Княжеската градина ще се превърне в "Леден парк"

Голяма част от алеите ще бъдат заледени по подобие на парка във Виена
30 авг 2022 18:20, Йоана Цонева
20
Княжеската градина ще се превърне в "Леден парк"
Снимка: БГНЕС

София ще има своя „Леден парк“ от декември. Подобно на много градове в Европа и българската столица от тази зима ще се сдобие с тази ледена пързалка, съобщиха днес кметът Йорданка Фандъкова и Анатолий Илиев – зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“.

Леденият парк ще бъде в Княжеската градина срещу Софийския университет. Голяма част от алеите ще бъдат заледени, многото разклонения и завои ще доставят удоволствие на любителите на зимните спортове. Паркът ще бъде оформен по подобие на този във Виена и откриването му е планирано за 1 декември.
 


„Събитието ще бъде част от визитата на лидери на европейския спорт, които ще посетят страната ни във връзка с връчване на София на знамето за „световна столица на спорта през 2024 г. Самата церемония ще се състои на 3 декември по време на тържествена Гала в зала 1 на НДК, на нея ще бъде отбелязана и 80-годишнината на Националната спортна академия. Ден по-рано международна конференция ще събере кметовете на десетки български градове под мотото „Българското наследство в проекта Градове и столица на спорта,“ съобщи Фандъкова.

Нови маркировки на Витоша

Вече е завършено и премаркиране на туристически пътеки и велотрасета на Витоша чрез подновяването и поставянето на нова туристическа и велосипедна маркировка в нископланинския пояс. Тя улеснява хората в планината и ги предпазва от загубване, попадане в нежелан или недопустим район, губене на ориентация. Благодарение усилията на екипа на Фондацията и на алпиниста Дойчин Боянов са маркирани и подменени табелките по близо 100 км трасета и велотрасета.

Още по темата
„Това е само първата част от проекта и съвместната ни дейност с Общината. Вече е маркиран нископланинския пояс и в него е позициониран единственият кръгов маршрут у нас. Следващата ни цел са среднопланинският и високопланинският пояс,“ обяви Дойчин Боянов, автор на Справочника за Витоша, преподавател в НСА и инициатор на проекта „Витоша – достъпна за всички“. Боянов подари на Столична община една от табелките за премаркирането, отбелязваща Нископланинската обиколна пътека.

Вече трета година продължават дейностите по Споразумението между „София – европейска столица на спорта“ и Природен парк Витоша. Благодарение на това сътрудничество със Столична община става възможно подновяването и рехабилитация на част от туристическата и спортна инфраструктура в планината, изчистването на езера от наноси и отпадъци, освежаване на алеи и пътеки, последните две изцяло ремонтирани пътеки са от Златни мостове до хижа Момина скала и от Златни мостове до Кумата,“ обяви директорът на ПП Витоша Анна Петракиева, като съобщи бъдещата програма и апелира за повече толерантност и грижа за планината от всички.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Ozzy преди 1 година
Първо съборете, или демонтирайте оттам окупаторския паметник!
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
важното някои наши хора да приберат едни големи пари, и София да остане с един парк по-малко
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто като чуя "подобно на Виена" и ми става лошо. Пързалката там винаги е пред кметството и е ЯКО скъпа. Но нека тия открият сами как нямат машини за изравняване на тоя лед. Как нямат машини за правене на лед... И ще стане плувен басейн направо около обяд на следващия ден след откриването. После огледало вечерта и после локви с комплименти от фандъка. Нищо де - метрото е близо. А... познайте тая вода къде ще отиде? Но пък ще има кебапче в хлебче за 10 кинта - кво му плащаш? С картофки, Фандък!
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не стане нещо като билярден парк - хората ще се пързалят по леда и ще целят подлезите на метрото.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Онова стъчащото по средата да го махнете оттам. Няма нищо общо нито с князете, нито с градините.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"изцяло ремонтирани пътеки" Какво им ремонтирате на пътеките бе! Да, за нормално, перфектно време са екстра! Само че тия изгладени, изравнени, насипани недоразумения не отвеждат вода, при дъжд отнася насипаното, но по-лошото, през пролет и есен се превръщат в огромни непроходими невъзможни за заобикаляне ледени пързалки! Нормална, "неремонтирана" пътека тук ще има камък, там вдлъбнатина, другаде ръб, водата се стича и винаги остават по-високи места, където да стъпиш.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако махнете от там *** ще има много повече място за спортуващите.
8
0
 
13
 
! Отговори
Грую преди 1 година
Хахаха, тоест нищо няма да направи общината - то само ще си стане на ледена пързалка.Каква идилия - ще те пързалят около *** цяла зима. Същото като с газта :)
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много умни тия - излизаш от метрото и БАМ - ледена пързалка! А влизането - със засилка.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Амати и автогола на Столична община! Това само гении там, то Бонев, то Анатолчо, все олимпийски шампиони по лакомо гребане.
5
1
 
8
 
! Отговори
Отново старият соф. преди 1 година
През царско време някои са наричали за известно време "Княжеска градина" онова озеленено пространство, което по времето на социализма се наричаше "Градината при паметника на Съветската армия". Цар Фердинанд е искал със свои пари да построи там дворец, но софийските общинари не са дали съгласието си. И царят направил там първата на Балканите Зоологическа градина. Десетина години преди края на социализма (или малко повече, не помня точно) зоопаркът беше преместен. Та, кое сега наричат Княжеска гра
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Осигуряват работа за Пиргов. Хвала.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видеха че може да се дават милиони да не се чисти снег и сега и у София. Епа то цела София да си я обявят за ледена пръзалькя, да се знае.
2
1
 
7
 
! Отговори
Стар софиянец преди 1 година
Навремето, приблизително през първото десетилетие след 9 септември, са наричали "Княжеска градина" онова място, което по времето на Царство България било наричано "Паркът около Двореца", тоест двора на Двореца, който се намира в центъра на столицата. След 9 септември е разрушена неговата отрада, нивото на площта южно от сградата на двореца е намалено и така се е появила нуждата от изграждане на стълбище, водещо към парадния вход (то е допълнително построено, през царско време го е нямало). - - -
1
4
 
7
 
! Отговори
Замръзналотокралство преди 1 година
Като им спрат газта и им вдигнат тока, всички европейци ще си имат леден парк вкъщи, още тази зима.