"Насекомо": Жителите на Лозен са жертва на тенденциозни слухове и подвеждащи твърдения

Нашата индустрия е в съвсем начален етап, посочват от фирмата
82
"Насекомо": Жителите на Лозен са жертва на тенденциозни слухове и подвеждащи твърдения

Опасяваме се, че жителите на Лозен са жертва на тенденциозни слухове и подвеждащи твърдения, се чете в позиция на "Насекомо" по повод днешния протест срещу намеренията за изграждане на завод за отглеждане на мухи и ларви на територията на с. Лозен.

От фирмата подчертават, че „Насекомо“ е постоянен обект на проверки от всички възможни институции, подтикнати от поредица писмени оплаквания. Резултатите от всяка една проверка, обаче, показват липса на основание за подадените сигнали, отчитат от "Насекомо" в своята позиция.

"В началото приемахме оплакванията като логично опасение на хората от новото и непознатото. Нашата индустрия е в съвсем начален етап, абсолютно нова и е непозната за България. Компаниите като нашата са все още единици в цяла Европа и затова разглеждахме като нормална реакцията на хората от Елин Пелин и Лозен. Разбирахме, че е необходимо време, за да преодолеят недоверчивостта към факта, че нашата дейност е щадяща природата и напълно безотпадна.

Но след месеци, изпълнени със срещи, образователни инициативи и поредици от дни с отворени врати, едни и същи хора, които лично от нас са запознати с детайлите на работа ни и спецификата на насекомите, с които  работим, продължават да разпространяват тенденциозни слухове и да плашат хората с измислици", споделя Камен Василев, технически директор в компанията. От „Насекомо“ се опасяват, че зад негативната кампания стоят нелоялни мотиви.

Още по темата
"Днес сдружение "Развитие за Лозен" организира поредния протест срещу бъдещото демо-производство на компанията, планирано да се случва зад индустриалната зона на село Лозен, на около километър от най-близките битови сгради. Въпреки това, активистите на сдружението и кметът на селото твърдят, че производството се намира в населеното място. Преди дни кметът Георги Младенов обяви пред национални медии, че „миризмите се разнасят“ из селото и имало „изпускане на насекоми“, въпреки че все още няма никаква производствена дейност в сградата край Лозен”, се чете в позицията на "Насекомо".

Те определят като недопустими негови изказвания мухата Черен войник, с която компанията работи. Тази муха няма общо с позната домашна муха, не се храни и затова не пренася зарази, има кратък живот от 4 дни. Няма как да "насели околностите и мазетата на хората", както се твърди.

"Предприятието, което изграждаме в индустриалната зона на село Лозен ще представлява научно-изследователски център. В него основно ще разработваме технологии за роботизирано отглеждане на насекоми, и с демонстрационна цел ще въведем нискообемно производство на протеин от насекоми за фуражната индустрия“ обяснява съоснователят на компанията Ксавие Марсенак и допълва: „Сградата край село Лозен ще представлява нашата световна административна централа".

"Истината е, че компанията надлежно е преминала през всички етапи на оценка на риска върху здравето и върху околната среда. Всички те показват ясно и недвусмислено, че проектът за демо-производствен център на "Насекомо" не носи риск за здравето на хората и няма риск за замърсяване на околната среда. „Твърденията, че има спряна процедура по ОВОС са подвеждащи, защото процедурата е завършена с извод, че проектът няма нужда от преминаване на следващ етап от процедурата по ОВОС“ подчертават от "Насекомо".   

Въпреки това, за успокоение на населението, "Насекомо" се ангажира с предложение към сдружението и към всички, готови на двустранен диалог, да се създаде общ мониторингов комитет. Компанията заявява и готовността си да монтира уреди за измерване на чистотата на въздуха в селото и на място до демо-центъра, когато центърът започне работа.

В най-голяма степен Лозен се нуждае от канализационна система. Това твърдят 64% от участниците в социологическо проучване, проведено от агенция ТРЕНД в началото на тази година.  За да стане по-добро място за живеене, в селото трябва да се реорганизира събирането на отпадъците (47%) и да се облагородят пешеходните зони (29 %). Жителите на Лозен мечтаят за по-добър медицински център (24%) и се нуждаят от подмяна на старите отоплителни печки (22%) за по-чист въздух.

На пресконференция в петък биотехнологичната компания сподели и резултатите от представително социологическо проучване сред 600 респондента, проведено чрез лични интервюта от агенция ТРЕНД през януари тази година.

