Трябва да се консултираме с Русия за предприемането на мерки за Паметника на съветската армия

Паметникът е държавна собственост
7 мар 2022 21:05, Нели Христова
192
Трябва да се консултираме с Русия за предприемането на мерки за Паметника на съветската армия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

България и Русия трябва да се консултират относно предприемането на мерки за паметници на тяхна територия, съгласно Договора от 1993 г. Той е с приоритет пред вътрешното ни законодателство.

Това се казва в становище на Областната администрация на област София във връзка със съдбата на Паметника на съветската армия.

От администрацията напомнят, че паметникът е държавна собственост. Той е разположен в „Княжевската градинка“, която е собственост на Столична община и последната отговаря за предпазните мерки.

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на становището:

„Монумент „Паметник на съветската армия“ е държавна собственост, за който е съставен АДС № 3418/18.09.1947 г. на Сталински РНС.

В България хитлерофашистките войски са прогонени от Трети Украински фронт, който преди това освобождава украинския юг, Молдова и през Румъния навлиза на наша територия.

Монумент „Паметник на съветската армия“ изразява почит към паметта на войниците от различни етноси – руснаци, украинци, беларуси, балтийските нации и др.

„Княжевската градина“, в която е разположен монумента е собственост на Столичната община. С оглед на това предпазните мерки свързани с ограничаване на достъпа до монумента, както и забраната за провеждане на мероприятия от всякакъв вид, използването на фойерверки, илюминации, влизането на тежка техника, използването на вибрационни машини и други дейности около монумента следва да бъдат извършени от собственика на земята – Столична община.

Следва да се има предвид, че съгласно чл. 14 от Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската Федерация, обн. ДВ. бр.42 от 18 май 1993 г., страните имат задължение да се консултират относно предприемането на мерки, касаещи подобни обекти, намиращи се на територията на двете държави. Докато е в сила този договор, същият е с приоритет пред вътрешното ни законодателство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Посещавайки Корекомите разбрахме колко назад сме от нормалните държави и колко гнил е рая правешки! Затова колкото по далеч сме от Русия толкова по добре ще бъдем. Русия за съжаление е символ на застоя и действията на Путин го доказаха.
101
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Бузлуджа що не я махнем? На Старчев като махнаха паметника пред НДК и какво? Не трябва да се руши нищо! Даже мавзолеят беше грешка. Рушим времето и сме жалки. В Рим има монумент от Мусолини и не го пипат. История
100
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОТ СТАТИЯТА ТОТАЛНО НЕРАЗБРАХ ТРЯБВА ЛИ ИЛИ НЕТРЯБВА ДА СЕ КОНСУЛТИРАМЕ С МОРДОР!....Утре ще попитат Фродо!:)))))))
99
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До97.Ще спрес на бащи си мераците,да не направи още едно uguoтчe,като теб.Като ти хвани зagнuka пайжина,по корем ще лазиш по червеното килимче в Москва.Че и бой може да изядеш,щото си гламав.Я излез и виж цените днес.Запада и САЩ само ни лъжат и ни взимат,нищо не са ни дали,освен илюзии.
98
5
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ОТ СТАТИЯТА ТОТАЛНО НЕРАЗБРАХ ТРЯБВА ЛИ ИЛИ НЕТРЯБВА ДА СЕ КОНСУЛТИРАМЕ С МОРДОР!
97
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Впрочем НЯМА договор, който да е с "приоритет пред българското законодателство" освен ако не става дума за договор за членство в организация. Това е ГРУБО вмешателство във вътрешните работи на Република България.
96
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да сложат до него Двойно по-висок паметник на Артър бомбардировача Харис и храбрите британски летци, бомбили София.
95
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Влюбих се в Америка още когато правешкия шмекер отвори Корекомите!
94
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що се занимават с глупости тия комплексари! Такива са били времената и това е знак от тогава да помнят всички как е било и то всичко да се помни и да не се повтаря! Защо да се маха, като е история вече! Освен това скулптурите са изключителни и дело на най- големите творци тогава! Комплексарчетата ги е срам, унизени са от делата на дядовците и бабите си! 99% гласуваха за комунизма навремето, а сега наскедниците на Левчевци, Дайновци и Дичевци ще ни се кефят отново и отново!
93
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв Договор за добросъседство? Паметника е на окупаторска армия, това ли разбират българските власти под "добросъседство"? Докога купените от руснаците политици ще вървят срещу интересите на народа си?
92
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си го носят обратно в Русия, ние сме с американците!
91
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че само Русия ли да питаме? Дайте да питаме всички наследници на СССР, защото това е паметник на целия съветски съюз. Да питаме Украйна, Казахстан, Латвия, Литва, Естония, Армения, Грузия и т.н.
90
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека направят референдум за премахването на паметрника, а не кресливите продажни грантаджии и васалчета да решават.
89
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не мога да кажа какво да се прави с този паметник,но ако има такъв абсурден договор по-добре е да не се маха.
88
4
 
19
 
! Отговори
stoedin преди 2 години
какъв договор за приятелски отношения? та те днес ни обявиха за "вражеска държава"
87
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако съм на мястото на Кирчо, не само паметника на окупаторите ще бутна, ами и газа и нефта от Русия ще спра. Даже руска водка няма да намерите в магазините. Вражеска страна сме били, пък ние цветя им полагаме на паметниците.
86
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знаех,че все още сме подчинени на Русия .Кой подписва подобни договори.Ние какви паметници имаме Русия?
85
3
 
8
 
! Отговори
Отмен преди 2 години
А ти кой си бепомиярпутински? Ще ти дам советь по американски :идина,,й и не се меси в работите и интересите,също и политиката на България! Ние решихме и знаем къде сме,а вие си стойте в Азия и не ни давайте демокрация!
84
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази година може да не е,но за в бъдеще западняците ще се редят на опашка да поднасят цветя пред този паметник,че и за билет ще плащат.И знаете ли защо,щото тая армия ще им сбъдне отколешната им мечта да ги освободи от американското робство.Русиа отдавна се оттегли от Европа,даже подари иГДРнаГФР и на укрите им даде територия да си направят държава,но американците се полакумиха и вместо и те да напуснат Европа,тръгнаха на Изток към Русия и подкрепиха неофашистите.Ха сега кажете,че това е фейк
83
1
 
3
 
! Отговори
наблюдател преди 2 години
До путинофилец Браво за иронията.Уцелил си десятката.