той е с приоритет пред вътрешното ни законодателство.

Това се казва в становище на Областната администрация на област София във връзка със съдбата на Паметника на съветската армия.

От администрацията напомнят, че паметникът е държавна собственост. Той е разположен в „Княжевската градинка“, която е собственост на Столична община и последната отговаря за предпазните мерки.

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на становището:

„Монумент „Паметник на съветската армия“ е държавна собственост, за който е съставен АДС № 3418/18.09.1947 г. на Сталински РНС.

В България хитлерофашистките войски са прогонени от Трети Украински фронт, който преди това освобождава украинския юг, Молдова и през Румъния навлиза на наша територия.

Монумент „Паметник на съветската армия“ изразява почит към паметта на войниците от различни етноси – руснаци, украинци, беларуси, балтийските нации и др.

„Княжевската градина“, в която е разположен монумента е собственост на Столичната община. С оглед на това предпазните мерки свързани с ограничаване на достъпа до монумента, както и забраната за провеждане на мероприятия от всякакъв вид, използването на фойерверки, илюминации, влизането на тежка техника, използването на вибрационни машини и други дейности около монумента следва да бъдат извършени от собственика на земята – Столична община.

Следва да се има предвид, че съгласно чл. 14 от Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската Федерация, обн. ДВ. бр.42 от 18 май 1993 г., страните имат задължение да се консултират относно предприемането на мерки, касаещи подобни обекти, намиращи се на територията на двете държави. Докато е в сила този договор, същият е с приоритет пред вътрешното ни законодателство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
6
 
8
 
! Отговори
идея преди 2 години
Той по принцип може и сам да падне трябва само вандали да му помогнат стават инциденти. Както червената армия нападна украйна така и вандалите могат да го посъборят...
141
14
 
5
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Много скоро Американските нацисти които ограбиха държавата шеги лекведираме
140
5
 
13
 
! Отговори
Този договор преди 2 години
...няма реципрочност, защото нашите паметници там - са в пъти по- малко от техните тук.
139
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промените са и за паметниците и имената на улиците. Това е , което е свързано с политика е до определено време. После да се премахне.
138
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изиграл си е предназначението . Политически и исторически е приключил. Няма СССР няма тоталитаризъм. Местото му е в музея. Не в градината
137
11
 
17
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 2 години
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
136
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Декомунизацията предхожда махането на паметника. Повече от половината ни управници да си скъсат комунистическите дипломи първо, второ да върнат парите на държавата, трето такива като Христо Иванов дето са живели по резиденции и почивни станции да работят общественополезен труд за държавата и народа, същото се отнася и за Иво Инджев, Мартин Заимов и прочая знаете какво
135
3
 
3
 
! Отговори
до 143 преди 2 години
Малиййй, колко си прав човече, тъкмо мислех да пусна нещо подобно, но няма смисъл.Ограничени са хората, които като чуят Русия и я отъждествяват тази от столетия с тази на момента.Все едно да кажем Римска Република = Римска Империя, нали са все "римски", е тва доста сурово и далечно във времето...
134
4
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
135, ти явно си сина на Евгени Бакърджиев.
133
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Търся любовник за 1-2 нощи, моят телефонен номер и снимки в профила в сайта - kuza.me/sofia..... Пробвай при Путин.
132
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един съвет, купувайте си рубли отсега. Ако не ви харесва паметника, подминавайте градинката или си направете паметник на Хитлер, където Фандъкова ви даде терен. Ходете там, водете децата си дори. Най-лесно е да рушиш. Поклонете се пред онези поколения, които спасиха Европа от фашизма, а у нас изградиха няколко Българии с ръцете си и с ума си. Вие това не го можете, можете копи пейст.
131
9
 
16
 
! Отговори
да се премести преди 2 години
Паметникът на съветската армия да се премести в музея на комунизма далеч от центъра на София. Докато го има този паметник на съветската армия ще има проблеми и това е очевидно. Надраскват го и изцапват поне 15-тина пъти всяка година. Да сте видяли някой да е надраскал поне веднъж паметника на апостола Левски, вече повече от 140 години или паметника на цар Освободител? Отговорете си сами защо е така...Защото истинските неща не се надраскват и оскверняват.
130
10
 
9
 
! Отговори
до 140 преди 2 години
Относно Царска Русия (1878) - съгласен.Относно Съветска Русия (1944) - не.На който му харесва сегашнния Путинистан, да ходи там да живее барабар с рублите си.И още - оправданието на едно наслилие с друго насилие, е също насилие.
129
10
 
12
 
! Отговори
Прав си ! преди 2 години
До Анонимен 140: Без Русия всички тук щяхме да пишем глупостите си на турски, а българския език щеще да е там където е шумерския и древно египетския, забравен в небитието. На какъв език са писали и са си говорили траките?
128
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако нямаше Русия, нямаше да има и България. Затова, на който не му харесва Руския паметник, да ходи да козирува пред Американското посолство или на ерДоганя. Паметникът е уважение към Русия и нямате право да го пипате. Атаката е най-добрата защита и това направи Русия, за да се защити от НАТО на прага си. Има зона от 3000 км в която НАТО трябва да не слага ракети. Ако. Русия отиде в Мексико да си разиграва коня дали САЩ щяха да чакат и да гледат или да влязат и да го предотвратят?
127
1
 
1
 
! Отговори
само питам преди 2 години
Кой е построил този паметник?
126
6
 
10
 
! Отговори
Ние не умем да строи преди 2 години
До Управници: Софийското метро го строят японци с пари от Европа! Магистрала Люлин я построиха турците. По времето на соца АЕЦа го направиха руснаците заедно с двете рафинерии в Бургас и Плевен. Ние съсипахме втората. Планинската част на магистрала Хемус бе построена от италиянци още при бай Тошо. Турския поток го построиха беларусите. Връзката с Гърция се строи от Гърция. По зле от нас са само американците. Те умеят само да крадат построеното наготово!
125
8
 
10
 
! Отговори
Управници преди 2 години
Вместо да се чудите, какво да рушите, аре да вземем да построим нещо? Че и магистралата пак става бльовоч. Писна ми да карам с 10.и като махнахте мавзолея, кво? Взехте парите за пеещите фонтанти, дето обещавахме и духнахте. На баща ми му взехте душата с тоя мавзолей да го събори. Още помня денонощните обаждания дали е паднал и кога ще падне. Голям зор и накрая ми засяхте 5 реда фунийки в градинката. Горкия ми баща изживя *** стреса, защото нямахме пари да бутнем железобетон.
124
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те когато ни напънат и нас руските "братя" под безумен предлог, сами ще ги изпосъборим тези комунистически грозотии.
123
8
 
11
 
! Отговори
юрист преди 2 години
Глупости. Уведомяваме ги и го махаме.