СО ще направи от къщата на Гешов детска градина

Паметникът се намира зад кино Одеон
26 юли 2022 12:55, Йоана Цонева
15
СО ще направи от къщата на Гешов детска градина
Снимка: БГНЕС

Столична община продължава действията си за спасяването на къщата на Иван Гешов на бул. Патриарх Евтимий 7. Министерството на културата е одобрило нов ПУП на сградата, дългоочакваното одобрение е на служебно изработения проект, който предвижда запазване на съществуващата сграда и озеленяване, без ново застрояване и с отреждане за детска градина.

Главният архитект на София Здравко Здравков нареди още през април 2020 г. да се изработи служебно проект за Изменение на плана за регулация и застрояване и работен устройствен план на бул. "Патриарх Евтимий" 7, който в момента предвижда изграждането на хотел. Къщата на българския премиер (1911-1913 г.) Иван Гешов, на гърба на столичното кино "Одеон", се руши от години, но от собствениците й от фирма "Артемида БСИ" не внесофа проект в Направление "Архитектура и градоустройство". Заповедта на арх. Здравков е във връзка с необходимостта Столична община да се погрижи за "поддържането, опазването и разумното използване на културното, историческото и архитектурното наследство" на София, а целта е да се запази сградата и на нейно място да не изникне хотел, обясниха преди повече от две години от НАГ.

"Продължавам да смятам, че има нужда от законови промени, които да позволят много по-решителни намеси на общините за спасяване на такива сгради. Както, разбира се и за справедливо правораздаване по принцип", коментира кметът на район Средец, на чиято територия е къщата на Гешов, Трайчо Трайков.

Още по темата
Одобряването на нов подробен устройствен план за имота е важна част от стъпките, които предприема Столична община, за спасяването на емблематичната сграда. Тя притежава статут на единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност с категория „местно значение” и попада в обхвата на групова недвижима културна ценност „Жилищна зона „Център” /Ж-2/.

След дълги съдебни процедури заповедта на главния архитект на Столична община е потвърдена от Върховния административен съд.

Изработен е проект за изменение на план за регулация и застрояване и работен устройствен план, който предвижда запазване на съществуващата сграда. Запазват се и зелените площи в имота, без да се предвижда ново застрояване. Отреждането на имота е предвидено за детско заведение, каквото е било в продължение на десетки години, преди придобиването му от сегашния собственик, уточняват от НАГ.

Проектът за ПУП е изпратен в район „Средец“ за извършване на процедурите по съобщаването му на заинтересуваните лица, след което ще продължат действията по одобряването му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви са тези съборетени, да ги махат, какви деца ще играят там. Била нещо преди , сега е нищо. Защо децата да остават в такова подобие на къща, реставрацията не помага. Просто удължава с някоя година зивота на такива стари къщи.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така и така се руши, по-добре деца да играят в нея.
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Беше детска градина преди 30 години
10
1
 
4
 
! Отговори
От СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 1 година
В градчето-резеват под закрилата на ЮНЕСКО, се рушар паметници на културата! Скоро ще има доказателства от камерите ми за видеонаблюдение! Вие само гледайте какво ще стане, със сигнали чак до европейска прокуратура.
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иван Гешов е един от най-модерните политици в края на 19-ти и началото на 20-ти век. С образование по философия и английски от Лондонския университет, започва работа като учител по английски език и философия в Пловдив. Става депутат от буржоазната камара на Източнорумелийската околия , 25 години депутат, министър -председател , министър на финансите, основател на БНБ. Академик на БАН. Със заслуги във философията, логиката и етиката
8
1
 
12
 
! Отговори
Меркел преди 1 година
Къщата на Димитър Петков в центъра на София стопанисвана от Янка Такева незнайно защо е в пълна разруха за да бъде купена на безценица!Там беше за последно СО на ХЕЙ който я стопанисваха добре толкова години и плащаха наем!!!До кога ще ги търпим тези управници разпродадоха всичко на безценица и сега се ползува от мутри тази безстопанственост.
7
4
 
3
 
! Отговори
музей преди 1 година
на анти-комунизма трябва да се направи там, не детска градина
6
1
 
14
 
! Отговори
Кой е Иван Гешов преди 1 година
Казва се - Иван Евстратиев Гешов. Виден политик, философ, учител, банкер. Завършил Обществознание в Лондон. Депутат, министър-председател, министър на финансите. Крупна фигура
5
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дъно....още по-зле-копаете дъното!!! Възмутително
4
5
 
13
 
! Отговори
София преди 1 година
Този град продължава да се управлява все по-неадекватно и по-неадекватно.
3
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имотите на Борисов, Доган, Пеевски, Мавродиев, Костов и гешевите ще станат прекрасни общински имоти, защото са купени с парите на народа и на оня свят няма да им трябва на престъпниците нищо, оня свят не е офшорка, а светкавици и страдания за грешните души, няма спасение
2
5
 
10
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 1 година
Чудесно , колко ще е таксата -10 -20 хиляди евро!?По какъв начин ще се влиза ?-Роднини на примера , братовчеди на депутатите ,незаконни деца на хора от общинския съвет. Може и държавата да отпусне едни 100-200 милиона да се усвоят от наши и ваши
1
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а от къщата на Гешев - ЗАТВОР