Като най-голям риск за положителното развитие на Лозен в проучването се посочва опасността от презастрояване на селото (51%). Това притеснение е споделено от всеки втори анкетиран. Качеството на въздуха заради отоплението на твърди горива заема второ място в класацията на рисковете за Лозен (11%), а опасността от повишаване на нивото на безработицата е оценено почти със същата тежест (10%). Дейността на фермата за ларви се смята за рискова едва от 1% от жителите на Лозен, се чете в позицията на "Насекомо".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: ЛозенНасекомо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Грам акъл нямате да развъждате инсекти (насекоми), да бяхте почнали да се занимавате със пчеласттво, пчелата е единственото полезно насекомо, останалите хем са вредни, хем са отровни. Харчите народни пари за пълни олигофренийй. Абе вие сте за разстрел бе.
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има нещо дето не трябва да го има в тая история!Ще се разбере!
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
шефката на насекомо съветничка на просто киро
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защо не са уведомени хората по овос на 3 км трябва да е производството от нас място
59
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рубладжиите пак организират протести.
58
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кое е най-полезното насркомо на земята,което е на изчезване? Точно така - Пчелата!Та се питам защо аджеба вместо да отглеждат пчели,са се юрнали да създават мухи?Мухите са едни от най- мръсните насекоми които разнасят зарази.Хайде да ви са честити заразените протеини!Не съм привърженик на конспирациите,но напоследък все по-често излизат очевадни доказателства относно стремеж да се намали пополацията на планетата.Тежко ни!
57
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
"Насекомо" е фирмата на Калина, онази в правителството на просто Киро, дето са я хванали за задницата, след като ходиха на театър! А, тази Калинка прилича на хищна тарантула!
56
2
 
9
 
! Отговори
Аноним преди 2 години
Какви протеини ,какви пет лева, ясно е че това е проект, финансиран от краварите за разпространение на зарази и болести. Всички други приказки са за заблуда на балъците.Кой нормален човек ще инвестира милиони за отглеждане на мухи?
55
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скандал: "Почтени" шефове от "Продължаваме промяната" замесени в схемата "Насекомо" за $ 5,7 милиона ГРАФИКАФирмата на Яна Балникова NASEKOMO събира крупното финансиране от еврофондове с помощта на зам.-шефа на ПППП Даниел Лорер. Резултатът - приходи от 39 000 лева за 3 години
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е фирмата на депутатката от ПП Яна Балникова, май Кирил я направи заместник министър, иначе ги изгониха от Елин Пелин
53
0
 
10
 
! Отговори
Мен преди 2 години
БАХАХАХАХ и сега какво оказа се че затворения комплекс с къщи от по 1 милион ще е до ферма за мухи ахахаххахахахаха
52
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре бе, тия не могат ли сами да си ядат червеите, след като толкова им се услаждат? За какво всички само се чудят какво още да натъпчат в храната, за да я направят още по-негодна за ядене? Да си ги ядат сами! У нас като нещо е завъдило червеи го изхвърляме!
51
1
 
26
 
! Отговори
az преди 2 години
При толкова безлюдни райони защо трябва да правят подобен тип завод насред голямо населено място ?
50
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Финансирани са от Пентагона. В Грузия също разработваха ГМН за атака срещу Северна Осетия. Над 300 млн usd инвестираха като начало.
49
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно е дали се спонсорира от чужбина и от кого.
48
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Името на мухата е плашещо.Черен войник...на фона на разследванията на журналистката Гайтанджиева ми звучи зле.Тя твърдеше,че от 22-ри март 2022 г.US лаборатория започва изследвания в България като една от разработките е разпространението на вирусите с насекоми.Мислех,че комари ще ни пуснат,но може и мухи.Ще ги трепаме мухите,комарите и всички насекоми.Да си бяха кръстили мухата по друг начин нямаше глупости да мисля...
47
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слуховете имат яка почва за развитие сред простолюдието.
46
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно такъв тип хора изкупиха тоалетната хартия и олио...Бяха първи и на ваксините. Какво да очаквате от глупаво и четящо само какво пише във фейсбук общество.
45
5
 
10
 
! Отговори
е оти се дърпате.... преди 2 години
В Харвард отдавна отглеждат черниМУХИвойници....
44
5
 
17
 
! Отговори
ехааа....сравнете преди 2 години
Баце откриваше магистрали...а ПростоКиро лаборатории за ЧЕРНИмухи....