Без септични ями, новото строителство с пречиствателни станции

Промени в ЗУТ затягат режима за изграждането им
15 сеп 2022 19:22, Анисия Иванова
12
Без септични ями, новото строителство с пречиствателни станции
Снимка: БГНЕС

Законови промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) предвиждат по-различен режим за септичните ями. Въвежда се изискване за пречиствателни станции при строежи върху терени без канализация.

Предложението е по искане на огромна част на софийските кметове. Старата регулация е допускала изгребни ями при сгради с нискоетажно застрояване.

"Или сгради до три жилища или вилни сгради. Там, където ще има по-малко обитатели, се допускат тези изгребни ями. Всичко друго трябва да има възможност за канализация. Не може да живеете в блок – голям, макар и нисък, и да има изгребна яма", категоричен е регионалният министър арх. Иван Шишков.

Главният архитект на София Здравко Здравков посочи пред БНР, че има много сериозни проблеми с територии, които нямат канализация.

"Представете си жилищна кооперация с 20 или 30 жилищни единици – за какъв огромен обем от отпадни води става дума. При липсата на истинска канализация този проблем нерядко се решава с незаконни зауствания в деретата."

Основно засегнати са районите под Витошката яка и периферните територии. Средата в т. нар. луксозни квартали там с времето започва да се компрометира заради липсата на прилежаща инфраструктура, смята главният архитект.

Арх. Здравков отбеляза, че регулацията ще доведе до определени рестрикции за новото строителство.

Той даде пример с протести в редица квартали без публична инфраструктура и попита защо там са били изградени толкова много блокове.

"При липса на изградена инфраструктура крайният излъган е крайният потребител.", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
5
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 1 година
Същите нагло корумпирани ограбват Българскяи народ с десетки милиарди харчени са вили,сараи ,палати на избранници по списъци на Министерство на Земеделието и горите.Вижте програма "Развитие на селските региони". НА избранниците с ограбени милиарди от народа са закупени джипове,джакузита, преди години съобщиха за платени с народни милиони яхти,вертолети,самолети..басейни..пътища ..пристанища..
8
0
 
5
 
! Отговори
Внимателно преди 1 година
НАгло корумпирани на власт начело с Борисов ограбиха десетки милиарди от Българския народ за изграждане на тн"Водни цикли" и прескъпи опасни уж пречиствателни станции.ПОхарчените милиарди ограбени от народа през бюджета заради спорове с Орешарски бяха оформени като изградени на кредит. сега народа плаща над 12 % лихва за десетки милиарди. Град наблизо с изчезващо население пое над 42 000 000 лева за воден цикъл. Пречиствателна станция за 25 000 000 до нея няма фекална вода. 5 000 000 лихва год
7
0
 
13
 
! Отговори
Еми...ю преди 1 година
Правете канализации.....кой век сме?Стига сте крали ска..пано общинари.За какво сме ви избрали...
6
1
 
23
 
! Отговори
Ivan Ivanov преди 1 година
Ми общината да започне да изгражда инфраструктура, а не да се разчита на такава от преди 50 години...
5
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А се смеем на руснаците като ние още имаме ке...нефи като през турско и даже в "елитни" квартали на София. Половината Горна Баня, Княжево, Симеоново, Бояна, Драгалевци още нямат канализация.
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ли на Урсула напъните?
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е лоша идеята, но да видим как ще я наложат в махалите на *** хора...
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо понамирисва тук.
1
1
 
28
 
! Отговори
aa1830 преди 1 година
Имоти за по 1млн евро, паркирал два джипа отпред, ама ходи да ак... в дупката.....